• 瀏覽: 59,927
  • 回覆: 497
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 larry64 於 2020-8-5 10:03 PM 發表

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1542050-20200805.htm?spTabChangeable=0
美國總統特朗普表示,當美國取消對香港的特殊待遇地位後,美國的證券交易所將會取得更多業務。
https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1542050_1_L_20200805212032.jpg
...
暫時都影響唔到一班current專業人士,
對黃嗰啲新一代想從事呢一個行業打後果幾廿年影響比較大,可能係自作自受

熱賣及精選
侵侵正在自殘.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-8-5 10:27 PM 發表

唔俾美國資金唔俾投資中國股票和港股。
對中國和香港進出美國的資金進行審查, 每次審2星期都夠死。
要求盟友跟從。
香港巿場大約有一半的資金來自美國。
沒有的話就唯有靠大陸資金, 不過, 講真大陸資金來港炒大陸股票都幾無謂。 ...
佢地資金都係來搵錢, 唔係來派錢...

其實佢地真係可以商業上佔優,就唔洗政治上搞咁多野, 減少同中國生產往來, 肯定損失多過得益...

哦!侵侵靠得住??

狗即是狗, 永遠只可以守門口...................

回覆 引用 TOP

美股又升

回覆 引用 TOP

乜有外國公司係香港上市咪?
9成都係大陸公司,去美國,英國上市咪比人老屈。。

回覆 引用 TOP

見到呢啲膠post ,放心晒,港股有排升

呢條傻佬亂鳩吠啊。可以不理。睇嚟美國佬快要亡國。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-8-5 10:25 PM 發表

吾俾香港用SWIFT??
佢撚夠彊咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-8-5 10:25 PM 發表

吾俾香港用SWIFT??
咁同攬炒美企無分別,你估侵侵背後班猶太佬贊唔贊成玩到咁大?
為了一個中國的小小地方政府既人權問題不惜犧牲自己在華既資產??

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-8-5 10:27 PM 發表

唔俾美國資金唔俾投資中國股票和港股。
對中國和香港進出美國的資金進行審查, 每次審2星期都夠死。
要求盟友跟從。
香港巿場大約有一半的資金來自美國。
沒有的話就唯有靠大陸資金, 不過, 講真大陸資金來港炒大陸股票都幾無謂。 ...
同意師兄你講,最容易做到就係整啲 hurdle, 唔俾啲美國短錢 咁容易同埋咁低成本 park 香港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Swedenlion 於 2020-8-5 10:46 PM 發表

見到呢啲膠post ,放心晒,港股有排升
港股只會浮浮沉沉,比美股拋離

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-8-5 10:45 PM 發表

佢地資金都係來搵錢, 唔係來派錢...

其實佢地真係可以商業上佔優,就唔洗政治上搞咁多野, 減少同中國生產往來, 肯定損失多過得益... ...
佢而家擺明係損人不利己,為咗11月,無所不用其極

戇能9 佢咁做你估受傷害嘅剩係得香港? 佢根本剩係識靠惡 對唔住自由呢兩個字

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]