• 瀏覽: 18,302
  • 回覆: 113
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 經驗老散 於 2020-7-4 08:57 AM 發表

大家有乜感覺
中石油幾時炒到40蚊?
股神都係12蚊放

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ltz0442 於 2020-7-4 10:01 AM 發表

算了吧,中芯本身的實業換算差不多都值30以上…反而是美團我是覺得隨時爆就真的…
981邊值咁多錢呀?
佢吾可以接華為及中興訂單喎

引用:
原帖由 manhoman 於 2020-7-4 09:50 AM 發表

爆煲就緊架啦..問題係幾時..有D人可能琴日放下錢入去..星期一又有錢賺走人
你死夠緊㗎喇

回覆 引用 TOP

857幾時去過40呀?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 larry64 於 2020-7-4 10:18 PM 發表

981邊值咁多錢呀?
佢吾可以接華為及中興訂單喎
高端被人分了,但你也不要太少看低端的市場好不。現在可是電飯堡也能智能的時代。
直接的說吧,現在的低端芯片,比過去當火箭發射的超級電腦更強,你以為日常有多少地方需要那麼高的運算量?
而且對能生產高端芯片的公司,生產低端並不能利益最大化的,簡單的說,台積電等生產高端芯片是獨佔形式,但低端由於其它人也能做到,競增就存在了,而低端打價格戰,你以為能打的贏中國?它們要是真和中芯搶低端市場,這才是本未倒轉。

薄利多銷,這某意義上算是中芯模式,要跟上高端,短期,甚至長期,由於光刻機受限,基本都不太可能。但你說中芯沒市場,想也知道不可能,世界上所有發展中國家都是它的市場,像是印度,反華反的這麼厲害,還不是照買小米?因為夠便宜。

發展中國家能在芯片技術和價格上打贏中芯的,你倒是說說有那幾間?你要說它五年上250,那算了吧,但你說它值30,那就真的可以討論了。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2020-7-4 09:59 PM 發表

我覺得中芯做到野,吹大佢係冇錯。

美國唔比intel賣比中國,中芯就算幾差,個市場份額都只會不斷上升?
中國消費者唔會買單,中國消費者唔係黃屍,佢地唔會盲目愛國去支持國貨。
中企質素唔掂一樣會被徒汰。
中芯都係好好做好研發啦 冇料到,吹到上天咪又係得個炒字 ...
我意思係因為美國出口術話禁止Intel 賣比中國,提醒左中國cpu將會係下一個戰場,咁中國大量科研資金一定會投入中芯,你話中芯成績係點都好,但中芯必然因大量資金投入而股價上升。而且科研一般同投入資金成正比,所以中芯未來發展一定係正面。

引用:
原帖由 ltz0442 於 2020-7-4 10:30 PM 發表

高端被人分了,但你也不要太少看低端的市場好不。現在可是電飯堡也能智能的時代。
直接的說吧,現在的低端芯片,比過去當火箭發射的超級電腦更強,你以為日常有多少地方需要那麼高的運算量?
而且對能生產高端芯片的公司,生產低端並不能利益最大化的,簡單的說,台積電等生產高端芯片是獨佔形式,但低端由於其它人也能做到,競增就存在了,而低端打價格戰,你以為能打的贏中國?它們要是真和中芯搶低端市場,這才是 ...
分析獨到

回覆 引用 TOP

中國嘅希望
股價靠實力

tc

回覆 引用 TOP

$18果陣仲15 16入唔入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 briancccc 於 2020-7-4 10:35 PM 發表

我意思係因為美國出口術話禁止Intel 賣比中國,提醒左中國cpu將會係下一個戰場,咁中國大量科研資金一定會投入中芯,你話中芯成績係點都好,但中芯必然因大量資金投入而股價上升。而且科研一般同投入資金成正比,所以中芯未來發展一定係正面。 ...
所以明眼人睇得出侵侵曲線迫大陸自主替代, 今日撤銷都好 聽日又制裁
令大陸更知自己既短板, 舉國之力去support "不行也得行"
好一個催化劑加速形成, 多謝呢個豬隊友

回覆 引用 TOP

係咪有錢就有科技?集中國全國之力就可以一年內生產到5nm?

引用:
原帖由 hcc2895 於 2020-7-4 11:21 PM 發表

係咪有錢就有科技?集中國全國之力就可以一年內生產到5nm?
唉... 你要舉例到咁極端咁有乜好講... 全國之力一個月做到添ar...
國策傾斜曬幫佢係人所皆知, 又有資金support, 有錢有擴產線提產量 招攬國外人才等等
唔係一步到位, 但逐步向好係事實.
仲有佢唔會超越到台積電. 佢既目標根本唔使唔使做到世界一哥
好似而家既電視台咁, 分到TBB幾多%份額已經肥死
仲要佢而家2000億市值咋.. 你問我我覺得好低好低, 可以輸到幾多?

講呢d

回覆 引用 TOP

冇嘢,有大陸基金要佢就升到$80都得。芯片冇得靠老美,靠自己友啦

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]