• 瀏覽: 4,569
  • 回覆: 38
又來吹吹風

附件

mmexport1596449587509.jpg(103.38 KB)

2020-8-3 06:15 PM

熱賣及精選
直轄市嘅意義重於戰略,經濟嘅考慮因素反而比較少,純以經濟考慮嘅話深圳老早就成為直轄市啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小黃人888 於 2020-8-3 06:15 PM 發表

又來吹吹風
深圳現在翅膀硬了,一步一步的挑戰廣州地位了!

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-8-3 08:01 PM 發表

深圳現在翅膀硬了,一步一步的挑戰廣州地位了!
廣州係一個地區中心,深圳係科技產業重地,比較唔到

應該同其他直轄市比吧

琢磨便會閃亮,曾經犯錯就會變得謹慎,曾被教訓過就會有所成長,失敗了就會學聰明,有弱點就知道要謙虛,被騙過就能培養識人之明,受過傷會懂得體貼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 202156 於 2020-8-3 08:18 PM 發表

廣州係一個地區中心,深圳係科技產業重地,比較唔到
這樣比較吧:

廣州係廣東省嘅省會城市,深圳係國家級經濟特區

如果真係要分出高低嘅話,好明顯深圳嘅地位比廣州要高,例子係股票交易所全中國只有兩個一個係上海一個係深圳,可見國家對深圳嘅重視

但係唔代表深圳就要成為直轄市

吹,繼續吹

回覆 引用 TOP

習總要落深圳啦,可能更難上去

琢磨便會閃亮,曾經犯錯就會變得謹慎,曾被教訓過就會有所成長,失敗了就會學聰明,有弱點就知道要謙虛,被騙過就能培養識人之明,受過傷會懂得體貼

回覆 引用 TOP

要留意8.26

引用:
原帖由 yee8688 於 2020-8-3 09:50 PM 發表

這樣比較吧:

廣州係廣東省嘅省會城市,深圳係國家級經濟特區

如果真係要分出高低嘅話,好明顯深圳嘅地位比廣州要高,例子係股票交易所全中國只有兩個一個係上海一個係深圳,可見國家對深圳嘅重視

但係唔代表深圳就要成為直轄市 ...
深圳市市長只喺副省級幹部,級數未到啊

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-8-4 11:42 AM 發表

深圳市市長只喺副省級幹部,級數未到啊
咁廣州市市長都係副省級!
我講嘅係實際地位高低,唔係牌面高低,之前深圳市市長係馬興瑞,當時佢兼任廣東省委副書記及副省長,比當時嘅廣州市市長更大

回覆 引用 TOP

香港好心舊區舊樓重新比番政府規劃啦,屌!睇落重衰過內地二,三線,又臭又爛,罪惡溫裝,我唔撚相信香港冇地,唔該亞爺大刀闊斧整頓下啦!

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2020-8-4 03:52 PM 發表

香港好心舊區舊樓重新比番政府規劃啦,屌!睇落重衰過內地二,三線,又臭又爛,罪惡溫裝,我唔撚相信香港冇地,唔該亞爺大刀闊斧整頓下啦! ...
我都有港島嘅唐樓,唔知幾想政府即刻同我收咗佢

凡事皆有可能,深圳作為四大一線城市,佔地面積最細
全國唯二金融中心,唯一科技創新城市
擺系深圳 最大嘅問題系 冇地發展
擴容系遲早嘅事

有人話,如果深圳擴容,吞併東莞惠州直轄,,廣東立即殘廢
其實講來講去 都系覺得廣東為咗自己嘅GDP第一而唔肯割肉
既然系咁,深圳擴容 但"不直轄" 名義上依然屬於廣東,並且每年撥出一筆錢出來帶協廣東其他城市經濟發展,
用作彌補 唔向廣東繳納稅收哩個問題,咁又得唔得?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yee8688 於 2020-8-4 03:57 PM 發表

我都有港島嘅唐樓,唔知幾想政府即刻同我收咗佢
好心捐出嚟比政府啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]