• 瀏覽: 4,511
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
本人四十幾歲,同老豆和兩個阿哥住左公屋幾十年,老豆都已經七十歳,兩三年前結咗婚,生左個仔,老婆搬咗嚟住(但沒有戶籍),所以兩個阿哥就搬咗出去住,老婆今年抽中居屋,諗住搬出去住,兩個阿哥可以搬番去,三月尾揀咗樓,落咗訂,但係業主無我名係我老婆名,因為首期我老婆出錢,咁啱房署就要填嗰啲入息申報表,而四五月嗰排出面經濟環境越嚟越差,我老婆收入大跌,我仲係失業邊緣,諗緊洗唔洗撻訂唔買,申報表又夠時間要交,我以為業主唔係我應該唔關事,咁資產我就無填到,就交咗,㸃知早幾日收到房署電話,話我無申報買咗居屋,要我重新填過份表話擁有物業,另外要我除名,但佢又話要有住址證明先可以除名,即係要等我收咗樓有住址證明先可以除名,仲要出信終止租約,又要重新審查資格居住, 唔合格年尾就要搬走,而家時勢突然收到咁嘅通知,真係大鑊,而家仲要失業,居屋都唔知買唔買,唔買又會唔見廿幾萬,買咗又驚供唔起,老豆都唔知租約事,知咗驚心臟病發,求教避免被終止租約的辦法,搵區議員幫手得唔得?急!

情況咁急,唔理三七廿一,揾左區議員先啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Redred27 於 2020-7-25 10:53 PM 發表

本人四十幾歲,同老豆和兩個阿哥住左公屋幾十年,老豆都已經七十歳,兩三年前結咗婚,生左個仔,老婆搬咗嚟住(但沒有戶籍),所以兩個阿哥就搬咗出去住,老婆今年抽中居屋,諗住搬出去住,兩個阿哥可以搬番去,三月尾揀咗樓,落咗訂,但係業主無我名係我老婆名,因為首期我老婆出錢,咁啱房署就要填嗰啲入息申報表,而四五月嗰排出面經濟環境越嚟越差,我老婆收入大跌,我仲係失業邊緣,諗緊洗唔洗撻訂唔買,申報表又夠時間要交, ...
咁奇趣
你肯定間居屋無做聯名業主?? 又或者肯定老婆係依家公屋無戶籍??

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-26 11:44 AM 發表

咁奇趣
你肯定間居屋無做聯名業主?? 又或者肯定老婆係依家公屋無戶籍??

應該係你老婆白表申請時有寫你名吧
而白表通訊地址又寫公屋地址吧

引用:
原帖由 Redred27 於 2020-7-25 10:53 PM 發表

本人四十幾歲,同老豆和兩個阿哥住左公屋幾十年,老豆都已經七十歳,兩三年前結咗婚,生左個仔,老婆搬咗嚟住(但沒有戶籍),所以兩個阿哥就搬咗出去住,老婆今年抽中居屋,諗住搬出去住,兩個阿哥可以搬番去,三月尾揀咗樓,落咗訂,但係業主無我名係我老婆名,因為首期我老婆出錢,咁啱房署就要填嗰啲入息申報表,而四五月嗰排出面經濟環境越嚟越差,我老婆收入大跌,我仲係失業邊緣,諗緊洗唔洗撻訂唔買,申報表又夠時間要交, ...
首先嗰間公屋業主係唔係你先。如果你係公屋業主的話不論嗰間居屋你是否業主都好。總之你太太用得家庭名義、申請表上有你個名的話。當買左居屋後你就要交番間公屋。如果你只係住客咁就要除名。

引用:
原帖由 秋天雀躍的香蕉 於 2020-7-26 02:54 PM 發表

應該係你老婆白表申請時有寫你名吧
而白表通訊地址又寫公屋地址吧
白表業主無我名,但係申請用家庭申請,通訊地址係老婆自己屋企地址

引用:
原帖由 kwokaron 於 2020-7-26 03:23 PM 發表

首先嗰間公屋業主係唔係你先。如果你係公屋業主的話不論嗰間居屋你是否業主都好。總之你太太用得家庭名義、申請表上有你個名的話。當買左居屋後你就要交番間公屋。如果你只係住客咁就要除名。 ...
公屋業主係我老豆,依家房署唔知係唔係話我無報有資產,虛報資料,但係居屋業主唔係我,交表嗰時只係比咗訂,仲諗緊買唔買,除名又要我有新地址先可以除,所以我就無報

