• 瀏覽: 13,122
  • 回覆: 134
  • 追帖: 2
如果第一層,一定係落老婆名!少好多煩惱

咁由落咗訂到申請按揭都無話要加埋女方名?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 02:26 PM 發表

女既都3x, 心理野,物業無自已名無安全感
我覺得係你太太吧!
應該坐低好好同太太解釋,分析一下,你地喺婚後財產,離婚肯定會均分的。

就算首期、和供樓,太太都完全無付出,也不會無份……可以叫佢問下律師。

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 02:03 PM 發表

人地家事我唔知,但其實我所知就算touch wood要離婚,女方一樣有得分
岩岩結婚就諗離婚分幾多 現實成咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Man208 於 2020-7-3 02:35 PM 發表

我覺得係你太太吧!
應該坐低好好同太太解釋,分析一下,你地喺婚後財產,離婚肯定會均分的。

就算首期、和供樓,太太都完全無付出,也不會無份……可以叫佢問下律師。 ...
我婚都未結,not me

我又咁問,過左罰息期搞轉按時有無得加名?

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 02:41 PM 發表

任何時候都可以加,只要比多一份律師費、厘印費就得啦。

當然,仲要重新做按揭。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 02:41 PM 發表

以我所知轉按係做過份新按揭,咁當然可以加名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 14:00 發表

兩公婆,儲男用女,但買樓時得男名,話第二買多層可以比少d稅

女不滿覺無安全感,有咩可以保障下佢

ps, 識女方,男正常人一個,比左大訂,律師話加名要做過按揭,趕唔切成交要賠 ...
首要看現在大家人工幾多?
人工是大幅增加空間?
現在層樓幾錢?

1:一是女人名
2:一是那個人出錢那個名
3:最後聯名,
到估價50%似下先情況
折名

為什麼要買多一層樓,
您估實升
除非閣下真是有把握買多一層樓
您似為有機會,記住只是可能
實際是可能一直都不會出現

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 02:00 PM 發表

ps, 識女方,男正常人一個,比左大訂,律師話加名要做過按揭,趕唔切成交要賠 ...
有一個解決方法。
最好供樓aa制,個女一定要bank trf咁俾個男人。每個月cap低statements 。咁樣絕對有得分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 02:00 PM 發表

調返轉囉,寫女方名

計來計去煩到死,好好一頭家係要煩到離婚,諗下點一開2好過啦

回覆 引用 TOP

可否考慮去律師樓做個協議如果賣層樓, 所得利潤的分配安排。

樓主都是擔心有乜事無左自己應得果份。

當然,重點是雙方都是香港居民身份。 不是其中一位是外籍人仕。
因為如果真的有法律訴訟又是兩國之間,就很難處理。 很難追究。

*以上只是個人意見。 樓主最好找律師等專業資格人仕查詢專業意見。

回覆 引用 TOP

引用:

你簡單啲答佢, 就算第時離婚, 佢都會得到佢應得嘅, 唔使搞咁多嘢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鄭福成 於 2020-7-3 02:14 PM 發表

結左,但無名無安全感
多膠預。你咁講講乜春都無用。。

簡單講關你q事咩。下下都話朋友

[size=8]我問你有冇病唔係有冇柄呀!!!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]