• 瀏覽: 3,107
  • 回覆: 15
《新股消息》陸金所擬年內赴美上市 籌20-30億美元
2020年8月10日 下午6:09
據《路透》旗下IFR報道,中國平安(02318.HK)旗下金融科技公司已秘密提交美國IPO申請,擬籌20-30億美元,消息人士指公司計劃在年內上市,並正與美銀、高盈、匯豐及瑞銀等合作。

公司於2018年時曾計劃在港上市,當時據對上一輪的融資計算,估值約380億美元,自叫停香港的上市計劃後,陸金所已離開P2P借貸業務,並轉型為財富管理及零售貸款企業。(el/a) ~

行洞醉成實

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 StevinJohn 於 2020-8-10 08:46 PM 發表

《新股消息》陸金所擬年內赴美上市 籌20-30億美元
2020年8月10日 下午6:09
據《路透》旗下IFR報道,中國平安(02318.HK)旗下金融科技公司已秘密提交美國IPO申請,擬籌20-30億美元,消息人士指公司計劃在年內上市,並正與美銀、高盈、匯豐及瑞銀等合作。

公司於2018年時曾計劃在港上市,當時據對上一輪的融資計算,估值約380億美元,自叫停香港的上市計劃後,陸金所已離 ...
仲去老美? 太不自愛

走吧!

回覆 引用 TOP

陸金所已離開P2P借貸業務,並轉型為財富管理及零售貸款企業

回覆 引用 TOP

緊係去老美上啦,去老美上,集資的錢都係外資,然後比老美除牌,損失的都係美股買左佢的投資者唔通除左牌會退番錢比你買左的人咩?襯而家仲比上,應該快手D搵埋呢轉錢

引用:
原帖由 Blippi 於 2020-8-10 09:32 PM 發表

仲去老美? 太不自愛
的中概股排遂返香港,哩隻嘢走去美國,好明顯係想 cap 美金走佬。

回覆 引用 TOP

其實美股可以比佢上,美國要中概股除牌既決心都唔係想像中甘大

引用:
原帖由 jacksoline 於 2020-8-10 11:11 PM 發表

其實美股可以比佢上,美國要中概股除牌既決心都唔係想像中甘大
政治嘢無人估到,你估 Google 唔想賣 Android 俾華為? TSMC 唔想做華為生意 ?

回覆 引用 TOP

遲些番香港

回覆 引用 TOP

有冇搞x錯

回覆 引用 TOP

去老美等死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 旺季失控的科技 於 2020-8-10 11:08 PM 發表

緊係去老美上啦,去老美上,集資的錢都係外資,然後比老美除牌,損失的都係美股買左佢的投資者唔通除左牌會退番錢比你買左的人咩?襯而家仲比上,應該快手D搵埋呢轉錢 ...
美國有集體訴訟

回覆 引用 TOP

尼香港都未必一定係好事
平安好醫生咁玩法,收哂散戶貨先炒高

回覆 引用 TOP

失望!😥😥

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]