• 瀏覽: 4,194
  • 回覆: 33
1個月拆息跌至0.24厘 H按實際按息1.74厘(8月6日更新)

持續有資金流入,金管局多次「接錢」沽售港元,導致港元拆息稍為回落,與供樓相關的港元1個月拆息最新報0.24厘,較上一個交易日下跌1個點子;不過近期滙豐、恒生及中銀等多家銀行均上調新造H按利率,以H加1.5厘計,實際約1.74厘。

若果以400萬元貸款額,年期25年,業主最新每個月供款16,452元,對比H按封頂息2.5厘的每月供款17,945元,低1,493元或8.3%

至於1個月拆息仍然續低於3個月拆息水平,而短中期3個月拆息亦跌穿1厘水平,最新報0.46厘水平。

https://ps.hket.com/article/2583277/【H按情報】 1個月拆息跌至0.24厘   H按實際按息1.74厘(8月6日更新)?mtc=60037

越供越平

回覆 引用 TOP

又跌~

回覆 引用 TOP

銀紙眨值+減息=愈供愈平

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-8-6 02:45 PM 發表

銀紙眨值+減息=愈供愈平
越供越輕鬆

回覆 引用 TOP

長期會維持低息

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-8-6 12:16 PM 發表

1個月拆息跌至0.24厘 H按實際按息1.74厘(8月6日更新)

持續有資金流入,金管局多次「接錢」沽售港元,導致港元拆息稍為回落,與供樓相關的港元1個月拆息最新報0.24厘,較上一個交易日下跌1個點子;不過近期滙豐、恒生及中銀等多家銀行均上調新造H按利率,以H加1.5厘計,實際約1.74厘。

若果以400萬元貸款額,年期25年,業主最新每個月供款16,452元,對比H按封頂息2.5厘 ...
我個h plan 供左3年,未來幾年無打算買樓,見低息諗緊縮短小小年期,每月還多小小本金唔知好唔好 concept 有冇錯😂

引用:
原帖由 mika_ 於 2020-8-6 09:54 PM 發表

我個h plan 供左3年,未來幾年無打算買樓,見低息諗緊縮短小小年期,每月還多小小本金唔知好唔好 concept 有冇錯😂
有錢留返落袋備用,呢個環境唔明朗下不變應萬本,低息其實係要借多些,不過再早按揭就新 rate了,純粹個人感覺

引用:
原帖由 gio1832 於 2020-8-6 11:19 PM 發表

有錢留返落袋備用,呢個環境唔明朗下不變應萬本,低息其實係要借多些,不過再早按揭就新 rate了,純粹個人感覺
我應該寫詳細啲,我份工穩定收入,每個月供多二三千蚊,不會影響到我生活,我個loan都幾大,縮短啲年期趁利息低按比例想每個月唔覺唔覺還本多啲

又供小幾百 爽

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mika_ 於 2020-8-6 11:31 PM 發表

我應該寫詳細啲,我份工穩定收入,每個月供多二三千蚊,不會影響到我生活,我個loan都幾大,縮短啲年期趁利息低按比例想每個月唔覺唔覺還本多啲 ...
師兄可以將果二三千放返ML儲著先同你還多d係一樣.不過個戶口就多少少流動現金.
幾年後如果息口上升又或者rebate升返攪轉按先一次還借少d.

我H加1. 2炸喎…原來我供少左千幾蚊,唔止加凍飲,食多個早餐都得😂

回覆 引用 TOP

又可叫多7百幾杯凍飲了

回覆 引用 TOP

我H+1.23

銀行太多錢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]