• 瀏覽: 27,924
  • 回覆: 9
引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-3 01:56 PM 發表

每年也有人移民, 其實也不是什麼新鮮事
門欖低嘛,用BNO去英國根本唔係叫移民,先5年避戶,有能力才可以留低申請移民!無能力又犯事就bye bye,到時香港人身份又無埋就唔知可以點啦

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:20 PM 發表

你點check E 樣野 本身都唔駛同香港政府交代的LA
HKID 唔係一個國籍 現在都大把外國籍港人
你話冇中國籍就話
英國可以修改bno規則,香港政府也可以改,以bno去英國居留直接取消香港/中華人民公和國身份!走啦,走咗唔好返嚟

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:39 PM 發表

你點改 , 你點肯人地用BNO 係居留 / 申請入籍 。 唔通讀書又唔俾

取消中國籍仲可能 ,香港人身份 你用邊條例取消  你可以加咩條件
最細有bno都23歳啦,
不在港長住三年會取消三粒星,
點解唔可以再改?以前冇國安法依家都有啦

引用:
原帖由 seven3137 於 2020-7-3 03:44 PM 發表

特事特辦
移民同難民好難分咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:49 PM 發表

你用咩條件去改先係一個問題
唔通你唔可以去讀書 唔可以去工作 定係直接話唔俾人有BNO

正常3樣都唔會做到LA
如天堂一樣偉大的中國加例唔出奇,但你做到出國讀書E D 都唔俾就唔會係現在做LA 不如等BNO果班死埋 老喇 先攪LA 咁新一代已經係唔會有BNO果D人LA ...
英國可以刪改收有bno香港人,點解香港唔可以改規則?
話中國違反中英聯合聲明又違反咗邊條?

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 04:01 PM 發表

兩國之間爭執唔評價LA

你話改的話你點改
唔俾人有BNO 定唔俾人出國

前者你點check 後者你點做
以bno逗留在英國半年以上的立即取消中國公民身份!
唔係用bno留英國,英國冇理由比香港人逗留咁耐!
其實各取所需啫,唔睇好中國香港前途又冇能力走果D(依家有能力都可以隨時走架,仲可以有雙重國籍添),依家就有機會啦,但仲想有保障,仲有返頭機會就免啦!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 04:28 PM 發表

出境用特區 入境用BNO 申請呢
唔係要用BNO 出境入境先有 ,你根本控制唔到E一樣的 。
除非你硬性取消BNO 有BNO 唔可以有特區
咁要睇英國逗留條件係點針對步署囉⋯⋯
頭先各取所需忘了說留下的香港人好處:香港人太多,可以少D人梗好啦,年輕人不滿好大程度因為上唔到位,老seefood唔肯退落嚟,如果現在二三十歲出現斷層影響當然有,但何嘗唔係比下一代上位機會?

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 05:04 PM 發表

當你英國真係咁做 其實香港好難阻 ,最多你咪中國限返人地
除非你真係玩得唔俾人去英國JI ,如果唔係基本上你阻唔到人用BNO身份做咩

好唔好處就因人而議LA ,只係講緊BNO 事件上冇咩好做
一係令英國主動唔做先係方法 ...
https://hk.appledaily.com/local/20200703/6CO2TE2BNH6NY22VDXSUKNQ4E4/

籃滔文唔係咁講喎
Anyway ,要走咪走囉,走咗咪返轉頭!

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 05:52 PM 發表

所以個重點係英國做唔做
中國禁你所有bno人出境,講真,我就唔信的
英國除咗得罪中國,對佢有咩壞處呢?
接收香港人,自備旅費!捱唔捱到五年?捱唔到過主,捱到又有能力咪批你移民囉,批唔批最後係英國話事!
係提醒下,如果入籍唔到又被取消中國國籍,果D人點算呢?邊個可憐呢?

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 06:14 PM 發表

講真,5年可做野其實唔係好難的手,搵的未必好工都係事實,但去得外地就算有錢(除非極有),正常搵工都要花d心機。
5年後點批先係問題

取消中國籍影響大唔大睇你自己la
但好多香港人都冇用中國籍我好處的 ...
係呀,睇自己!
我讚成多啲選擇,
不過中國反制會取消香港身分證唔會係講下咁簡單!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]