• 瀏覽: 9,172
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
請教意見,應該重新申請公屋,定加名入母親獨居40年舊公屋好?可否抽居屋?

申請2人家庭,公屋入息上限$19,430,但剛巧人工高了幾佰蚊,暫時借人家屋住,但長久不是辦法。

另外母親年紀好大,獨居中房公屋,有想過抽綠表居屋,但我自己又非戶主,可否加名申請做戶主及抽居屋?
知道居屋不知抽到何年何月,亦知道未必抽到合適的地區。

得公屋得天下!

回覆 引用 TOP

揾得20000唔夠,點買居屋?

引用:
原帖由 nursemate 於 2020-7-28 08:34 AM 發表

揾得20000唔夠,點買居屋?
皇后山二百幾呎果百零萬果啲,佢供得起喎。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 pkaeon 於 2020-7-27 05:44 AM 發表

請教意見,應該重新申請公屋,定加名入母親獨居40年舊公屋好?可否抽居屋?

申請2人家庭,公屋入息上限$19,430,但剛巧人工高了幾佰蚊,暫時借人家屋住,但長久不是辦法。

另外母親年紀好大,獨居中房公屋,有想過抽綠表居屋,但我自己又非戶主,可否加名申請做戶主及抽居屋?
知道居屋不知抽到何年何月,亦知道未必抽到合適的地區。 ...
梗係加戶入阿媽間公屋啦
進可攻退可守,
加咗你兩公婆名,可以申請抽綠表新居屋,又可以申請綠置居,仲可以申請購買證買二手綠表居屋。

不過,你另一半肯唔肯同你媽住先?

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-28 07:10 PM 發表

梗係加戶入阿媽間公屋啦
進可攻退可守,
加咗你兩公婆名,可以申請抽綠表新居屋,又可以申請綠置居,仲可以申請購買證買二手綠表居屋。

不過,你另一半肯唔肯同你媽住先? ...
加左名就送去老人院!

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-28 08:53 PM 發表

加左名就送去老人院!
送去老人院好過瓜咗係間公屋無人理

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-28 02:12 PM 發表

皇后山二百幾呎果百零萬果啲,佢供得起喎。
首期你比?

違規內容
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-28 08:53 PM 發表

加左名就送去老人院!
點解你會咁講? 即係你覺得全世界都係咁樣?定係你係咁樣呢?

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-28 07:10 PM 發表

梗係加戶入阿媽間公屋啦
進可攻退可守,

不過,你另一半肯唔肯同你媽住先? ...
都ok嘅不過間公屋響好偏遠地方

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-29 11:34 AM 發表

送去老人院好過瓜咗係間公屋無人理
有咩咁好笑呢我唔認同樓上位師兄所講喎

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2020-7-29 12:10 PM 發表

首期你比?
120萬,5% 首期只係 6 萬,
佢搵 2萬一個月,咁多年都儲唔到?
咁佢就梗係唔好買啦,佢根本唔會有錢供樓。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 pkaeon 於 2020-7-29 01:15 PM 發表

點解你會咁講? 即係你覺得全世界都係咁樣?定係你係咁樣呢?
當佢無自理能力果陣,你就會送佢入老人院架喇。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 pkaeon 於 2020-7-29 01:16 PM 發表

有咩咁好笑呢我唔認同樓上位師兄所講喎
唔係笑你,我都係回佢啫~
但如果你公婆都要返工,剩低個老人,一係請個工人姐姐照顧,長時間留老人家係屋企唔係好事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-29 01:18 PM 發表

當佢無自理能力果陣,你就會送佢入老人院架喇。
咁關公營房屋討論咩事呢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]