• 瀏覽: 7,582
  • 回覆: 79
  • 追帖: 1
我有間出緊租既屋9月會夠3年可以換樓,依家諗緊係唔係時間換樓,因為樓價似係會跌,可以低賣低買大間啲。我個個間係單支樓黎,諗緊點處理會好啲。有以下方案。
1. 叫個租客9月搬走,以方便比人睇樓,好處係可以睇樓應該可以早啲成交,但無租收去cover供樓令我開支大增。
2. 繼續比租客住,但邊出售,好處係有租收,但因為無樓睇唔知幾時先賣到。

想聽大家建議,謝。

股神: 巴菲特50億美元入股美銀 8月26日
陸東: 沽貨係傻仔 8月14日
陸東: 現時是人生中股票比重最高的時候 9月18日
劉央: 目前是撈底時機  9月19日
林一鳴: 繼續牛二 9月15日
曹仁超: 看好思捷 330,料年中前,其股價跌幅將會放慢,下半年股價將會走高。1月21日
平少少連約賣啦!襯而家都仲有啲水魚。

有錢,唔怕煩,換樓都係一件好事

回覆 引用 TOP

和租客傾下可睇樓

投資就唔好了, 自住冇所謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cnlam3 於 2020-8-8 01:56 PM 發表

我有間出緊租既屋9月會夠3年可以換樓,依家諗緊係唔係時間換樓,因為樓價似係會跌,可以低賣低買大間啲。我個個間係單支樓黎,諗緊點處理會好啲。有以下方案。
1. 叫個租客9月搬走,以方便比人睇樓,好處係可以睇樓應該可以早啲成交,但無租收去cover供樓令我開支大增。
2. 繼續比租客住,但邊出售,好處係有租收,但因為無樓睇唔知幾時先賣到。

想聽大家建議,謝。 ...
目前嘅疫情狀況,租客未必會俾人睇樓,可能影響賣樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 squirrel87 於 2020-8-8 02:16 PM 發表

和租客傾下可睇樓
依家疫情咁嚴重 租客點會肯 直接走入去會易d

回覆 引用 TOP

我4月賣左
上星期終於買到心水盤
去馬啦
加下真系時機
疫情過後會貴左

回覆 引用 TOP

其實我覺得最近有d低少少價位成交嘅賣家唔係睇淡樓市,而係換樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cnlam3 於 2020-8-8 01:56 PM 發表

想聽大家建議,謝。 ...
先先冇樓睇放盤,睇下有咩反應。 如果真係冇反應,9月叫租客走變鎖匙盤。

回覆 引用 TOP

現在好時機。

唔通升先換?

我都有間12月到3年。

一到我即換。  之前有客年租我都唔要。 計好夠期即換。

其實我有心水盤睇岩架啦,係要等9月先賣左原來個間先簽得新個間黎自住。請教下大家換樓程序應該點先最岩?自己個間簽左賣樓臨約後,幾時先簽新個間最安全啲?
因為我第一次賣樓同換樓,請大家指教下,謝謝。

股神: 巴菲特50億美元入股美銀 8月26日
陸東: 沽貨係傻仔 8月14日
陸東: 現時是人生中股票比重最高的時候 9月18日
劉央: 目前是撈底時機  9月19日
林一鳴: 繼續牛二 9月15日
曹仁超: 看好思捷 330,料年中前,其股價跌幅將會放慢,下半年股價將會走高。1月21日
引用:
原帖由 何妖做柒首 於 2020-8-8 01:59 PM 發表

平少少連約賣啦!襯而家都仲有啲水魚。
做水魚都要有實力先得既,你估淡淡唱唱下就有首期咩

賣啦,遲下升左,冇乜機會換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cnlam3 於 2020-8-8 05:34 PM 發表

其實我有心水盤睇岩架啦,係要等9月先賣左原來個間先簽得新個間黎自住。請教下大家換樓程序應該點先最岩?自己個間簽左賣樓臨約後,幾時先簽新個間最安全啲?
因為我第一次賣樓同換樓,請大家指教下,謝謝。 ...
既然都有心水,點解唔go ahead.
我情況有點似,都係想換樓。
已經賣左自住間,會賣埋投資個一間(無租客),由兩間換一間。
我反而係想,現在係貴賣貴買,問題唔大。
但謹記風險管理,先賣後再買,唔好心急。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]