• 瀏覽: 353,860
  • 回覆: 7,499
  • 追帖: 178
因疫情關係, 現一路保持約4成半多現金, 5成半多股票...

4/08/2020 現有股票, 有短有中有長線
12, 12,602股(月供)   1052 40,000股   9988, 300股   1928 2,800股,   753 12,000股   778 10,000股   6958 5,000股   1971 2,000股   

總資產現金加股票.
再加小小歷史, 經力過2007年大升3萬2點後大跌至1萬點, 資產由20萬蝕到10萬,
我無灰心, 慢慢靠儲蓄買大籃籌去到13年時見返50萬呢個突破點,再去到

2017年3月結時, 再上一層見100萬, 呢個數字, 對一個打工仔一個月只係搵萬幾兩萬黎講可能好天文,但我做到,
2018年3月結, 130萬,
2019年3月現在剛剛見一見150萬呢個數字...真係有點出奇...無咩點做野資產不段變大,
2020年3月回到13x萬GG左....今日4/8又上返158萬,目標不變...
2021年???
2022年???
黎緊目標係2022年見200萬, 2027年後300萬...慢慢去經營, 慢慢去滾存, 慢慢去強大, 最後達到財務自由...努力努力...

下面是帖一, 是2017年12月尾開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27149275&extra=&page=1
下面是帖二, 是2018年8月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27640356&extra=&page=1
下面是帖十一, 是2020年4月開始(加快左)
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28988178&extra=&page=1
下面是帖十二, 是2020年5月開始(加快左)
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29074197&extra=page=1&page=1
下面是帖十三, 是2020年6月開始(加快左)

由於疫情關係......
小小長文
天都未光已經收工回家了, 開帖唔係第一件事, 係我已經跑完10公里, 再沖個涼坐底先開帖, 疫情關係, 黎緊又無ot, 要食老底, 好在我負擔無咩, 所以壓力都唔多, 又無夜市, 出現真係好靜, ...講返股先...
我快睇完之前帖大家小小問題? 雖然港銀, 港地產, 收租, 係呢段時間真係差到無輪, 3月一個深跌之後, 疫情好轉, 做就一個小反彈, 今次再回過, 港銀串左底, 內銀一樣差, 係咪見差就唔月供呢? 我個人覺得就係考驗你心理質素既時候, 到底所投資既企業係將來可唔可以回到以往既光景或更好, 衣加跌係咪做就將來既升, 係咪因呢一刻疫情仲未完覺得本地股唔再值得投資, 無晒價值呢? 係既大可走鬼, 分手.
但我對12仲係有信心, 見個賣樓一日就沽清, 已經加推第2期, 香港人唔係傻, 疫情價做3~6球, 2年後你估又去到咩價呢? 如果大家記得今日我講, 就兩年後再睇返樓價係點啦, 總結我會照月供5千...
當我儲15000, 月供5000, 儲現金10000真係等機會, 用上3份1去月供, 心理好輕鬆..,
新經濟增長股都要有, 咁就可以幾頭馬車, 舊經濟有得收息, 能為你創做現金, 所以都加左小小778...
atmx, 往後如股價一路升, 咁就享受升復帶黎既滿足, 倉位既變大...

又有師兄講黎有咩心水? 黎緊真係無咩心水, 8月自己都無咩方向, 期待係月中恆指有否巴巴入圍, 因為有300股, 最想加多1手就係巴巴...
7月小加左兩隻物管1971, 6958都好好成績, 雖然食左一半, 好在仲有留底, 778就坐住收息, 加左800股1928等....
仲有等緊農夫山全水吹左9月會上市, 呢隻有盈利, 上財年賺3成幾, 希望佢唔好定價去得咁盡, 必抽, 我返大陸都係入佢, 3蚊支...

Lm 支持

其待恆指改革番身

長實名句
發展不忘穩健

長建名句
過程中不會抱有志在必得的心態。

諸神隱滅,基督未顯

剩一顆無人瞭解的心         
流浪在多情的城市

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2020-8-4 06:05 AM 發表

小小長文
天都未光已經收工回家了, 開帖唔係第一件事, 係我已經跑完10公里, 再沖個涼坐底先開帖, 疫情關係, 黎緊又無ot, 要食老底, 好在我負擔無咩, 所以壓力都唔多, 又無夜市, 出現真係好靜, ...講返股先...
我快睇完之前帖大家小小問題? 雖然港銀, 港地產, 收租, 係呢段時間真係差到無輪, 3月一個深跌之後, 疫情好轉, 做就一個小反彈, 今次再回過, 港銀串左底 ...
新手報到

我個倉主要是新經濟為主佔6成 巴巴,京東,之於其他是823同2 。打穩當波

引用:
原帖由 秋天疑惑的天才 於 2020-8-4 06:36 AM 發表

新手報到
天才新手好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JTAI1977 於 2020-8-4 06:46 AM 發表

我個倉主要是新經濟為主佔6成 巴巴,京東,之於其他是823同2 。打穩當波
6成咁多,巴巴我慢慢加,加加下又減,又再加,
823,2 good ar

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2020-8-4 06:51 AM 發表

6成咁多,巴巴我慢慢加,加加下又減,又再加,
823,2 good ar
本少,哈哈😄

回覆 引用 TOP

弓起DK兄新屋入伙

想開反月供供野 諗緊823 + 隻新經濟股 大家點睇

引用:
原帖由 mrpossible 於 2020-8-4 07:00 AM 發表

弓起DK兄新屋入伙
等大家有個世藝,落腳點,齊齊賺$

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2020-8-4 07:06 AM 發表

想開反月供供野 諗緊823 + 隻新經濟股 大家點睇
都可以

回覆 引用 TOP

報到!

回覆 引用 TOP

Support

繼續佛系持股 & 忘記買入擺床下底

回覆 引用 TOP

支持強post

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]