引用:
原帖由 Redred27 於 2020-7-26 03:55 PM 發表

公屋業主係我老豆,依家房署唔知係唔係話我無報有資產,虛報資料,但係居屋業主唔係我,交表嗰時只係比咗訂,仲諗緊買唔買,除名又要我有新地址先可以除,所以我就無報 ...
你同房署講而家要除名,除名後應該唔使再理房署。不過想comfirm房署要你申報資產係公屋嗰面 定 新居屋嗰面!
另外新地址求其借住親戚朋友個地址先,之前我都係攞左我外婆住的地址來用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Redred27 於 2020-7-26 03:48 PM 發表

白表業主無我名,但係申請用家庭申請,通訊地址係老婆自己屋企地址
你真係唔識嫁喎,講極都唔明

回覆 引用 TOP

樓主講緊入息申報表係咪公屋個份呀?
公屋入息申報表你冇填買左居屋係你責任喎,唔理你係咪居屋業主定成員,有冇聯名都好,都要申報架

引用:
原帖由 Redred27 於 2020-7-26 12:16 PM 發表

如果你肯定係無業權的話,唔使擔心係唔會收你阿爸間公屋,你填咗嗰份入息資產申報表亦唔使改,改咗反而至係虛報。

另外,就算「真係」有物業,房署最快都係出年3月31日至會終止租約,不過你地可以申請再住多1年但要交雙倍租/市值租金。只要係收屋前你刪到戶籍,只要再做一次入息資產審查合格就可以繼續係道住。

現時,只剩低你戶籍問題。
星期一10點後打返去屋邨辦事處/分區租約事務管理處講清楚你唔係業主亦無業權,唔明點解無物業都要話自己有物業,問清楚發生咩事睇佢點講。

引用:
原帖由 魚乃 於 2020-7-26 05:32 PM 發表

樓主講緊入息申報表係咪公屋個份呀?
公屋入息申報表你冇填買左居屋係你責任喎,唔理你係咪居屋業主定成員,有冇聯名都好,都要申報架
佢老婆又無戶籍,層居屋佢又無業權,唔係佢資產可以申報啲咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-26 05:44 PM 發表

如果你肯定係無業權的話,唔使擔心係唔會收你阿爸間公屋,你填咗嗰份入息資產申報表亦唔使改,改咗反而至係虛報。

另外,就算「真係」有物業,房署最快都係出年3月31日至會終止租約,不過你地可以申請再住多1年但要交雙倍租/市值租金。只要係收屋前你刪到戶籍,只要再做一次入息資產審查合格就可以繼續係道住。

現時,只剩低你戶籍問題。
星期一10點後打返去屋邨辦事處/分區租約事務管理處講清楚你唔係業主亦 ...
佢老婆結左婚仲生埋仔,可以當白表單人咁趣緻?
上一次居屋,白表單人好似無樓揀架?

不過 I sir 你都講左,就算佢「其實」有業權,只要聽你講,房署都唔會收佢老豆間屋的。

嗯,多啲樓主呢啲 case,夾硬上,跟手供唔掂,
咁就大把貨尾單位可揀了。哈哈。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2020-7-26 06:24 PM 發表

佢老婆結左婚仲生埋仔,可以當白表單人咁趣緻?
上一次居屋,白表單人好似無樓揀架?

不過 I sir 你都講左,就算佢「其實」有業權,只要聽你講,房署都唔會收佢老豆間屋的。

嗯,多啲樓主呢啲 case,夾硬上,跟手供唔掂,
咁就大把貨尾單位可揀了。哈哈。 ...
因為佢兩公婆用白表家庭抽到居屋,所以至出現男主角有雙重戶籍,「如果」佢老婆係搏大霧單人抽,根本唔會出現男主角今日嘅問題。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]