• 瀏覽: 27,965
  • 回覆: 22
引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:50 PM 發表

呢刻賣樓移民,要老慮以下因素

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

2. 層樓賣了,香港樓股飛升,又會錯失資產增值

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
如果一有外國國籍就冇左id,咁你叫林鄭老公點算?

熱賣及精選
引用:
原帖由 qqnokia 於 2020-7-3 05:49 PM 發表

林鄭老公 可以自由選擇1.取消香港身份證 2.取消居英權回流香港

不過我更有興趣嘅系如果香港真系取消雙國籍,
目前控制住香港司法體系嘅一班英籍大法官
會選擇放棄英國身份 定系放棄香港身份
如果系"外國來港旅遊人士"有乜資格做香港嘅法官?
一個林鄭老公換香港全部英籍大法官炒魷哩單買賣低到爛 ...
仲有好多外藉警察,外藉藝人,外藉企業家,外藉專業人士,外藉立法會議員。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 07:21 PM 發表

可以畫線,例如2020年之後
會俾人告歧視,百分百成功

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-3 08:10 PM 發表

移民?人可走,除國藉,錢財沒收國有
香港的有錢人冇幾多個揸特區或中國護照

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-3 08:18 PM 發表

無所謂,留錢不留人
林鄭會唔會炒自己家?

引用:
原帖由 kk2964 於 2020-7-3 08:22 PM 發表

禁止佢將財產投放海外
禁止自己?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peter925 於 2020-7-3 08:21 PM 發表

即使身份不變,權利可以改,如居港不足10個月無一萬派,無投票權,無醫療及一切福利.... ,只是永久可以返香港,當然已放逐嘅罪犯就不可回港啦。 ...
這不可以, 因為香港居民人人平等。

引用:
原帖由 peter925 於 2020-7-3 08:37 PM 發表

噉點解有啲人有生果金囉而我又無呢。
你試下告。綜緩、公屋都不是人人可申請。
香港人可以自由進出香港係基本法規定。

引用:
原帖由 最愛收息股 於 2020-7-3 08:38 PM 發表

有咩咁覆雜,唔理你出國做咩,有其他國籍就要取消香港三粒星資格,虛假申報就當刑事處理
我贊成, 不過班公務員(主要係高級)、警察(主要係高級), 立法會議員(功能組別的), 富豪(近乎100%), 愛國藝員(如AR 叻, 曾志偉等等)等恐怕唔會贊成。

引用:
原帖由 peter925 於 2020-7-3 08:42 PM 發表

正常香港人都可以進出香港,罪犯就會捉去坐監。
但持BNO 去英國犯咩法?
仲有, 犯法應唔俾出境。

引用:
原帖由 最愛收息股 於 2020-7-3 08:49 PM 發表

魚與熊掌,比佢地自己決定,夠自由民主啦
你不如諗下特首係邊個有份投?

引用:
原帖由 最愛收息股 於 2020-7-3 08:56 PM 發表

李+x 同佢倆個仔都有份投,佢地想繼續有得投咪留香港身分證囉,唔想嘎咪做加拿大公民囉,你估真係林鄭靠佢地先做到特首呀?
現在是1200 人入面大部分都係咁, 林鄭冇大部分票都可以?

引用:
原帖由 peter925 於 2020-7-3 09:20 PM 發表

無啦啦又乜bno
話BNO 去英就冇香港ID WOR
你睇返個POST?

引用:
原帖由 最緊要有女2 於 2020-7-3 09:35 PM 發表

唔居於香港就唔係香港居民
去左英國唔等於唔會間中返香港。
一年返香港十數日都叫SOMETIMES居港。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最愛收息股 於 2020-7-3 10:24 PM 發表

個1200人大部份聽邊個話?再者,佢地下屆選特首放棄嗰票,都會有人補上
邊個對自己有利咪邊個話LOR

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]