• 瀏覽: 18,068
  • 回覆: 16
  • 追帖: 6
香討用戶聲稱祖國人民都係誠實的納稅人,必定會如實申報和交稅。

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 12:08 AM 發表

移咗民見香港派錢都識回港收錢,交稅只交比外國,無事就留在外國鬧中國,有事就識回流香港,對於無供獻人士徴稅很正常,移咗民就自動取消中國籍,咁就唔洗驚中國要向你徵稅啦! ...
其實你知唔知呢個 post 講緊乜?講緊大陸人來香港做嘢無交大陸稅呀。

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 12:15 AM 發表

怪就怪何x思個類人,加拿大籍又拿住香港身份證,四處唱衰中國。
國籍同居留地有關連嗎?

英籍嘅香港永久居民香港警察係咪要趕佢地返英國?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 12:35 AM 發表

可以唔返去,自己申請取消中國籍,賣資產留給本地人用。
你申請都要人地批你架,仲有之前咁多年嘅欠稅,你估人地會唔會放過你?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-7-11 01:00 AM 發表

不用怕,你又不是住在內地。
(注: 新個稅一早就實施了,乜你宜家先知嗎?)
香討活躍用戶嘛,你明的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2020-7-11 06:52 AM 發表

同果d弱智講呢d,有d晒氣。又講到去外國唔洗交稅一樣
你真係唔識架?

加拿大有 tax resident policy,即係你就算係佢公民,只要與該國無 residential ties 嘅話,海外收入無需報稅。

而美國同中國無呢支歌仔唱的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2020-7-11 02:25 PM 發表

師兄:咪鬼理佢地啦! 香討好多人有閱讀障礙!!🤭
不能同意更多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-7-11 02:57 PM 發表

英國佬在香港賺錢,除了香港納稅,小陰蒂蟈都要納。糜蟈人可能都是這樣
其實你識唔識架?香港咁多英籍警察例如陶輝,你覺得佢地有比 UK income tax?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aylwenttttt 於 2020-7-11 04:59 PM 發表

大部分移民的人(除左香港),距地係大陸依然有公民身分戶口,而家大陸缺錢,根本個個無得走雞,只吸時辰未到,而移民去香港,就較為好少少,因為已經失去大陸公民戶口 ...
你呢句 “大部分移民的人(除左香港),距地係大陸依然有公民身分戶口” 係咩嘢意思?

前幾日你地先話大陸人移民一定取消國籍,所以香港人移民都要,點解而家又話大陸 “大部分移民的人” 都依然保留中國國際戶籍?

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-11 08:35 PM 發表

資產國有化,向港人收資產稅,分境外境內資產,夠膽走就以後唔好返來,共產黨去到世界各落追討資產,走吧,祝你一路順風
其實你講緊乜你自己知唔知?

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-11 08:53 PM 發表

講緊攞人命,夠礓就移民
人命點攞法?

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-11 09:10 PM 發表

你太乎淺了,唔係想你死,係想你生不如死
如何可以做到生不如死?

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-11 09:17 PM 發表

太無知啦?
定係你唔識?

引用:
原帖由 aylwenttttt 於 2020-7-11 10:24 PM 發表

大部分係指若干國家移民,係唔需要取消大陸戶口身分的,例如:澳洲,南美洲,北美洲等等
你意思係咩人移民去邊度唔使取消邊度戶口?根據邊條法律?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥妹呀見過 於 2020-7-11 11:38 PM 發表

呢啲叫造講啲唔講啲咁呃鳩人,交內地稅係因為住喺內地每年都超過180日,同埋賣樓賺咗錢要拎返內地。因為咁,啲錢只會嚟香港係唔會走 ...
而家唔係講香港人大陸工作,係大陸人香港工作,大陸有關當局要 “向海外公民徵所得稅” 呀。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]