• 瀏覽: 2,579
  • 回覆: 20
現在我和父母一家三口住,戶主是我的爸爸,我想問下,假設未來爸爸離去後,戶主是否變了媽媽?
而如果未來媽媽也離去,想問自己仲有冇得住?
因為我唔太了解房署政策,睇到好亂

名單上有我和媽媽名字,但戶主是爸爸

引用:
原帖由 黑衣俠 於 2020-7-10 06:31 PM 發表

現在我和父母一家三口住,戶主是我的爸爸,我想問下,假設未來爸爸離去後,戶主是否變了媽媽?
而如果未來媽媽也離去,想問自己仲有冇得住?
因為我唔太了解房署政策,睇到好亂

名單上有我和媽媽名字,但戶主是爸爸 ...
問題係你哋住咩屋先?公屋?居屋?私人樓?

回覆 引用 TOP

公屋

引用:
原帖由 黑衣俠 於 2020-7-11 11:27 AM 發表

公屋
我有個長輩,丈夫離世後,就變成妻子接手,因為陸續有仔結婚生子,都有加名入去,舊年妻子都離世,宜家他一家人都住個度,聽他話要去房屋署申請,又要查一家人資產同入息,宜家都住緊一家四口,戶主係他。

引用:
原帖由 台灣浪漫的留言 於 2020-7-11 11:59 AM 發表

我有個長輩,丈夫離世後,就變成妻子接手,因為陸續有仔結婚生子,都有加名入去,舊年妻子都離世,宜家他一家人都住個度,聽他話要去房屋署申請,又要查一家人資產同入息,宜家都住緊一家四口,戶主係他。 ...
但我想問,咁係一定要我要結婚生仔先可擁有呢個資格呢

引用:
原帖由 黑衣俠 於 2020-7-11 12:20 PM 發表

戶籍上有名,唔使一定已婚,過到入息/資產/無住宅物業審查就得。不過,少兩個人住有機會變寬敞戶。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-11 02:40 PM 發表

戶籍上有名,唔使一定已婚,過到入息/資產/無住宅物業審查就得。不過,少兩個人住有機會變寬敞戶。
問多少少,我知道如果人少了係會可能房署安排住細啲,但我想問戶籍上有名,唔一定要結婚都仲可以係肯定的嗎

引用:
原帖由 黑衣俠 於 2020-7-11 12:20 PM 發表

最最重要的是你還是窮人!
收入不超過公屋限額!

引用:
原帖由 abbalau 於 2020-7-11 04:53 PM 發表

最最重要的是你還是窮人!
收入不超過公屋限額!
不可超過「富戶」限額

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/HD1120(C)(3-2020).pdf

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑衣俠 於 2020-7-11 03:35 PM 發表

問多少少,我知道如果人少了係會可能房署安排住細啲,但我想問戶籍上有名,唔一定要結婚都仲可以係肯定的嗎
肯定,有無結婚只係會影響轉戶主優先次序

以你Case,假如戶籍上仲有已婚家庭成員(例如 妹妹&妹夫),如果父母均去世,就會轉戶主俾妹妹或妹夫。

註 4: 倘戶籍內並無前戶主的在生配偶,已登記在戶籍內而又年滿 18 歲的認可成員可按下述排序申請成為新戶主:
(1) 已連同配偶及/或子女登記在同一戶籍內的 1 名成年子女或其配偶;
(2) 登記在戶籍內的 1 名成年子女;
(3) 登記在戶籍內的 1 名成年認可成員。

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/public-housing/HD465.pdf

引用:

如果間公屋剩你一人,又符合住公屋的條件,房屋署應該會叫你搬去一人單位,一人單位好細,得一條廳

引用:
原帖由 iwyk4 於 2020-7-11 05:19 PM 發表

肯定,有無結婚只係會影響轉戶主優先次序

以你Case,假如戶籍上仲有已婚家庭成員(例如 妹妹&妹夫),如果父母均去世,就會轉戶主俾妹妹或妹夫。

註 4: 倘戶籍內並無前戶主的在生配偶,已登記在戶籍內而又年滿 18 歲的認可成員可按下述排序申請成為新戶主:
(1) 已連同配偶及/或子女登記在同一戶籍內的 1 名成年子女或其配偶;
(2) 登記在戶籍內的 1 名成年子女;  ...
明白,thx,因為我父母都擔心如果我將來仲係單身佢驚我會冇得住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣浪漫的留言 於 2020-7-11 06:18 PM 發表

如果間公屋剩你一人,又符合住公屋的條件,房屋署應該會叫你搬去一人單位,一人單位好細,得一條廳
呢個我都知

回覆 引用 TOP

放心,到時得你一個,只要不是富戶,就算要交雙倍租都可以往公屋,同我case一樣

引用:
原帖由 滴滴仔1212 於 2020-7-17 04:37 PM 發表

放心,到時得你一個,只要不是富戶,就算要交雙倍租都可以往公屋,同我case一樣
即係單身就算有戶籍可以啦!明白

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]