• 瀏覽: 18,059
  • 回覆: 168
  • 追帖: 6
大部分移民的人(除左香港),距地係大陸依然有公民身分戶口,而家大陸缺錢,根本個個無得走雞,只吸時辰未到,而移民去香港,就較為好少少,因為已經失去大陸公民戶口

熱賣及精選
引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2020-7-10 11:57 PM 發表

洗鬼去海外,大陸隨便一個高幹,在香港及美國上市公司一年收share option 十球計,年報都睇到,他們有沒有交大陸稅?
高幹有power 大陸話叫不好辦, 捉女明星啦, 搵埋大把女人錢
大把契爺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 12:08 AM 發表

移咗民見香港派錢都識回港收錢,交稅只交比外國,無事就留在外國鬧中國,有事就識回流香港,對於無供獻人士徴稅很正常,移咗民就自動取消中國籍,咁就唔洗驚中國要向你徵稅啦! ...
舉腳贊成👍

回覆 引用 TOP

go back

回覆 引用 TOP

等同香港有能力立稅人仕,唔洗交稅呀,盡返公民議務啦,唔想交咪擁一個國籍囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-7-11 02:57 PM 發表

英國佬在香港賺錢,除了香港納稅,小陰蒂蟈都要納。糜蟈人可能都是這樣
其實你識唔識架?香港咁多英籍警察例如陶輝,你覺得佢地有比 UK income tax?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aylwenttttt 於 2020-7-11 04:59 PM 發表

大部分移民的人(除左香港),距地係大陸依然有公民身分戶口,而家大陸缺錢,根本個個無得走雞,只吸時辰未到,而移民去香港,就較為好少少,因為已經失去大陸公民戶口 ...
你呢句 “大部分移民的人(除左香港),距地係大陸依然有公民身分戶口” 係咩嘢意思?

前幾日你地先話大陸人移民一定取消國籍,所以香港人移民都要,點解而家又話大陸 “大部分移民的人” 都依然保留中國國際戶籍?

愛國愛黨,交稅好應該,應主動交多一倍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-10 11:12 PM 發表

賣出香港樓賺錢要交內地稅,大家睇路!

財富規劃顧問公司Ishtar Consulting Inc.的執行長Jia Zeliang表示,分紅和地產銷售所得也需繳稅。
https://china.hket.com/article/2692492/%E5%82%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%96%8B%E5%A7%8B%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%B5%B7%E5%A ...
了解一下咩係CRS,大陸同香港都有簽署。

https://www.crs.hsbc.com/zh-hk/cmb/hongkong

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-7-11 08:01 發表

全球追稅係大趨勢
美國要求瑞士銀行交出
美國國民嘅收入資料去追稅

全球銀行
都會加入追稅大行動
如果香港都要收返大陸人重稅,佢地就唔會黎啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 瀟瀟雨歇 於 2020-7-11 12:55 發表

其實外派員工本身僱傭關係仍在內地,也一直享有內地社保及醫療福利,香港也有額外allowance。這批人本就應交內地稅,只不過之前無人理,宜家先有人執行 ...
咁講即係漏稅 好似之前迫返d明星嘔返d稅出黎咁

咁咪再貪多 d 去交稅囉,有難度?

資產國有化,向港人收資產稅,分境外境內資產,夠膽走就以後唔好返來,共產黨去到世界各落追討資產,走吧,祝你一路順風

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2020-7-11 20:29 發表

咁咪再貪多 d 去交稅囉,有難度?
依家國安法都立埋 即係大陸想點就點 係香港貪完你以為帶得走咩

回覆 引用 TOP

唔賣樓
係咪等同無所得

唔駛交稅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]