• 瀏覽: 18,006
  • 回覆: 168
  • 追帖: 6
正常,國家係不容許房屋炒賣,就快輪到香港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我要真普選 於 2020-7-11 03:27 AM 發表

美國公民海外收入一樣要交稅,中國疑似效仿美國
全球追稅係大趨勢
美國要求瑞士銀行交出
美國國民嘅收入資料去追稅

全球銀行
都會加入追稅大行動

百份之三十。肉都赤!

回覆 引用 TOP

好行夾唔送

更何況中國一直係tax on global income,只係佢地以前唔報唔交,依家只係要佢地做返應該做嘅野,唔明有咩好叫苦

回覆 引用 TOP

美國都收美國公民全球稅,有乜問題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-10 11:12 PM 發表

賣出香港樓賺錢要交內地稅,大家睇路!

財富規劃顧問公司Ishtar Consulting Inc.的執行長Jia Zeliang表示,分紅和地產銷售所得也需繳稅。

https://china.hket.com/article/2692492/%E5%82%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%96%8B%E5%A7%8B%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%B5%B7%E5%A ...
大把國家全球徵稅
大陸人喺大陸會搵錢多過香港的話一早返咗去啦

回覆 引用 TOP

好合理,全世界都係甘

回覆 引用 TOP

香港工作嘅內地居民本來就應該按照國內稅率來交稅。

回覆 引用 TOP

以前隻眼開隻眼閉,依家各國交戰,內地嚴格執行稅務政策,資金同人材自然回流

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-10 11:12 PM 發表

賣出香港樓賺錢要交內地稅,大家睇路!

財富規劃顧問公司Ishtar Consulting Inc.的執行長Jia Zeliang表示,分紅和地產銷售所得也需繳稅。
https://china.hket.com/article/2692492/%E5%82%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%96%8B%E5%A7%8B%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%B5%B7%E5%A ...
好多國家都係全球徵稅,包括移民熱點。

回覆 引用 TOP

盡快入籍香港,取消國內戶口,方為上策。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-7-11 12:45 AM 發表

45%真係好難食得落,就算班藍絲幾愛國都要諗下點去外國取消左中國籍先再繼續愛國。
呢啲有錢人,如唔想交大陸稅,咁佢地一定只愛錢唔愛國

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-10 23:42 發表

2015年中央大把錢唔等錢使,但宜家中央呢。。。
你夠富有啦!會唔會唔收人工?

回覆 引用 TOP

講真如果所有稅也賺錢,又有何問題?最怕沒有賺也要交!

回覆 引用 TOP

買樓賣樓交稅正常
但係香討有會員教人枱面價
枱底另一個價 欺騙稅收
一定要舉報
有國安法
香港更安全更守法

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]