• 瀏覽: 20,245
  • 回覆: 68
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1541973-20200805.htm
信銀國際預期,隨著疫情減緩,中國經濟將持續復蘇,下半年將回復按年增長5.7%,但受上半年疫情拖累,全年經濟放緩至按年增長2.4%。

首席經濟師廖群認為,基於疫情仍未消失,相信中央會逐步加碼放寬貨幣政策,預計下半年會再降準1-2次,每次50基點,並繼續實施逆回購及引導市場利率下行等工具。

他指,中央因應今年不確定性,未有設立明確增長目標,但力爭全年正增長,預計推出寬鬆措施會比較克制,不過中美關係面臨脫勾風險,加上第二季經濟復蘇進度較預期好,今年未必會減息,基準利率會維持不變,可能要到明年才會考慮。

廖群又預期,中央將會減稅,特別要扶持低收入中小微企業,加快推動新基建,增加投資。

呢個世界上 有精仔、有懵仔、有叻仔、散仔、賭仔、重有戇居仔
唔好理!狂掃內銀!

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-8-5 06:25 PM 發表

唔好理!狂掃內銀!
什麼原因?

官妹 講先有用 

引用:
原帖由 焦急浪漫的主角 於 2020-8-5 06:27 PM 發表

什麼原因?
降準即係迫銀行借多D錢出去

引用:
原帖由 manhoman 於 2020-8-5 06:28 PM 發表

官妹 講先有用
Kwan Liu 好猛架!

回覆 引用 TOP

2019年降5次
上次降準4月,前次係1月
好大機會 8月降一次,12月再降多次

但內淫股弱過藥煲,驚中伏。

bankrupt

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 焦急浪漫的主角 於 2020-8-5 06:31 PM 發表

但內淫股弱過藥煲,驚中伏。
七八厘息冇得輸啦!

回覆 引用 TOP

真家假

燃燒火熱的心  殺盡馬會D金
Mola

回覆 引用 TOP

消息來源?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FIREKILLER2 於 2020-8-5 06:38 PM 發表

真家假
Kwan Liu 次次都準!

回覆 引用 TOP

又唔減息,又降準,又減稅,三大利好內銀!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]