• 瀏覽: 7,489
  • 回覆: 59
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-7-3 02:37 PM 發表

其實唔理幾時買樓
都一定有閒言閒語
1980年講到2020年
但樓價又一路升
呢句真

我零四年頭買樓,當時一樣有人話:「買貴左啦」「遲下沙士再臨,樓價又跌過」「經濟有排衰呀,再睇定d先買啦」

幸好我無聽人講

春有百花秋有月
夏有涼風冬有雪
若無閒事掛心頭
便是人間好時節

回覆 引用 TOP

冷靜左兩日,心情終於好d
聽朝番工又要對住班同事
明明開開心心咁番工
點解某d人咁鐘意批評人地,明明件事就唔關佢事
係d咁私人嘅事都要比說話人地聽
對住班咁嘅人,諗起就攰

引用:
原帖由 如影相隨 於 2020-7-5 08:53 PM 發表

冷靜左兩日,心情終於好d
聽朝番工又要對住班同事
明明開開心心咁番工
點解某d人咁鐘意批評人地,明明件事就唔關佢事
係d咁私人嘅事都要比說話人地聽
對住班咁嘅人,諗起就攰 ...
人哋點講,你控制唔到,自己諗番d開心嘢,平衡番咪得囉,望返轉頭,好少事嵯!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 如影相隨 於 2020-7-3 02:16 PM 發表

大半年唻不停睇樓。自己唔係有錢人,知道自己可以選擇既係咩,心頭自問唔算高。就算30年樓、居屋、非市區都會睇。 最後終於上左車。

上車前都知香港政治動盪、世界經濟唔好。
身邊有人知我買樓後,好多閒言閒語。例如你咁勇呀、你份工無左咁點、你好有錢喎呢個時候入市。

明明買樓開心事,本身都係自住用,講真買完驚驚地。 有d上左岸既同事就話移民。我邊有你地03年買左樓既人有錢呀?! 真係嬲嬲地 ...
我最鐘意聽到人買左樓, 恭喜哂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 如影相隨 於 2020-7-3 02:16 PM 發表

大半年唻不停睇樓。自己唔係有錢人,知道自己可以選擇既係咩,心頭自問唔算高。就算30年樓、居屋、非市區都會睇。 最後終於上左車。

身邊有人知我買樓後,好多閒言閒語。例如你咁勇呀、你份工無左咁點、你好有錢喎呢個時候入市。

明明買樓開心事,本身都係自住用,講真買完驚驚地。 有d上左岸既同事就話移民。我邊有你地03年買左樓既人有錢呀?! 真係嬲嬲地 ...
CHING 自住幾時都買得過   唔洗唔開心
我今日中午都落左票   6點業主都收埋票
不過我買黎收租  我睇好後市

回覆 引用 TOP

樓主

回覆 引用 TOP

樓主買左幾多座,邊隻單位?大興花園唔錯架,屯門區嚟講性價比算好高!

回覆 引用 TOP

恭喜上咗車
計啱數又成功上到會
就無問題

口生係人地度,人哋所說只是參考
參考咗有用就採納
唔開心都要採納

參考晒無用就唔洗介懷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovingstephy 於 2020-7-3 02:35 PM 發表

我同你一樣 都係3月最嚴峻個時買左 之後親戚又話會打仗 咁快買嘅 樓市仲會keep住跌架  
不過我仲衰過你 我買左40年既🤣  但唔理啦 反正都要交租 買樓起碼有一半係返自己袋 ...
你親戚賣左樓轉買大米未?🤭

回覆 引用 TOP

引用:

恭喜晒,不必比較,計掂數就OK

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 如影相隨 於 2020-7-4 11:06 AM 發表

買左大興花園
月供萬幾蚊尾
有人問首期幾多 其實用美聯apps計到
自己入翻自己個樓價落去就得
大興我都睇過都幾中意 可惜老公唔中意屯門
你買左邊座呀

回覆 引用 TOP

移民就笨了,第時佢善慕你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovingstephy 於 2020-7-3 02:35 PM 發表

我同你一樣 都係3月最嚴峻個時買左 之後親戚又話會打仗 咁快買嘅 樓市仲會keep住跌架  
不過我仲衰過你 我買左40年既🤣  但唔理啦 反正都要交租 買樓起碼有一半係返自己袋 ...
Same here 3月個時買 又係好多人話仲會跌...

引用:
原帖由 boobbchu 於 2020-7-6 10:05 PM 發表

Same here 3月個時買 又係好多人話仲會跌...
師兄,3月買到而家有冇升4-5%?

回覆 引用 TOP

我18年尾買
當時係輕微跌緊
無人知之後會繼續跌定點
但要住都要買啦
我買40X萬 (高層,座向一般)
之後同屋苑既成交最低位都只係398萬(極低層)
另一單再荀d,高層400萬
之後就沒有更低了
高成交既去到450-460都有

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]