• 瀏覽: 40,575
  • 回覆: 529
  • 追帖: 34
各位師兄,點睇?

要求:穩定收入唔使煩
夫婦兩人。本人四年後登六
女兒已大學畢業出來工作

退休大計:

1) 60歲前賣收租樓一間還清樓按,只保留自住樓

2) 60歲宣稱退休取回MPF+其他儲備
買300萬年金,每月收HK$15,300至終生保持固定現金流

4) 持150萬股票,收息股為主,補貼通賬

5) 太太另有私己數百萬

6) 必要時再造逆按揭

熱賣及精選
晒命post,基本上足夠,唯取決於個女靚唔靚?
嫁得出否?是否要貼樓嫁?

保管好財物,小D投資, 對家人好D。

引用:
原帖由 富加美 於 2020-7-31 06:23 AM 發表

唔係晒命,因退休前兩層樓還未供完,所以被迫要賣收租樓還樓按……

唔賭,唔包二奶,唔吸毒,唔做擔保人,基本上夠洗,睇你買年金就知十分保守。

引用:
原帖由 富加美 於 2020-7-31 08:15 AM 發表

唔賭,唔包二奶,唔吸毒,唔做擔保人,基本上夠洗,睇你買年金就知十分保守。
謝謝回覆,我唔想花太多精神理財,想自由自在D。買300萬年金是否太多?但年金的好處是鬥長命,愈早買愈買得多愈有機會攞盡

買港燈好似好過買年金

引用:
原帖由 nonekwashiorkor 於 2020-7-31 08:57 AM 發表

買港燈好似好過買年金
我宜家都有買少少,都可以考慮將來買多D,謝謝!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 富加美 於 2020-7-31 06:23 AM 發表

係香港, 好一般, 我未夠40歲都已經達到....
唯一分別, 係子女仲細啫...比樓主多個仔....

引用:

點解話人晒命呢? 60歲 有呢個身家好普通,人地認真問,你就自卑心作崇  話人晒命

我有自住樓,又有收租樓。
收息股HSBC就死硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-7-31 12:58 AM 發表

各位師兄,點睇?

要求:穩定收入唔使煩
夫婦兩人。本人四年後登六
女兒已大學畢業出來工作

退休大計:

1) 60歲前賣收租樓一間還清樓按,只保留自住樓

2) 60歲宣稱退休取回MPF+其他儲備
買300萬年金,每月收HK$15,300至終生保持固定現金流

4) 持150萬股票,收息股為主,補貼通賬

5) 太太另有私己數百萬

6) 必要時再造逆按揭 ...
恭喜师兄财务自由
我在内地过简单的生活!这边挺好的,生活压力不大,而且远离政治,好像以前的香港人一样的生活方式,无得顶

引用:
原帖由 kslui2000 於 2020-7-31 08:09 AM 發表

唔係晒命,因退休前兩層樓還未供完,所以被迫要賣收租樓還樓按……
還清按揭,再將自住做逆按,天下無敵,好好享受。

回覆 引用 TOP

如果買股票,保守穩陣港交所,進取就買中資大型股,好似阿里,騰訊這些。

回覆 引用 TOP

我早幾年已經買了騰訊,當時100元買的,現在升了五賠,賺了成千萬,足夠可以退休,現在還有二層樓收租,一層自住,都不用供款。

提示:支持鍵盤翻頁左 右