• 瀏覽: 28,484
  • 回覆: 551
呢刻賣樓移民,要老慮以下因素

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

2. 層樓賣了,香港樓股飛升,又會錯失資產增值

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。

熱賣及精選
對, 移民也不要賣樓

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-3 01:51 PM 發表

對, 移民也不要賣樓
但唔係咁多人除了層樓外有大把錢過去適應
所以我覺得移民得兩種人,1. 年輕無負擔 2.年老已退休

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:53 PM 發表

但唔係咁多人除了層樓外有大把錢過去適應
所以我覺得移民得兩種人,1. 年輕無負擔 2.年老已退休
每年也有人移民, 其實也不是什麼新鮮事

低調,吾好比班淡淡知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-3 01:56 PM 發表

以前移了民仍有香港身份證,以後可能就失去香港人身份了

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 02:18 PM 發表

如果黎緊會有政策,離開香港移民的一刀切,沒有了香港人身份,應該之前移民嗰班都有份。

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:50 PM 發表

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
如果一有外國國籍就冇左id,咁你叫林鄭老公點算?

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:50 PM 發表

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
D 人走唔代表要賣哂香港野LA

英籍港人咁解 香港人唔一定中國籍的

引用:
原帖由 Man208 於 2020-7-3 02:29 PM 發表

如果黎緊會有政策,離開香港移民的一刀切,沒有了香港人身份,應該之前移民嗰班都有份。
冇咩可能 香港人身份同國籍唔掛勾的

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 02:18 PM 發表

你點check E 樣野 本身都唔駛同香港政府交代的LA
HKID 唔係一個國籍 現在都大把外國籍港人
你話冇中國籍就話

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:19 PM 發表

冇咩可能 香港人身份同國籍唔掛勾的
現時無法例,香港一向都容許雙重國籍,這post就是講有機會改變。

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-3 01:56 PM 發表

門欖低嘛,用BNO去英國根本唔係叫移民,先5年避戶,有能力才可以留低申請移民!無能力又犯事就bye bye,到時香港人身份又無埋就唔知可以點啦

引用:
原帖由 Man208 於 2020-7-3 03:21 PM 發表

現時無法例,香港一向都容許雙重國籍,這post就是講有機會改變。
冇咩可能 ,第一 你點check  第二 現存的人你點計

你話現在出生的人加E條條款仲可能 ,現在的港人唔會多

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:20 PM 發表

你點check E 樣野 本身都唔駛同香港政府交代的LA
HKID 唔係一個國籍 現在都大把外國籍港人
你話冇中國籍就話
英國可以修改bno規則,香港政府也可以改,以bno去英國居留直接取消香港/中華人民公和國身份!走啦,走咗唔好返嚟

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]