• 瀏覽: 27,924
  • 回覆: 551
引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-7-3 02:32 PM 發表

如果一有外國國籍就冇左id,咁你叫林鄭老公點算?
林鄭老公 可以自由選擇1.取消香港身份證 2.取消居英權回流香港

不過我更有興趣嘅系如果香港真系取消雙國籍,
目前控制住香港司法體系嘅一班英籍大法官
會選擇放棄英國身份 定系放棄香港身份
如果系"外國來港旅遊人士"有乜資格做香港嘅法官?
一個林鄭老公換香港全部英籍大法官炒魷哩單買賣低到爛

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 05:48 PM 發表

https://hk.appledaily.com/local/ ... NH6NY22VDXSUKNQ4E4/

籃滔文唔係咁講喎
Anyway ,要走咪走囉,走咗咪返轉頭!
所以個重點係英國做唔做
中國禁你所有bno人出境,講真,我就唔信的

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:50 PM 發表

呢刻賣樓移民,要老慮以下因素

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

2. 層樓賣了,香港樓股飛升,又會錯失資產增值

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
有誠意去英國就自己燒咗張身份証。唔洗等中央反制嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:50 PM 發表

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利 《~~ 班高官幹部嚇到標尿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 05:52 PM 發表

所以個重點係英國做唔做
中國禁你所有bno人出境,講真,我就唔信的
英國除咗得罪中國,對佢有咩壞處呢?
接收香港人,自備旅費!捱唔捱到五年?捱唔到過主,捱到又有能力咪批你移民囉,批唔批最後係英國話事!
係提醒下,如果入籍唔到又被取消中國國籍,果D人點算呢?邊個可憐呢?

引用:
原帖由 qqnokia 於 2020-7-3 05:49 PM 發表

林鄭老公 可以自由選擇1.取消香港身份證 2.取消居英權回流香港

不過我更有興趣嘅系如果香港真系取消雙國籍,
目前控制住香港司法體系嘅一班英籍大法官
會選擇放棄英國身份 定系放棄香港身份
如果系"外國來港旅遊人士"有乜資格做香港嘅法官?
一個林鄭老公換香港全部英籍大法官炒魷哩單買賣低到爛 ...
仲有好多外藉警察,外藉藝人,外藉企業家,外藉專業人士,外藉立法會議員。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 06:08 PM 發表

英國除咗得罪中國,對佢有咩壞處呢?
接收香港人,自備旅費!捱唔捱到五年?捱唔到過主,捱到又有能力咪批你移民囉,批唔批最後係英國話事!
係提醒下,如果入籍唔到又被取消中國國籍,果D人點算呢?邊個可憐呢? ...
講真,5年可做野其實唔係好難的手,搵的未必好工都係事實,但去得外地就算有錢(除非極有),正常搵工都要花d心機。
5年後點批先係問題

取消中國籍影響大唔大睇你自己la
但好多香港人都冇用中國籍我好處的

只要金管局加強控管,非香港永久性居民借貸比例進一步收窄,而離開香港冇香港居住處所的人,可以迫銀行催收。

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 02:18 PM 發表

以前移了民仍有香港身份證,以後可能就失去香港人身份了
雙國籍就係香港最深遠影響嘅殖民地印記,因為中國係不允許雙國籍,有幾多人移民外國,政府派錢就照拿!

嚴禁任何宣傳, 再犯禁訪.

總版規
[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁
所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者會被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。

回覆 引用 TOP

想移民就移, 移民覺得唔好再返香港都未遲
對搵得收入中位數或以下同時無專業技能的人都係一個幫助黎, 起碼去外國更加容易搵到錢
對香港人都係多個選擇權利,可以選擇用或不用, 又唔係缺點黎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chanman兩件TKO 於 2020-7-3 03:45 PM 發表

一刀切囉on9曱甴仔
快7D走啦!成班精神病患者日日都話被人逼害!傻L到衝哂出街殺人放火掘人山墳!一路好走永世唔好再返香港呢個有解放軍嘅地方呀!

回覆 引用 TOP

唔好再諗,即刻移民過去做公民😁唔駛驚生活唔到,只要你地所謂2百萬(減半都一百萬啦🤣)一齊過去,外國政府一定會出政策安置你地。

回覆 引用 TOP

我識得一個澳洲鬼佬,佢拎左香港身份証(3點星),同時佢沒左澳洲的福利了,只係有個身份係澳洲人。

回覆 引用 TOP

引用:

啊! 咁小事淨係失去香港人權利? 禽日好多人吹話唔俾出境喎?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-7-3 02:32 PM 發表

如果一有外國國籍就冇左id,咁你叫林鄭老公點算?
仲有兩個仔呢? 唔緊要,整幾十頁港區國籍法,高官括免!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]