• 瀏覽: 37,626
  • 回覆: 524
  • 追帖: 13
引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 12:02 PM 發表

好多地產代理無所有用其極,吹得就吹,最常用「賣樓移民」呢個吹噓弄亂市場資訊。

移民外國,唔講其他,講英國,賣了香港樓去買英國樓,唔該,先交五大稅

1.印花稅(Stamp Duty Land Tax)
2.服務增值稅(Value Added Tax)
3.市政稅(Council Tax)
4.個人所得稅(Income Tax)
5.資產增值稅(Capital Gains  ...
唔好講得咁白啦,佢地唔會接受的,有得佢地去進貢佢地的主人啦!阻佢地反而會被他們罵的。

引用:
原帖由 艾力斯102 於 2020-7-10 12:47 PM 發表

唔好講得咁白啦,佢地唔會接受的,有得佢地去進貢佢地的主人啦!阻佢地反而會被他們罵的。
佢地玻璃心,你講出事實,佢地唔鐘意聽就會話你鬧佢地架
話你唔比人FF架
我都唔明白點解佢地要放棄治療

手上一蚊都冇既人,走入麵包店攞個包,話我將來有糧出先比錢
你唔比仲要話你鬧佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2020-7-10 12:15 PM 發表

咪理咁多
我識d人住公屋,冇樓賣都一樣照申請BNO,話隨時移民去英國
我呢d供緊樓既,繼續o係香港做窮人把啦
上網睇到有人講,一家4口,英國洗費,30萬港紙一年
話多唔多,話少唔少
最奇係而家o係香港住緊,連30萬都拎唔到出黎既人都話要移民去英國
我真係識條鐵 ...
係咁架嗱,我地只識條鐵,唔會理解到佢地咁高尚去做三等公民的心態。我地都係做回一等良好市民便算啦。有得佢地啦。

引用:
原帖由 我說謊沒有 於 2020-7-10 12:28 PM 發表

英國而家 £50萬樓下免厘印,識玩梗係去買返間看門口,自己唔用可以出租,前提係無必要賣香港自住樓。
諗住長住既話 有物業緊係好d啦 歸屬感都好重要

引用:
原帖由 艾力斯102 於 2020-7-10 12:51 PM 發表

係咁架嗱,我地只識條鐵,唔會理解到佢地咁高尚去做三等公民的心態。我地都係做回一等良好市民便算啦。有得佢地啦。
果然唔同人係唔同心態
難怪貧富懸殊差距大.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2020-7-10 12:15 PM 發表

咪理咁多
我識d人住公屋,冇樓賣都一樣照申請BNO,話隨時移民去英國
我呢d供緊樓既,繼續o係香港做窮人把啦
上網睇到有人講,一家4口,英國洗費,30萬港紙一年
話多唔多,話少唔少
最奇係而家o係香港住緊,連30萬都拎唔到出黎既人都話要移民去英國
我真係識條鐵 ...
我同你有差唔多情況
見識左廿年,我直接同佢講...係香港冇錢, 係要做到隻狗甘, 係英國冇錢, 唔係白人你狗都不如

做勞力工,uk係好過香港,地盆工同工程師人工唔差好多,揸車佬人工同教屍,rn護屍差唔多,問題係你有冇錢住些治安環境好些地區,如果住平價南亞區咁祝你好運,

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2020-7-10 12:11 PM 發表

現在到31.03.2021 50萬內免稅
買任何東西都20%VAT,買樓不需要
如果出租,租客俾,相當於差響
125K內免,125-500K 20%
5.資產增值稅(Capital Gain ...
"印花稅(Stamp Duty Land Tax)
現在到31.03.2021 50萬內免稅"

50萬應該係鎊。50萬內免稅係咪而家有特別安排?
政府網話12.5萬鎊就要比stamp duty:
https://www.gov.uk/stamp-duty-land-tax/residential-property-rates

"4.個人所得稅(Income Tax)
125K內免,125-500K 20%"

125K係港紙。
政府網話單身人士有12.5K allowance,之後12.5K到50K鎊比20%,50K到150K比40%
https://www.gov.uk/income-tax-rates

引用:
原帖由 江湖少俠 於 2020-7-10 12:02 PM 發表

好多地產代理無所有用其極,吹得就吹,最常用「賣樓移民」呢個吹噓弄亂市場資訊。

移民外國,唔講其他,講英國,賣了香港樓去買英國樓,唔該,先交五大稅

5.資產增值稅(Capital Gains  ...
💩快啲過去嬰蟈,幫助實現群體免疫,不過走之前唔該遞咗form250先

引用:
原帖由 迷城 於 2020-7-10 12:54 PM 發表

我同你有差唔多情況
見識左廿年,我直接同佢講...係香港冇錢, 係要做到隻狗甘, 係英國冇錢, 唔係白人你狗都不如
我果個冇咁耐....十年姐....
不過我睇到咩叫十年如一日

回覆 引用 TOP

澳洲重絕呀, 一系工作一系讀書, 朋友系個邊話好難搵工, 即系冇工作就讀書, 除咗生活費要多一筆學費.

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-7-10 12:56 PM 發表

💩快啲過去嬰蟈,幫助實現群體免疫,不過走之前唔該遞咗form250先
去英國既又唔一定係黃既......
我唔係黃,但之前隔年就去歐遊,都必經英國
利申:我係窮人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我說謊沒有 於 2020-7-10 12:42 PM 發表

無錯,人地而家比多個選擇你,又唔係搵支槍指住你個頭逼你走,要咪要唔要咪算囉,做乜要鬧人。

相反,唔比你選擇嘅,就個個當佢金科玉律。

係邊 d 人先會有咁嘅想法同主張,大家心照啦。 ...
係因為好多賤人好似97前咁,驚乜驚物話走啦話移民啦,離棄左香港,

但一見有著數又返來香港,醫病又返香港,救救小哥頓又係返香港,
英美疫情嚴重時又係返香港,其實都冇人介意既,介意既係呢啲離棄左香港既人,
食兩家茶禮,但係就日日唱衰香港,

係邊 d 人先會有咁嘅想法同主張,大家心照啦。

十蚊三笑,埋泥睇埋泥揀 ^0^
引用:
原帖由 土瓜灣雙刀 於 2020-7-10 12:59 PM 發表

係因為好多賤人好似97前咁,驚乜驚物話走啦話移民啦,離棄左香港,

但一見有著數又返來香港,醫病又返香港,救救小哥頓又係返香港,
英美疫情嚴重時又係返香港,其實都冇人介意既,介意既係呢啲離棄左香港既人,
食兩家茶禮,但係就日日唱衰香港,

係邊 d 人先會有咁嘅想法同主張,大家心照啦。 ...
讚好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ED1988 於 2020-7-10 12:55 PM 發表

"印花稅(Stamp Duty Land Tax)
現在到31.03.2021 50萬內免稅"

50萬應該係鎊。50萬內免稅係咪而家有特別安排?
政府網話12.5萬鎊就要比stamp duty:
https://www.gov.uk/stamp-duty-land-tax/residential-property-rates

"4.個人所得稅(Income Tax)
...
Oh yes. 500k stamp duty holiday is鎊
Income tax personal allowance 12.5k是鎊,125k is HKD

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]