• 瀏覽: 19,484
  • 回覆: 13
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-10 23:12 發表

賣出香港樓賺錢要交內地稅,大家睇路!

財富規劃顧問公司Ishtar Consulting Inc.的執行長Jia Zeliang表示,分紅和地產銷售所得也需繳稅。

https://china.hket.com/article/2692492/%E5%82%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%96%8B%E5%A7%8B%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%B5%B7%E5%A ...
如果真係收45%稅(依家15%)應該好多大陸人頂唔順要返返去

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 00:35 發表

可以唔返去,自己申請取消中國籍,賣資產留給本地人用。
點樣取消中國籍?好似話唔比取消,就算拎左香港身份證。
Reference:
https://hk.appledaily.com/local/20200616/MFYV636E376BHH2IK7TH66ZHYQ/
現時入境處會為港人辦理「退出中國國籍」手續,申請資格有三:外國人的近親、定居外國或其他正當理由。根據入境處資料,退出中國籍申請者,須將身份證、所有護照及外國國籍證明的正本及影印本,連同申請表遞交至灣仔入境事務大樓旅行證件及國籍(申請)組國籍分組,入境處其後會安排會面處理申請。申請者亦須繳付$575費用,不論申請是否成功,費用亦不會退回。退出中國國籍後如連續離開香港36個月,同時不再通常居住於香港,便會失去香港特區的居留權。如果退籍後要求恢復中國籍,就需要「具有正當理由」才可申請。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-7-11 00:40 發表

點樣取消中國籍?好似話唔比取消,就算拎左香港身份證。
Reference:
https://hk.appledaily.com/local/20200616/MFYV636E376BHH2IK7TH66ZHYQ/
現時入境處會為港人辦理「退出中國國籍」手續,申請資格有三:外國人的近親、定居外國或其他正當理由。根據入境處資料,退出中國籍申請者,須將身份證、所有護照及外國國籍證明的正本及 ...
45%真係好難食得落,就算班藍絲幾愛國都要諗下點去外國取消左中國籍先再繼續愛國。

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-7-11 08:01 發表

全球追稅係大趨勢
美國要求瑞士銀行交出
美國國民嘅收入資料去追稅

全球銀行
都會加入追稅大行動
如果香港都要收返大陸人重稅,佢地就唔會黎啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 瀟瀟雨歇 於 2020-7-11 12:55 發表

其實外派員工本身僱傭關係仍在內地,也一直享有內地社保及醫療福利,香港也有額外allowance。這批人本就應交內地稅,只不過之前無人理,宜家先有人執行 ...
咁講即係漏稅 好似之前迫返d明星嘔返d稅出黎咁

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2020-7-11 20:29 發表

咁咪再貪多 d 去交稅囉,有難度?
依家國安法都立埋 即係大陸想點就點 係香港貪完你以為帶得走咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wanchaiferry 於 2020-7-11 21:45 發表

聽以前媒體講中國國籍唔係你想取消就可以取消。要政府同意先可以。唔知係唔係?
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29206524&page=1&pid=521457970#pid521457970

現時入境處會為港人辦理「退出中國國籍」手續,申請資格有三:外國人的近親、定居外國或其他正當理由。根據入境處資料,退出中國籍申請者,須將身份證、所有護照及外國國籍證明的正本及影印本,連同申請表遞交至灣仔入境事務大樓旅行證件及國籍(申請)組國籍分組,入境處其後會安排會面處理申請。申請者亦須繳付$575費用,不論申請是否成功,費用亦不會退回。退出中國國籍後如連續離開香港36個月,同時不再通常居住於香港,便會失去香港特區的居留權。如果退籍後要求恢復中國籍,就需要「具有正當理由」才可申請。

回覆 引用 TOP

講到咁愛國, 梗係要跟國家規舉交稅

回覆 引用 TOP

跟大陸交45%,得返一半人工,但又要係全世界物價數一數二高既香港洗錢,比著我都返返大陸

回覆 引用 TOP

變相係香港租樓就無咁豪 之前已經講緊好多外資中資 cut 左租金津貼 而家仲要交返重稅 外國人係香港既生活成本愈來愈高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peter925 於 2020-7-12 11:00 發表

有大數據,稅務方便好多,一個不漏,有稅收就可合理分配資源,達至社會主義理想。
所以要搞虛擬貨幣, 虛擬銀行, 將來所有實體貨幣變哂虛擬 人人身家幾多 共產黨一目了然 無得見光既貪污黑錢無所遁形

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ywannal 於 2020-7-12 14:22 發表

或?大把港漂喱幾個月又買樓啦,你去東涌、奧運站區睇吓問吓當區經紀。人哋響香港已經建立左一定基礎,唔係一有乜政策就要走人嘅
好似係政策不嬲係度,只不過捉同唔捉姐,依家國家有難,自然揸正黎做

回覆 引用 TOP

唔洗交稅咪愛國 要交稅咪要諗咪脫籍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WalterWhite 於 2020-7-12 23:21 發表

你唔好死撐啦,移民唔入籍,唯一可能就係佢根本大部分時間依然在國內,如果 10年無返去,邊有可能唔入籍?

最大問題始終係,呢個 post 講緊 “有在港國企已通知內地籍員工” 要內地補交稅,你做乜未睇清楚就胡亂評論?我地對你加拿大親戚無興趣。 ...
佢離哂題 明明講緊"在港內地員工" 就死都去講加拿大

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]