• 瀏覽: 1,587
  • 回覆: 14
假設過左擔保期,31年樓,銀行網上估價1000萬,當年間屋折扣率40%,即未補地價估價600萬
然後規矩最多借六成25年,即銀行最多會批600萬X60%=360萬???咁計岩唔岩???

另外,安在家中有無方法查閱指定某屋居單位當年出售折扣率?謝謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-2 08:41 PM 發表

假設過左擔保期,31年樓,銀行網上估價1000萬,當年間屋折扣率40%,即未補地價估價600萬
然後規矩最多借六成25年,即銀行最多會批600萬X60%=360萬???咁計岩唔岩???

另外,安在家中有無方法查閱指定某屋居單位當年出售折扣率?謝謝! ...
折扣率只係用嚟計「補地價」,同銀行肯批幾多按揭俾你無關。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-8-4 12:35 PM 發表

折扣率只係用嚟計「補地價」,同銀行肯批幾多按揭俾你無關。
唔參考折扣率,咁銀行係點樣對未補地價居屋進行估價?

引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-4 12:21 PM 發表

唔參考折扣率,咁銀行係點樣對未補地價居屋進行估價?
你唔好理間銀行點估啦,你走去間銀行,話比佢聽你想買某屋苑未補地價既某單位,
問佢地大約估幾多,有人會答你架啦。

引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-2 08:41 PM 發表

另外,安在家中有無方法查閱指定某屋居單位當年出售折扣率?謝謝! ...
折扣率,房委會個網有,
不過只係對啲仲未補地價嘅居屋業主有意義,
你知黎,都只係「八卦下」咁上下,
請參考以下連結:

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/hos-secondary-market/available-hos-courts/index.html

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 fwho 於 2020-8-4 05:12 PM 發表

你唔好理間銀行點估啦,你走去間銀行,話比佢聽你想買某屋苑未補地價既某單位,
問佢地大約估幾多,有人會答你架啦。
我而家都係八卦狀態,諗住心目中自己要儲幾多首期先隱陣嘛。或者太離地到時即頭唔考慮。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-8-4 05:16 PM 發表

折扣率,房委會個網有,
請參考以下連結:

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/hos-secondary-market/available-hos-courts/index.html ...
THX!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-4 08:03 PM 發表

我而家都係八卦狀態,諗住心目中自己要儲幾多首期先隱陣嘛。或者太離地到時即頭唔考慮。
搭咀:
二手綠表堅離地。自由價不如去買私樓。

結論:阿媽係女人都咁話,
有綠表資格,都係抽一手好。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-8-4 05:16 PM 發表

折扣率,房委會個網有,
請參考以下連結:

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/hos-secondary-market/available-hos-courts/index.html ...
呢個真係只何以「參考」,就算同一屋苑同一呎數,折扣率都可以好唔同。
例如有啲屋苑分幾期賣,或者係撻過訂再翻賣,每期折扣率都可以好唔同,就算同座高低層都有分別,差1%就已經過萬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-4 08:03 PM 發表

如果你只係諗首期,你只要知層樓賣幾錢,同埋銀行肯借幾銀俾你,個差額就係你要俾嘅首期。 That's all.

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-8-4 09:14 PM 發表

如果你只係諗首期,你只要知層樓賣幾錢,同埋銀行肯借幾銀俾你,個差額就係你要俾嘅首期。 That's all.
可能心理上聽到折扣率少D,他日有錢補地價,可以補返少D賣出街外市場!

引用:
原帖由 kpchanaaa 於 2020-8-4 09:51 PM 發表

可能心理上聽到折扣率少D,他日有錢補地價,可以補返少D賣出街外市場!
咁第日賣樓 "補地價"舊錢都係轉嫁係俾下一手買家,
唔想搏咪賣綠表二手市場囉,
正如要補7~8成嗰啲租置單位,由當初幾十萬發售,
似家2~3百萬未"補地價"係綠表二手市場放,都大把人接貨。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-8-4 08:12 PM 發表

