• 瀏覽: 27,964
  • 回覆: 41
呢刻賣樓移民,要老慮以下因素

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

2. 層樓賣了,香港樓股飛升,又會錯失資產增值

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。

熱賣及精選
引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-3 01:51 PM 發表

對, 移民也不要賣樓
但唔係咁多人除了層樓外有大把錢過去適應
所以我覺得移民得兩種人,1. 年輕無負擔 2.年老已退休

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-3 01:56 PM 發表

每年也有人移民, 其實也不是什麼新鮮事
以前移了民仍有香港身份證,以後可能就失去香港人身份了

引用:
原帖由 scotfld 於 2020-7-3 07:17 PM 發表

“移民” 嘅定義係乜?

人地一日未入籍,佢一日都係只有一個香港永久居民嘅中國公民國籍。你點可以人地買機票離開香港就假定人地最終一定會入其他國家國籍而取消其永久居民身份呢?所以真係要擔心,六年後先算啦。 ...
可以話你接受英國個計劃以bno入境,就等於放棄香港人身分

引用:
原帖由 scotfld 於 2020-7-3 07:19 PM 發表

梁振英的太太及兒女也同時擁有英國國籍,林鄭月娥丈夫及兒子也一樣。其他擁有外國國籍的現任高官家人包括陳茂波、鄭若驊。。。
可以畫線,例如2020年之後

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-3 09:19 PM 發表

梗得啦!只要有鎗杆子作後盾,點會有國家解釋唔掂嘅嘢!係打橫嚟,你吹咩!
小心被人話你顛覆乜乜乜

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-7-3 10:18 PM 發表

話BNO 去英就冇香港ID WOR
你睇返個POST?
係呀,我證明

引用:
原帖由 icantstop 於 2020-7-3 11:15 PM 發表

幾十年前咪有班儍hi試過咁,最後輸樓輸工輸家庭,跟住自己和下一代都係返嚟撈,外國層樓又輸到仆晒街!😹
有冇實例

引用:
原帖由 Erikson338 於 2020-7-3 11:47 PM 發表

班高官捨得屋企人放棄外國籍先再講啦
高官就特別處理啦

引用:
原帖由 scotfld 於 2020-7-4 12:22 AM 發表

仲有梁振英一家呢?
佢倡議呢件事哦

引用:
原帖由 scotfld 於 2020-7-4 12:24 AM 發表

BNO. 去英國,只係有個五年簽證,唔算移民,無可能取消國籍。到佢攞到英國國籍,咪由得你取消,所以唔會存在兩面不是人嘅情況。
最驚係,五年未到取消了香港人身份,而又未獲得英國人身分,這種無身份狀態

引用:
原帖由 tipp-ex 於 2020-7-4 12:26 AM 發表

什麼叫50年不變?雖然回歸10年已經變咗,但係剩下的27年估計還有15年內,那個移民保留香港身分是不會變的,玩政治的更會看經濟影響,香港是經濟為先,政治為次。 ...
國安法證明了你這個想法太天真

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2020-7-4 12:28 AM 發表

突然100萬人無左香港身份證,馬上驅逐出境?
冇了香港人權利,遊客一名

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-4 12:29 AM 發表

這樣吧, 每年派錢一萬, 每年要在港居住滿181天才有
走了三百幾萬,剩三百幾萬一人派二萬

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2020-7-4 12:30 AM 發表

遊客不能工作喔
是呀,要跟賓妹一樣申請工作簽證,約滿十四日離境,個boss點玩你都得

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]