• 瀏覽: 25,724
  • 回覆: 178
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 陳晴 於 2020-8-11 12:01 PM 發表

D買盤全部10K20K.....一睇就知系小市民自發支持
市場上的二、三、四線股,成交很多時候可以造出來。大戶派人「搭棚」,左手交右手,造到某股票的成交好像很活躍,其實成交都操控在大戶手中。散戶見到所謂很多人買的情況,只是一幕幕的戲。大戶如果把戲做足一些,就會先叫公司放出一些利好消息,然後掛出很多牌去買這隻股票,股價向上,散戶就會見到一個「合理」現象:有好消息,多人買,股價向上。由於大戶早已收集了大部份的貨在手,街上的貨量很少,大戶很容易把股價不斷「嘜高」,造成股價不斷上升的假象,散戶見升也不會沽貨。

我不知道那些應用程式怎樣分大戶、散戶的交易,假設是用買賣單的大小來區分的話,大戶要出貨,把一張單拆成100張單、1000張單,在應用程式上就會變成散戶出貨,在電腦交易的時代,一點難度也沒有;同樣道理,入貨時也可以把大單拆細,變成散戶入貨。散戶睇應用程式就會被誤導,以為隻股好得,大戶還在買貨時,實際上,大戶在高位時已不斷扮散戶派晒貨。

熱賣及精選
香港股民真係奇怪
成街好野 平野唔買
係中意炒垃圾 老闆 高層比人捉晒都可以炒10個開

引用:
原帖由 tommywsc 於 2020-8-11 12:24 PM 發表

香港股民真係奇怪
成街好野 平野唔買
係中意炒垃圾 老闆 高層比人捉晒都可以炒10個開
個個都係搵快錢啫,你估啲黃人真係咁有骨氣人買一手之後收落床下次底咩。

引用:
原帖由 lttsang888 於 2020-8-11 11:54 AM 發表

琴日有惗住跟炒下, 又驚唔知會停牌幾耐, 真係唔識賺呢D錢
目的不同,你為賺錢,人哋瞓身為幫人安家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2020-8-11 12:29 PM 發表

個個都係搵快錢啫,你估啲黃人真係咁有骨氣人買一手之後收落床下次底咩。
證監要查下哩D超大買盤係咩人啦

隻282
70% 係實物持有
唔洗驚肥佬黎走佬
借盡孖展

掃到上 $100

回覆 引用 TOP

好多股走勢好過佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-8-11 12:17 PM 發表

最方便過數方法有錢到……好快有新一輪黑暴出嚟破壞
主要買家系凱基(呆灣), 左手交右手將個價抬高. 間接將現金轉去比壹仔. 12/8壹仔可以套現(T+2), 可能作為黎緊黑暴資金+安家費.

訂2年apple + 1周刋

回覆 引用 TOP

証監重唔做野 好明顯有大量左手交右手交易係到A

引用:
原帖由 somewhere_vm 於 2020-8-11 11:58 AM 發表

算啦,賺埋呢d陰質錢唔夠睇醫生
講得好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovewai2 於 2020-8-11 11:59 AM 發表

賺唔到D人咪9UP依句
希望你夠錢睇醫生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lttsang888 於 2020-8-11 11:54 AM 發表

琴日有惗住跟炒下, 又驚唔知會停牌幾耐, 真係唔識賺呢D錢
x 2

回覆 引用 TOP

電視都有報道過,好快成地血

回覆 引用 TOP

黑錢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]