搭咀:
二手綠表堅離地。自由價不如去買私樓。

結論:阿媽係女人都咁話,
有綠表資格,都係抽一手好。
自由價買唔起,抽一手頂盡得細單位垃圾房,適合拎黎炒唔係自住,
而家啲新居屋又似公屋,保養同鄰居質素一樣,爬一圈某公營房屋壇精采絕侖
買二手我鍾意買邊區就邊區,選擇權係我到,老董年代私人發展商果啲居屋開則用料先值得買。

引用:
原帖由 tci2008 於 2020-8-5 12:40 PM 發表

自由價買唔起,抽一手頂盡得細單位垃圾房,適合拎黎炒唔係自住,
而家啲新居屋又似公屋,保養同鄰居質素一樣,爬一圈某公營房屋壇精采絕侖
買二手我鍾意買邊區就邊區,選擇權係我到,老董年代私人發展商果啲居屋開則用料先值得買。 ...
我都矛盾左好耐。
近年租過三個,廿年以上樓齡舊居屋黎住。

1. 管理好唔好,好視乎個法團。
新居屋至少無「大維修」嘅問題,
新居屋要大維修,我都半邊身入左土咁了。
只係「黐住公屋」嘅綠置居要避,
屋苑管理步左「租置公屋」嘅後塵咁。

2. 荷包有限,區域選擇權其實唔多,最後隨時都係新西同北區⋯⋯

3. 仲要限私人發展商,選擇就更少,你有留意開,應該都感受到。
一大半都補鬼哂地價,我住過果三個舊屋苑,自由價大把,綠表價真係無。
無計,廿年前買根本就唔貴,補地價都係少錢。
綠表價賣得俾你,都係自住,唔等錢洗唔移民嘅,無喇喇唔會賣。
肯賣俾你嘅,坐向好又唔會平,最後又係向北向西低層垃圾房之類。

對我黎講啦,2+3 = 同抽得中新居屋,單人得返果啲細單位垃圾房,分別其實唔大。

舉例,啱啱上網睇,中X 貼左出黎,
粉嶺欣盛苑 401呎,未補叫價 238萬
大佬,27 年樓喎,佢係「行到去」粉嶺火車站,但絕對唔係行得好舒服果隻囉。
咁不如摶抽皇后山算啦,新樓仲平過佢喎。
佢 27 年樓,我早兩年探過銀行口氣,
九按都會做,但未必做到 25 年按揭架,
但10-15年期,佢個九按可能又要做返壓測。
大佬,十年九按借 214 萬,月供 20K,我就真係頂唔順了。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-8-5 01:42 PM 發表

我都矛盾左好耐。
近年租過三個,廿年以上樓齡舊居屋黎住。

1. 管理好唔好,好視乎個法團。
新居屋至少無「大維修」嘅問題,
新居屋要大維修,我都半邊身入左土咁了。
只係「黐住公屋」嘅綠置居要避,
屋苑管理步左「租置公屋」嘅後塵咁。

2. 荷包有限,區域選擇權其實唔多,最後隨時都係新西同北區⋯⋯

3. 仲要限私人發展商,選擇就更少,你有留意開,應該都感受到。
一 ...
1) 我心目中果啲屋苑都係伙數高起碼十幢以上,基金多果啲,我唔太擔心大維修問題
2)我只係打算買屯門居屋,生活圈子同返工都係大西北,同區差唔多樓齡有實呎450以上果啲私樓破六球係常態,
夠首期我都過唔到壓測
3)屯門係超多舊居屋,私人參建選擇係唔多,但有一兩個心儀屋苑夠晒數,同區居屋多競爭大啲個價無咁癲,
我無你咁煩,呢區仲有唔少單位未補地價。
仲有上網睇盤唔準,如果睇成交,你個欣成苑近年有一半成交都係未補地價,不過整體真係少,美X睇落都有幾個放盤。

我自己心目中係做六成供十五年,預左至少要拎二百萬出黎,可以過埋壓測(如要),
買唔到三房都要大兩房,所以而家要努力儲首期!
仲有我發現好多人就係因為間居屋樓齡就快到30,做唔到九按廿五年而卻步搵後生啲既居屋,
呢班業主客源少左一大截一係補地價一係就焗住賣平啲,總有人經濟困難補唔到地價,
我就儲夠子彈希望過多幾年執到呢堆貨。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]