• 瀏覽: 37,607
  • 回覆: 22
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 12:02 PM 發表

好多地產代理無所有用其極,吹得就吹,最常用「賣樓移民」呢個吹噓弄亂市場資訊。

移民外國,唔講其他,講英國,賣了香港樓去買英國樓,唔該,先交五大稅

1.印花稅(Stamp Duty Land Tax)
2.服務增值稅(Value Added Tax)
3.市政稅(Council Tax)
4.個人所得稅(Income Tax)
5.資產增值稅(Capital Gains  ...
1.印花稅(Stamp Duty Land Tax)
現在到31.03.2021 50萬內免稅
2.服務增值稅(Value Added Tax)
買任何東西都20%VAT,買樓不需要
3.市政稅(Council Tax)
如果出租,租客俾,相當於差響
4.個人所得稅(Income Tax)
12.5K內免,12.5-50.0K 20%
5.資產增值稅(Capital Gains  ..
自住免稅.

紅色為更正at 01:46 11/07/2020,之前用了HKD

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-7-10 12:55 PM 發表

"印花稅(Stamp Duty Land Tax)
現在到31.03.2021 50萬內免稅"

50萬應該係鎊。50萬內免稅係咪而家有特別安排?
政府網話12.5萬鎊就要比stamp duty:
https://www.gov.uk/stamp-duty-land-tax/residential-property-rates

"4.個人所得稅(Income Tax)
...
Oh yes. 500k stamp duty holiday is鎊
Income tax personal allowance 12.5k是鎊,125k is HKD

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-7-10 01:15 PM 發表

Over 500K property stamp duty as usual? or any concession?
From now to 31.03.2021免stamp duty .it is a holiday with expiry date

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sycindy2606 於 2020-7-10 01:53 PM 發表

哇,唔係自住都好甘
Second property or buy to let 都免

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 07:40 PM 發表

字一大堆,但合埋竟然冇乜意思
意思系叫你收口,唔好再頂落去,你一定唔夠英國人熟的。

各位英國業主,應該考慮下利用呢次SDLT holiday 機會,用18% CGT ceiling 價,轉名俾仔女。

再升上去,納28% CGT,賺得無意思。

如果討論,請到"英國投資專區#5"

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 09:50 PM 發表

你個度冇人傾咩,要來呢度搶客
有樓花AA入左泥啦,仲講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samleung2020 於 2020-7-10 09:54 PM 發表

樓主好撚驚香港人賣樓去移民
移民英國唔需要賣港樓的,如果幾間就賣一間吧。

引用:
原帖由 autobahn 於 2020-7-10 09:53 PM 發表

買2間,用來吸返英國鬼啲血(汗錢)。

鬼佬好多窮過L,醫科生剛出來工作,稅後人工 £2,000/month,夾埋女朋友租我同事個單位,東倫敦 zone 2/3 studio flat,已每月用£1,350,仲要佢哋自己俾 council tax。 衣食住行,星期六、日出吓去clubing,堅冇錢剩。 ...
所以話,移民英國,只適合退休收租佬或畢業無耐的。
未退休收租佬,可以早退了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 10:06 PM 發表

大家同樣買一層一千萬樓,請問,香港稅幾多,英國稅幾多?
當你日後賣樓時,香港要不要另外交稅,英國要不要交?
英國一層千萬樓每年市政稅(Council Tax)幾多,香港物業稅幾多,英國有冇得經常免差餉
第四個問題,香港樓升緊,英國樓不斷跌緊,點解你要我去英國買?
第五,英國失業嚴重死人極多,英國留學生都扑返來香港,香港人點解要去英國送錢送頭? ...
GBP 1 million 唔是香港人買,London zone 1, 主要是中東及大陸人。
買1 million 經常用公司,再trust fund,因為如果三長兩短,超過420K需要納estate duty 40%。
香港小市民,只適宜買40萬樓下,幾年前最威都系買London E14。
1000萬,買3-4間啦,有幾重稅呢?

引用:
原帖由 bbqiller 於 2020-7-11 01:13 AM 發表

數字錯了,煩請改正!
amended, thank you

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-11 01:01 AM 發表

最少貴一倍
你講返港樓啦。

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-11 02:20 AM 發表

本少俠來去無蹤,想講邊就邊度
話咗你咖啦,show 俾人睇你未去過英國。
好醜呀

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-11 12:20 PM 發表

其實去過個定義係點?
我去過旅行算唔算
定一定要住一年半年先叫去過,末去過就係醜
同埋你不停語言攻擊,你自己望下你所有留言都係漫罵,你想鬧爛仔架咪來囉
你雖然有個英國專區討論,都唔使攻擊其他討論,我都可以去你個區噃 ...
語言攻擊?邊句?
所有留言都係漫罵? 眼花?
英國你熟D,哈哈哈哈,去過兩日旅行窩,點會唔熟

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]