• 瀏覽: 18,057
  • 回覆: 168
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-10 11:12 PM 發表

賣出香港樓賺錢要交內地稅,大家睇路!

財富規劃顧問公司Ishtar Consulting Inc.的執行長Jia Zeliang表示,分紅和地產銷售所得也需繳稅。
https://china.hket.com/article/2692492/%E5%82%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%96%8B%E5%A7%8B%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%B5%B7%E5%A ...
不用怕,你又不是住在內地。
(注: 新個稅一早就實施了,乜你宜家先知嗎?)

熱賣及精選
好多香港人都係中國國籍

大煲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-7-11 01:00 AM 發表

就算香港人係內地都唔關事

回覆 引用 TOP

傳聞都可信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 slk2xx 於 2020-7-11 12:45 AM 發表

第一個字係:傳
第二係你係中國公民?
內地「財新網」日前報道,6月下旬開始,工銀亞洲、工銀國際、建銀亞洲、中銀香港等多家金融機構內部發文,要求外派員工將中國境外所得和境內所得,合併申報納稅,意味這些員工需要補交境外所得應納稅額和已在香港繳納所得稅額的差額。

其實已經係事實
當然你可以繼續當傳聞
我只係想提醒下大家

引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-11 02:22 AM 發表

內地「財新網」日前報道,6月下旬開始,工銀亞洲、工銀國際、建銀亞洲、中銀香港等多家金融機構內部發文,要求外派員工將中國境外所得和境內所得,合併申報納稅,意味這些員工需要補交境外所得應納稅額和已在香港繳納所得稅額的差額。

其實已經係事實
當然你可以繼續當傳聞
我只係想提醒下大家 ...
Thx for sharing

回覆 引用 TOP

美國公民海外收入一樣要交稅,中國疑似效仿美國

引用:
原帖由 高大理性的主角 於 2020-7-10 11:12 PM 發表

賣出香港樓賺錢要交內地稅,大家睇路!

財富規劃顧問公司Ishtar Consulting Inc.的執行長Jia Zeliang表示,分紅和地產銷售所得也需繳稅。
https://china.hket.com/article/2692492/%E5%82%B3%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E9%96%8B%E5%A7%8B%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%B5%B7%E5%A ...
好快兩地稅制統一,貢獻祖國

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 12:08 AM 發表

移咗民見香港派錢都識回港收錢,交稅只交比外國,無事就留在外國鬧中國,有事就識回流香港,對於無供獻人士徴稅很正常,移咗民就自動取消中國籍,咁就唔洗驚中國要向你徵稅啦! ...
其實你知唔知呢個 post 講緊乜?講緊大陸人來香港做嘢無交大陸稅呀。

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 12:15 AM 發表

怪就怪何x思個類人,加拿大籍又拿住香港身份證,四處唱衰中國。
國籍同居留地有關連嗎?

英籍嘅香港永久居民香港警察係咪要趕佢地返英國?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 220 於 2020-7-11 12:35 AM 發表

可以唔返去,自己申請取消中國籍,賣資產留給本地人用。
你申請都要人地批你架,仲有之前咁多年嘅欠稅,你估人地會唔會放過你?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2020-7-11 01:00 AM 發表

香討活躍用戶嘛,你明的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sunday8999 於 2020-7-11 12:45 AM 發表

45%真係好難食得落,就算班藍絲幾愛國都要諗下點去外國取消左中國籍先再繼續愛國。
去西國交稅,交幾多稅都食得落,未出發先興奮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 omnia 於 2020-7-11 06:24 AM 發表

其實你知唔知呢個 post 講緊乜?講緊大陸人來香港做嘢無交大陸稅呀。
同果d弱智講呢d,有d晒氣。又講到去外國唔洗交稅一樣

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2020-7-11 06:52 AM 發表

同果d弱智講呢d,有d晒氣。又講到去外國唔洗交稅一樣
你真係唔識架?

加拿大有 tax resident policy,即係你就算係佢公民,只要與該國無 residential ties 嘅話,海外收入無需報稅。

而美國同中國無呢支歌仔唱的。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]