• 瀏覽: 2,370
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
投資潛力股好過買樓,一樣煩惱?

將3成資金投資潛力股票

你投資失利,只是由於你無投資知識,不明白長線投資。你在好消息(貴)時買入,在壞消息時(平)時賣出,產生損失,這反映你不懂計算企業價值。你可以將你手上的資金,分注投資以下股票,暫時動用3成資金先,分注慢慢入。

盈富(02800.HK)、銀娛(00027.HK)、恆基(00012.HK)、中銀(02388.HK)、港鐵(00066.HK)、煤氣(00003.HK)、粵海(00270.HK)、領展(00823.HK)、港交所(00388.HK)、希慎(00014.HK)、太古地產(01972.HK)等,你可以了解下這些股票,然後從中選股。

增加投資知識+保留現金

以你的情況,財富仍有一定的增值力,建議你多增加投資知識,在選股、企業估值、投資時機上落功夫,對你長遠財富有好大影響。

現時大市處合理區,可以一邊投資一邊留現金,而餘下現金的運用,就是等大跌市時出手,如果你能在這段時間學好選股等技巧,到大跌市時就能把握機會,財富增值會更明顯。

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-8 10:42 PM 發表

投資潛力股好過買樓,一樣煩惱?

將3成資金投資潛力股票

你投資失利,只是由於你無投資知識,不明白長線投資。你在好消息(貴)時買入,在壞消息時(平)時賣出,產生損失,這反映你不懂計算企業價值。你可以將你手上的資金,分注投資以下股票,暫時動用3成資金先,分注慢慢入。

盈富(02800.HK)、銀娛(00027.HK)、恆基(00012.HK)、中銀(0238 ...
呢d 係佢舊年講, 舊年就潛力股, 今年就pk股, 依家應該冇左3成以上

作者是誰

引用:
原帖由 keeb 於 2020-8-9 12:57 AM 發表

作者是誰
龔成教室

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ask20082008 於 2020-8-9 12:56 AM 發表

呢d 係佢舊年講, 舊年就潛力股, 今年就pk股, 依家應該冇左3成以上
今年投資乜股

仲買呢D老餅股?

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-8-9 05:41 AM 發表

仲買呢D老餅股?
冇乜推薦?

回覆 引用 TOP

溝貨

引用:
原帖由 公司藍色流彈 於 2020-8-9 09:57 AM 發表

溝貨
溝乜股?

回覆 引用 TOP

啲仆街專家一味老點我地啲星斗市民, 有料都報俾有錢佬啦, 點會免費俾你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ask20082008 於 2020-8-9 12:56 AM 發表

求批評及建議

以前只買入幾個股要,E家分散投資。正確方法?

三隻重注股票(3,11,16)

3 - 最高買入15 元,最低10.98
11- 取代5號,117-125 買入價
16- 新地一向以高溢價賣樓,買新地樓唔值得。畢竟有買家高追新地樓,對股價正面作用?買入價94-97

手上持有

3 (重注)

最近買入
11 (重注)
16 (重注)

投資不同行業,分散投資風險。

買大陸樓等發達好過啦

回覆 引用 TOP

全部舊經濟股,代表師兄看好香港經濟復活

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwwin 於 2020-8-9 10:11 AM 發表

求批評及建議

以前只買入幾個股要,E家分散投資。正確方法?

三隻重注股票(3,11,16)

3 - 最高買入15 元,最低10.98
11- 取代5號,117-125 買入價
16- 新地一向以高溢價賣樓,買新地樓唔值得。畢竟有買家高追新地樓,對股價正面作用?買入價94-97

手上持有

3 (重注)

最近買入
11 (重注)
16 (重注)

投資不同行業,分散投資風險。
我唔係大師, 但見到呢個list真係哭笑不得
3: 商業用煤氣先係主力, 上年社運,今年疫症,餐廳少左開門, 3號仔業務只會下跌
11: 銀行股走勢好弱
16: 本地地產股走勢好弱

而家已經唔係舊經濟股潮流
已經唔可能唔買388, 9988呢D高增長股票
地產股至少都買內房/物管股啦

我唔敢講你果D股票唔會番家鄉, 但當人地隻700爆升幾倍, 你仲只係番家鄉
都好似不是味兒

提示:支持鍵盤翻頁左 右