• 瀏覽: 35,717
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 toman118 於 2020-8-11 09:14 AM 發表

點解要特別要求中國公司咁做,
美國咁霸道,以後邊個夠膽同美國做生意。
美國公司唔符合審計要求本身就要退市架啦,依家只係一視同仁。

熱賣及精選
引用:
原帖由 經驗老散 於 2020-8-11 09:28 AM 發表

咁之前,點解比佢上🤷‍♂️
本身美國2013年與中國簽訂的跨境審計合作備忘錄,俾上市公司會計監督委員會(PCAOB)向中國稽核單位取閱中概股會計資料進行審查。不過,中國監管部門一直以國家安全為由拒絕提供資料,造成難以詳實掌握中概股的審計狀況。

咁你達唔到審計要求,要你退市好正常。

引用:
原帖由 Geld2020 於 2020-8-11 10:30 AM 發表

既然係咁,點解會上到市?
唔合審計標準,應該上唔到市個喎。
第一句寫左,
當初因為簽左跨境審計合作備忘錄先俾佢地上,
但一直俾人拖延,
依家咪做野同美國公司一視同仁。

引用:
原帖由 Geld2020 於 2020-8-11 10:41 AM 發表

被人拖幾年?
我相信只有唔識法律嘅白痴先會相信。
中國加入世貿開放市場承諾都拖左接近20年,Visa / Master 進入中國市場個申請交左咁耐中國央行都未開始審批,所以睇返其實都好正常。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SayingLoveU 於 2020-8-11 05:21 PM 發表

唔達到又出到annual report?
曱甴咪on9 啦
其實好多文章都有講件事嘅背景可以參考下,會唔會考慮勤力d, 上進d?

https://justthenews.com/governme ... ump-urged-intervene

引用:
原帖由 SayingLoveU 於 2020-8-11 05:41 PM 發表

你問下big4 d人啦,讀死書
加油, 唔好拖社會後腳。
他日用資產值決勝負。

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-12 03:33 AM 發表

你睇清楚先放屁唔,有好多國家都係同中國一樣,冇得睇底稿。
上唔到上市,同上左迫退係2回事
咁你又要睇清楚,
2013年中國簽左備忘錄, 同意俾美國睇底稿,之後一直拖。

同加入WTO d 開放市場承諾一樣。

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-12 10:57 AM 發表

你睇清楚,係有權唔比
Wto 請你用人均gdp計,龍門唔係你話點搬就點搬
專登貼個文匯報俾你睇:

http://paper.wenweipo.com/2020/07/15/FI2007150005.htm

”中美在2013年簽署交換審計協議,有關協議容許美國上市公司會計監督委員會(PCAOB)可向中國相關部門索取在美上市中資公司的會計底稿,不過協議落地多年以來,PCAOB一直聲稱中方沒有披露足夠資訊,令美國監管機構無法洞悉在美上市中資企業的審計情況,變相難以監督這些中國企業。而中國今年3月進一步收緊規定,除非獲得中證監批准,否則禁止任何個體與海外監管機構共享與證券相關文件。”

再睇返2013年簽協議時嘅報導:

https://www.bbc.com/zhongwen/tra ... _us_audit_regulator

“中國證券監督管理委員會國際合作部主任童道馳說,「這將為傑出、守法的中國公司到海外上市清除障礙。」

證監會發言人說,備忘錄的簽署意味著在一定範圍內,中國將為美方提供調取在美上市中國公司的會計底稿。”

仲有,開放市場承諾中國口響響自己應承, 同人均GDP 完全無關係。

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-12 04:37 PM 發表

你要睇清楚條件,係一定範圍內,重有唔比咪唔比上市囉,就係咁簡單,商業社會問題又扯上關整個中國事??
重有開放市場係有條件的,你睇韓國,日本一樣有,你對眼只針對性講一樣野,而抹黑中國。咁樣公平咩??
如抖音冇犯法,點解要被迫收購呢?呢d野蠻行7你又扮睇唔到? ...
攞出證明支持你所講美國監管機構所要求嘅不在所謂“一定範圍”內,無理由我d reply 咁高質連文匯報證明都有,而你只係是但打幾句 。

引用:
原帖由 棧道 於 2020-8-13 06:19 PM 發表

你睇清楚份野啦,入面已經寫明一定範圍內!!!
你成日攞著對你自己有利果幾行係度拗,其他就唔睇
你提供證明美國監管機構所要求嘅資料不在“範圍”先啦,仲駁嘴。

依家係“範圍”內都不獲提供呀,
淨係見到“一定範圍”就係到拗果個咪係你,
我信你本身連中美2013年簽左備忘錄都唔知。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]