• 瀏覽: 5,569
  • 回覆: 82
估計將來可以不停延長計劃, 業主可以無限期申請還息不還本, 大大減低業主風險, 到業主財政穩健時先再還番本,

樓市真係做到0風險, 有升冇跌, 唔買樓就蝕了

【本報訊】金管局去年10月召集業界成立「銀行業中小企貸款協調機制」,洽商助中小企紓困,該局昨宣佈延長「還息不還本」計劃下的貿易融資貸款還款期90天,並已發信要求參與銀行落實。

該局指,疫情持續影響經濟,一直研究如何繼續支援銀行企業客戶,包括計劃10月底到期的後續安排,留意到貿易融資屬短期性質貸款,自5月起獲延長90天後,有關融資將於8月開始陸續到期。
全球貿易環境較4月公佈計劃時好轉,但疫情依然反覆,部份客戶資金周轉困難,需再延長還款限期,合資格企業客戶在5月至7月底新取用的貿易融資貸款,同樣可要求延長90天;若屬自償性貸款, 銀行可要求客戶收到相關款項後償還貸款。

客戶需自行聯絡銀行
金管局稱,因合資格企業選擇參與此計劃比率,只介乎一至兩成,故疫情下銀行不會就延期安排向個別客戶發通知,有需要的企業客可聯絡銀行,銀行將以預先批核原則處理延期要求。

銀公歡迎該局與「協調機制」延長貿易融資的還款期,會員行將積極配合。

https://hk.appledaily.com/financ ... DBDLPL2K7IIPL3E3PA/

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
唔會啦,十月出疫苗,成個疫情玩完

支持

回覆 引用 TOP

只係將問題拖延

回覆 引用 TOP

我係病夫申請咗,下個月到期
我都想佢extend多半年,不過邊度有講話個人客戶都會extend?
佢話銀行企業客戶ja wor

引用:
原帖由 跑步人生 於 2020-8-6 09:54 發表

估計將來可以不停延長計劃, 業主可以無限期申請還息不還本, 大大減低業主風險, 到業主財政穩健時先再還番本,

【本報訊】金管局去年10月召集業界成立「銀行業中小企貸款協調機制」,洽商助中小企紓困,該局昨宣佈延長「還息不還本」計劃下的貿易融資貸款還款期90天,並已發信要求參與銀行落實。

該局指,疫情持續影響經 ...
打手,信您都死得
跟著馬經買雷神朱到short
最近說疫情減小
過2日立刻爆口"莊"
破紀錄149
銀行點會無限延長還息不還本計劃
銀行即是食西北風

引用:
原帖由 thomaschingy 於 2020-8-6 10:20 AM 發表

我都想佢extend多半年,不過邊度有講話個人客戶都會extend?
你同病夫講同香討AA有D交情就會extend到....

回覆 引用 TOP

我都係病夫銀行, 尾班車6月尾入form 申請 7月開始還息不還本, 希望無限extend 啦 🤣

回覆 引用 TOP

炒家心急如焚,咩新聞消息都要攞來壯膽一番

Good news

WE TRUST!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thomaschingy 於 2020-8-6 10:20 AM 發表

當初出嘅時候唔係話先6個月,之後可以再申請extend 6個月?

引用:
原帖由 esh45 於 2020-8-6 10:59 AM 發表

炒家心急如焚,咩新聞消息都要攞來壯膽一番
只要比較下最近成交同估價
就知炒家幾急如焚

佢地追價追到平均超過估價5%

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2020-8-6 11:04 AM 發表

當初出嘅時候唔係話先6個月,之後可以再申請extend 6個月?
商業貸款先係

客戶可申請還息不還本,為期 6 個月。這適用於所有商業貸款、按揭、的士/公共小巴/公共巴士的貸款。6 個月後,客戶將可再申請延期 6 個月,即可合共 12個月還息不還本。

物業按揭客戶可於即日起至 2020 年 6 月 30 日申請還息不還本,為期 6 個月。客戶於期內只需繳付利息,而有關手續費亦可獲豁免。

引用:
原帖由 跑步人生 於 2020-8-6 09:54 AM 發表

該局指,疫情持續影響經 ...
香討傻散忘記物業2047係國家買多啲,唔準沽

回覆 引用 TOP

係好事來的

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]