• 瀏覽: 35,699
  • 回覆: 322
  • 追帖: 2
香港發啦

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Maskaki 於 2020-8-11 09:03 AM 發表

香港只要吸走這些企業便會成為背後贏家,到時配合人民幣發展,美元霸權必被取代
吸埋糸美國嘅中國科研人員

回覆 引用 TOP

扑街喇!中央政府迫嗅尾賭業退出澳門呀!!!

有嗅尾賭股好快啲走路…

[url=http://]http://[/url]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2020-8-11 10:24 AM 發表

你知唔知大陸因國家安全係唔比睇審計底稿....
你識唔識上網睇資料,法國德國都唔撚比audit working papers美國睇啦!
https://pcaobus.org/Internationa ... sWithoutAccess.aspx

附件

616ED0A2-CB8B-4BC6-B812-A7FB513C40D3.png(131.44 KB)

2020-8-11 10:29 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 709394959818 於 2020-8-11 09:33 AM 發表

本身美國2013年與中國簽訂的跨境審計合作備忘錄,俾上市公司會計監督委員會(PCAOB)向中國稽核單位取閱中概股會計資料進行審查。不過,中國監管部門一直以國家安全為由拒絕提供資料,造成難以詳實掌握中概股的審計狀況。

咁你達唔到審計要求,要你退市好正常。 ...
既然係咁,點解會上到市?
唔合審計標準,應該上唔到市個喎。

引用:
原帖由 toman118 於 2020-8-11 10:27 AM 發表

我唔知,你有證據?
其實四大嘅pcaob年審年年都話中國公司嘅審計有問題,洗咩講。

再講,之前有單安永搞上市嘅公司(好似叫XX水務)爆獲,市都上唔到,美國話要睇底稿安永以國家安全為理由唔比睇。新聞賣哂。自己找啦。

引用:
原帖由 經驗老散 於 2020-8-11 08:59 AM 發表

據《路透》報道,美國財長努欽表示,中國及其他國家及地區不符合會計準則的公司將要在2021年底前從美國證券交易所退市。

努欽與其他官員上周向已美國證券交易委員會(SEC)提出上述建議,以確保中國公司與美國公司的會計標準保持一致,否則就需要從美國退市。(mn/w)

http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW. ...
唔怪之得港股又大升,港交所大把生意做了🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Geld2020 於 2020-8-11 10:30 AM 發表

既然係咁,點解會上到市?
唔合審計標準,應該上唔到市個喎。
第一句寫左,
當初因為簽左跨境審計合作備忘錄先俾佢地上,
但一直俾人拖延,
依家咪做野同美國公司一視同仁。

好消息

回覆 引用 TOP

真係想睇美國要大陸退市之後美國會變成點。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwoksir4017 於 2020-8-11 09:16 AM 發表

人民幣計價,開放資本帳
之後又被世界圍攻
到時又變返歐美vs 一帶一路
環球經濟,實物與貨幣 是對應互動的,
即使鼓吹自由經濟的美國,美元兌換各國貨幣,在全世界最自由,但在實物貿易及外國在美國投資,卻設有很多限制,尤其最近。
原因:在一國家經濟體,如對全世界 同時完全自由貨幣和自由實物貿易,會對該經濟體 造成完全不可控的流轉動盪。
美國,完全自由貨幣,諸多實物投資限制(尤其以國家安全為由),
同理,
中國,提倡 實物投資盡全力自由開放,人民幣(對應資本賬)一定不可能完全自由開放。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2020-8-11 10:30 AM 發表

其實四大嘅pcaob年審年年都話中國公司嘅審計有問題,洗咩講。

再講,之前有單安永搞上市嘅公司(好似叫XX水務)爆獲,市都上唔到,美國話要睇底稿安永以國家安全為理由唔比睇。新聞賣哂。自己找啦。 ...
原來如此。thx

回覆 引用 TOP

美國馬上還錢俾中國

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 709394959818 於 2020-8-11 10:32 AM 發表

第一句寫左,
當初因為簽左跨境審計合作備忘錄先俾佢地上,
但一直俾人拖延,
依家咪做野同美國公司一視同仁。
被人拖幾年?
我相信只有唔識法律嘅白痴先會相信。

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2020-8-11 10:30 AM 發表

再講,之前有單安永搞上市嘅公司(好似叫XX水務)爆獲,市都上唔到,美國話要睇底稿安永以國家安全為理由唔比睇。新聞賣哂。自己找啦。 ...
一個經濟體,實物與貨幣是 對應互動的。
當美國人要求別國
有完全自由貨幣 和完全自由實物貿易投資,這跟本就是 叫別國 繳械,任由 華爾街 搶掠

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]