• 瀏覽: 9,105
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
最近返去幾間舊居打掃,見到樓下都有搬入尼泊爾鄰居,

問佢哋係喺香港生活咗好耐/土生土長,做地盤/運輸/小生意,實實幹幹,節儉

香港班” 上等有為”中年人/青年人仲話香港樓價貴,冇機會,真係好可悲

引用:
原帖由 idischi 於 2020-8-6 02:51 PM 發表

最近返去幾間舊居打掃,見到樓下搬咗好多尼泊爾人,

問佢哋係喺香港土生土長,做地盤,實實幹幹

香港班有為青年仲話香港樓價貴,冇機會
佢地勤力, 團結, 有紀律....
做地盤真係好砌過d香港0靚仔同老野....

只要唔係學壞左果批就ok了

回覆 引用 TOP

我識好多都係咁,幾個夾份買。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 idischi 於 2020-8-6 02:51 PM 發表

最近返去幾間舊居打掃,見到樓下都搬咗好多尼泊爾人,

問佢哋係喺香港土生土長,做地盤,實實幹幹,

地鐵果班?多得黑暴,所以多份part time,可以供埋樓

回覆 引用 TOP

引用:

最近返去幾間舊居打掃,見到樓下搬咗好多尼泊爾人,

問佢哋係喺香港土生土長,做地盤,實實幹幹

證明唔年年去日本旅行,真係對買樓有幫助。

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-8-6 03:29 PM 發表

證明唔年年去日本旅行,真係對買樓有幫助。
香港班高尚青年,係一年去四次旅行架

一次1萬5
一年6萬

兩公婆一年旅行洗12萬

好多年前我放盤已經有唔止一組尼泊爾客黎睇樓!4百幾萬樓!

回覆 引用 TOP

引用:

蓄至少5年

回覆 引用 TOP

引用:

狗眼看人低!
做地盤一日二千幾蚊,十日二萬幾,一個月六萬幾蚊。一年80幾萬,十年800幾萬,點解買唔到樓。

佢地肯做收入真係唔差.
係就辛苦d不過香港人係唔肯做全部都係老野.
機會咪俾左人地囉

回覆 引用 TOP

人不可貌相

錦田個班非洲藉人仕做二手汽車零件返自己國家賺左笑,有d老細住係別墅人地以為佢地窮者

喺香港你肯拼搏嘅賺錢買樓根本冇難度

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-6 03:35 PM 發表

狗眼看人低!
做地盤一日二千幾蚊,十日二萬幾,一個月六萬幾蚊。一年80幾萬,十年800幾萬,點解買唔到樓。
完全冇看低別人,
我只係想表達,尼泊爾人離家別井嚟到香港,
資源短缺,難以進入一些香港平常工作,機會較小,都可以透過勤奮喺香港置業

反觀香港年青一代,唔係賺唔到錢,
去旅行享受就唔話貴,但買樓生活必需就話天價

引用:
原帖由 projectdicky 於 2020-8-6 07:22 PM 發表

人不可貌相

錦田個班非洲藉人仕做二手汽車零件返自己國家賺左笑,有d老細住係別墅人地以為佢地窮者
全世界人嚟香港都話機會處處,
係得香港年青人話自己冇機會

香港年青人眼中嘅機會,係想不勞而獲,天跌落嚟,餵埋入口

二線國家人眼中嘅機會,係要自己努力爭取

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2020-8-6 07:34 PM 發表

喺香港你肯拼搏嘅賺錢買樓根本冇難度
努力少少咁多,加慳錢

香港人唔係搵唔到錢,係消費太高

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]