• 瀏覽: 6,236
  • 回覆: 108
  • 追帖: 1
在美上市的中概股,因為中方法例唔准審核嘅底稿繳交,係違反美國上市條例及會計規則,但拜登喺2013年同中國簽署豁免,所以中概股可以喺美國納斯達克上市,現在必須繳交審核報告才可繼續上市,不願遞交審核報告的上市公司,在2022年1月前要退市,距離現時還有一年零四個月。

第二因已取消香港特殊地位,會打擊香港證券交易所,禁止美國人或美國公司,美國退休金,來香港或大陸投資股票,相信其他國家可能會跟隨。

以上言論未經確實,信不信由你🙏

熱賣及精選
騰訊喺美國五大投資
1/Riot Games 全資控股
2/動視暴雪 48.4%
3/Snap Lnc 5%
4/Tesla 10%
5/華納音樂 10%

現在禁止美國人與騰訊做生意。

還有NBA,棒聯廣告

騰訊海外業務
PUBG MOBILE 海外收入8300萬美元
2019 Q4期間,騰訊海外遊戲收入70億
海外114次投資並購

侵侵打擊4目標,抖音,微信,阿裏巴巴,百度。

回覆 引用 TOP

瑞士11月進行公投,限制瑞士企業與全球貪贓枉法和侵犯人權者做生意,大陸有5000幾個戶口,最有錢個300人,總計1萬2000億美金,有機會或被凍結或趕走,會唔會轉移返來香港?

引用:
原帖由 獨孤沉淪 於 2020-8-8 11:15 PM 發表

在美上市的中概股,因為中方法例唔准審核嘅底稿繳交,係違反美國上市條例及會計規則,但拜登喺2013年同中國簽署豁免,所以中概股可以喺美國納斯達克上市,現在必須繳交審核報告才可繼續上市,不願遞交審核報告的上市公司,在2022年1月前要退市,距離現時還有一年零四個月。

第二因已取消香港特殊地位,會打擊香港證券交易所,禁止美國人或美國公司,美國退休金,來香港或大陸投資股票,相信其他國家可能會跟隨。

以 ...
咦?咁依邏輯推理未來一年內美國上市中資股價應該大跌喎!
沽空咪搵到食?
咁美國買左中資股美國人同公司唔使沽貨啦!
因為都無人會接!
輸死美國佬......
咁美國人使唔使排隊自殺?
做棺材比炒股搵到食喎!

蘇格拉底:對制度不滿時,要麼離開,要麼合法改變,但無權破壞它

“we lie, we cheat, and we steal.” said Pompeo.
Snowden: “we already knew it.”

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 獨孤沉淪 於 2020-8-8 11:23 PM 發表

騰訊喺美國五大投資
1/Riot Games 全資控股
2/動視暴雪 48.4%
3/Snap Lnc 5%
4/Tesla 10%
5/華納音樂 10%

現在禁止美國人與騰訊做生意。

還有NBA,棒聯廣告

騰訊海外業務
PUBG MOBILE 海外收入8300萬美元
2019 Q4期間,騰訊海外遊戲收入70億
海外114次投資並購 ...
師兄瞓醒同諗醒未?係唔準同WECHAT啊!

蘇格拉底:對制度不滿時,要麼離開,要麼合法改變,但無權破壞它

“we lie, we cheat, and we steal.” said Pompeo.
Snowden: “we already knew it.”
3億港元, 咁就報銷了........ 

安樂工程(01977)公布,收購Transel Elevator & Electric(TEI)51%股權,於紐約建立首個據點,進軍
美國市場,總代價3570萬美元(約2﹒78億港元)。
  收購完成後,TEI將成為集團的間接非全資附屬公司。
  集團主席潘樂陶表示,今次收購將可加強集團在業內的客戶基礎,更有效地落實新科技、新市場及新業務模式的策略,並同時與其他業務產生協同效益。此外,於紐約立下據點,將有助集團拓展業務至美國以及世界各地,把握更多機遇。展望未來,縱使經濟環境持續不明朗,集團會謹慎地觀察市場情況,提升盈利能力及實現持續增長。

引用:
原帖由 獨孤沉淪 於 2020-8-8 11:39 PM 發表

瑞士正在進行公投,限制企業與侵犯人權者做生意,大陸有5000幾個戶口,最有錢個300人,總計1萬2000億美金,有機會或被凍結或趕走,會唔會轉移返來香港? ...
樓主又引用法輪功作証據?法輪功話中共無黨員架啦!

引用:
原帖由 獨孤沉淪 於 2020-8-8 11:39 PM 發表

瑞士正在進行公投,限制企業與侵犯人權者做生意,大陸有5000幾個戶口,最有錢個300人,總計1萬2000億美金,有機會或被凍結或趕走,會唔會轉移返來香港? ...
瑞士唔要郡些資金,
那些資金無得選擇都要走架啦,
係睇走去邊嘅,
多數走去無所謂人權限制嘅地區!

可能走去中國!

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-8-8 11:46 PM 發表

師兄瞓醒同諗醒未?係唔準同WECHAT啊!
噉你真係未瞓醒,人地而家講緊係中概股騰訊滲入美國企業,所以先有呢啲消息,信不信由你,你可以重注騰訊。

引用:
原帖由 sure@win 於 2020-8-8 11:46 PM 發表 
3億港元, 咁就報銷了........ 

安樂工程(01977)公布,收購Transel Elevator & Electric(TEI)51%股權,於紐約建立首個據點,進軍
美國市場,總代價3570萬美元(約2﹒78億港元)。
  收購完成後,TEI將成為集團的間接非全資附屬公司。
  集團主席潘樂陶表示,今次收購將可加強集團在業內的客戶基礎,更有效地落實新 ...
仲有單,仲傑撻撻,中咗水務署一張單,涉資45點1億,邊有人噉同佢做生意?邊間銀行夠膽融資?星期一睇下股價就知道如何,

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-8-8 11:47 PM 發表

樓主又引用法輪功作証據?法輪功話中共無黨員架啦!
唔明你講乜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 獨孤沉淪 於 2020-8-8 11:58 PM 發表

噉你真係未瞓醒,人地而家講緊係中概股騰訊滲入美國企業,所以先有呢啲消息,信不信由你,你可以重注騰訊。
師兄真係未能瞓醒!無人地同你講或同我講!
師兄代表邊個人地?

引用:
原帖由 獨孤沉淪 於 2020-8-9 12:00 AM 發表

仲有單,仲傑撻撻,中咗水務署一張單,涉資45點1億,邊有人噉同佢做生意?邊間銀行夠膽融資?星期一睇下股價就知道如何,
呢單重好笑!
做工程有上期收架!重要依進度收錢架!
師兄以為政府工程同私人工程咁丫?
柏林知~~

引用:
原帖由 獨孤沉淪 於 2020-8-8 11:15 PM 發表

以 ...
你問吓大細摩丶法興先啦,😂

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]