• 瀏覽: 37,400
  • 回覆: 524
  • 追帖: 13
好多地產代理無所有用其極,吹得就吹,最常用「賣樓移民」呢個吹噓弄亂市場資訊。

移民外國,唔講其他,講英國,賣了香港樓去買英國樓,唔該,先交五大稅

1.印花稅(Stamp Duty Land Tax)(剛通過400幾萬港幣樓下免稅,但因為係英國樓冇人買目前跌緊)
2.服務增值稅(Value Added Tax)
3.市政稅(Council Tax)
4.個人所得稅(Income Tax)
5.資產增值稅(Capital Gains Tax)

呢5大稅註定你身家被英國政府食三分一,加上英國樓價下跌中,把物業投資從狂升的香港搬去就跌英國,又要被人大抽水
唔好講英國疫情橫行,醫療不濟,歧視了
玩咩,賣樓去英國

【全球樓行】英國樓價8年來首次下跌 政府取消印花稅托市https://hk.appledaily.com/finance/20200709/LVN4XD6MNA7NLSBDDBILNXJ72Q/

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 12:02 PM 發表

好多地產代理無所有用其極,吹得就吹,最常用「賣樓移民」呢個吹噓弄亂市場資訊。

移民外國,唔講其他,講英國,賣了香港樓去買英國樓,唔該,先交五大稅

1.印花稅(Stamp Duty Land Tax)
5.資產增值稅(Capital Gains  ...
現在到31.03.2021 50萬內免稅
買任何東西都20%VAT,買樓不需要
如果出租,租客俾,相當於差響
12.5K內免,12.5-50.0K 20%
5.資產增值稅(Capital Gains  ..
自住免稅.

紅色為更正at 01:46 11/07/2020,之前用了HKD

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2020-7-10 12:11 PM 發表

125K內免,125-500K 20%
5.資產增值稅(Capital Gain ...
咁樓主咪... 柒佐

我諗唔超過1000個YC會移民,知唔知-美國,英國,澳洲,台灣,加拿大,對你班YC好失望

回覆 引用 TOP

咪理咁多
我識d人住公屋,冇樓賣都一樣照申請BNO,話隨時移民去英國
我呢d供緊樓既,繼續o係香港做窮人把啦
上網睇到有人講,一家4口,英國洗費,30萬港紙一年
話多唔多,話少唔少
最奇係而家o係香港住緊,連30萬都拎唔到出黎既人都話要移民去英國
我真係識條鐵

英國醫療不濟?我都系第一次聽,又受教

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2020-7-10 12:11 PM 發表

125K內免,125-500K 20%
5.資產增值稅(Capital Gain ...
師兄果然一語道破,拆穿有些人去都未去過英國就假扮專家。

有自由就俾,無自由獨裁中共唔駛收稅架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2020-7-10 12:15 PM 發表

咪理咁多
我識d人住公屋,冇樓賣都一樣照申請BNO,話隨時移民去英國
我呢d供緊樓既,繼續o係香港做窮人把啦
申請唔一定要用
我有朋友已經搞晒手續移民台灣都照續本BNO
(依親申請)
佢plan左既都係果邊坐完移民監就返香港搵錢
(佢有諗過搞小生意 都有去過移居台灣夫婦既講座)
確定出發前再做轉按套一筆錢過去用
然後出租現時物業去果邊租樓 (香港物業租值高)

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 12:02 PM 發表

英國而家 £50萬樓下免厘印,識玩梗係去買返間看門口,自己唔用可以出租,前提係無必要賣香港自住樓。

引用:

之前講的是BNO平權,依家終於平左,同南亞人,大陸厘移民去英國的權利一樣

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-7-10 12:28 PM 發表

申請唔一定要用
(依親申請)
然後出租現時物業去果邊租樓 (香港物業租值高) ...
申請就當然唔一定要用啦
我舊果本都仲o係到,仲要我有親人可以幫我加簽
我都未去申請

但係我講既人,日講夜講,講到真既一樣,你就知有幾煩
簡單d講 :
一個冇車牌既人,話要買架法拉利揸下
講下緊係冇問題啦,不過我心入面都係會講,你考左個牌先講啦

你朋友都叫有層樓
我講果個o係香港冇樓冇錢
o係香港都搞唔掂,講移民?
同問和尚借梳有咩分別?
比心機儲錢把啦....

一句為自由就可以不顧一切
香港人始終係感性動物

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-7-10 12:28 PM 發表

申請唔一定要用
(依親申請)
然後出租現時物業去果邊租樓 (香港物業租值高) ...
無錯,人地而家比多個選擇你,又唔係搵支槍指住你個頭逼你走,要咪要唔要咪算囉,做乜要鬧人。

相反,唔比你選擇嘅,就個個當佢金科玉律。

係邊 d 人先會有咁嘅想法同主張,大家心照啦。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]