• 瀏覽: 1,269
  • 回覆: 8
戶主60+未夠70歲, 住3人單位,如果一次過另外2個成員都除名,戶主係咪就一定要大屋搬細屋?

熱賣及精選
如有一名老人家唔記得65定70歲以上就唔駛搬細單位

引用:
原帖由 滴滴仔1212 於 2020-7-17 04:30 PM 發表

如有一名老人家唔記得65定70歲以上就唔駛搬細單位
戶籍有一個足60歲就得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1234kenken 於 2020-7-15 22:30 發表

戶主60+未夠70歲, 住3人單位,如果一次過另外2個成員都除名,戶主係咪就一定要大屋搬細屋?
放心, 其實房署好人性化, 當你有人住, 佢唔會(唔敢)趕佢走
亦唔會迫佢換細單位
我隔離屋住7人大單位, 最後老伴走咗, 得佢一個, 都一樣咁住

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-7-23 11:09 AM 發表

放心, 其實房署好人性化, 當你有人住, 佢唔會(唔敢)趕佢走
亦唔會迫佢換細單位
我隔離屋住7人大單位, 最後老伴走咗, 得佢一個, 都一樣咁住
唔係咩「人性化」,自寬敞戶政策出台,呢十幾年來有60歲以上長者家庭都唔會主動要佢地搬細單位。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-23 12:55 發表

唔係咩「人性化」,自寬敞戶政策出台,呢十幾年來有60歲以上長者家庭都唔會主動要佢地搬細單位。
信我啦, 係政府做事係多一事不如少一事, 而家佢最怕搵到野比人插
真人真事, 我自己身上發生, 我爺走左, 留下村屋, 戶主(即係我老豆)承繼咗,
正常嚟講公屋係要交出嚟, 但我無搬入去, 我有如實向房署講, 結果係房署除咗佢個名,
我變咗戶主, 我唔使重新排過, 佢嘅講法係, 你間屋仲有人住緊, 唔會趕你走, 不過要交2倍租
另外, 我見我一個人住, 申請要細D單位, 佢竟然要我排, 我心諗我明明做好事, 點解唔即刻安排呢?
你話佢幾「人性化」, 只係呢個人性係比較懶同怕煩
我住同村30+年, 好多後生走咗, 留低一個老人家係公屋, 真係唔會趕架

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-7-23 01:08 PM 發表

信我啦, 係政府做事係多一事不如少一事, 而家佢最怕搵到野比人插
真人真事, 我自己身上發生, 我爺走左, 留下村屋, 戶主(即係我老豆)承繼咗,
正常嚟講公屋係要交出嚟, 但我無搬入去, 我有如實向房署講, 結果係房署除咗佢個名,
我變咗戶主, 我唔使重新排過, 佢嘅講法係, 你間屋仲有人住緊, 唔會趕你走, 不過要交2倍租
另外, 我見我一個人住, 申請要細D單位, 佢竟然要我 ...
你呢類 case 全香港都係咁做,適用於你嘅政策,全部Housing 網站有齊,無特別優待你。

唔使即刻要你搬細單位,只因係未排到你,前面仲有人未搬。

細單位有限,出面單人申請有十萬人排緊,就算有細單位都唔只係招呼寬敞戶,全部有規矩有配額有隊排。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-23 14:01 發表

你呢類 case 全香港都係咁做,適用於你嘅政策,全部Housing 網站有齊,無特別優待你。

唔使即刻要你搬細單位,只因係未排到你,前面仲有人未搬。

細單位有限,出面單人申請有十萬人排緊,就算有細單位都唔只係招呼寬敞戶,全部有規矩有配額有隊排。 ...
其實我要換個細嘅, 一來係比一家人嚟住, 二來我可以慳D裝修同租金啫
房署講明, 要調都一定係邨內, 都30幾年樓, 人地未必要啦, 仲話只比3次我揀樓,
同埋, 我知佢無特別優待我, 所以先叫樓主放心, 房署D人都幾好, 只要你唔好搞咩差錯出嚟
佢地會同你諗過最好嘅方法解決住屋問題

回覆 引用 TOP

多謝各位解答!!!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]