• 瀏覽: 27,961
  • 回覆: 551
我有個藍屍朋友今朝話會申請返BN0,雖然唔會走但都預備定後路好
仲話真係要多謝晒班曱甴手足,無佢地付出佢都無機會移民

笑撚死我

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
香港永久性居民身份證係取消唔到,不過如果你有英籍同護照,你小朋友係英國出生,咁就無香港身份證啦,要申請居民再住7年先有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 04:20 PM 發表

以bno逗留在英國半年以上的立即取消中國公民身份!
唔係用bno留英國,英國冇理由比香港人逗留咁耐!
其實各取所需啫,唔睇好中國香港前途又冇能力走果D(依家有能力都可以隨時走架,仲可以有雙重國籍添),依家就有機會啦,但仲想有保障,仲有返頭機會就免啦! ...
出境用特區 入境用BNO 申請呢
唔係要用BNO 出境入境先有 ,你根本控制唔到E一樣的 。
除非你硬性取消BNO 有BNO 唔可以有特區

引用:
原帖由 最緊要有女2 於 2020-7-3 04:12 PM 發表

點會分唔到

英帝都係咁
補充多樣
你係英籍  最差極 正常只會俾NHS 醫療附加費

回覆 引用 TOP

等睇啲傻仔失去特區護照

相信一定會取消香港身分證

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 04:28 PM 發表

出境用特區 入境用BNO 申請呢
唔係要用BNO 出境入境先有 ,你根本控制唔到E一樣的 。
除非你硬性取消BNO 有BNO 唔可以有特區
咁要睇英國逗留條件係點針對步署囉⋯⋯
頭先各取所需忘了說留下的香港人好處:香港人太多,可以少D人梗好啦,年輕人不滿好大程度因為上唔到位,老seefood唔肯退落嚟,如果現在二三十歲出現斷層影響當然有,但何嘗唔係比下一代上位機會?

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:50 PM 發表

呢刻賣樓移民,要老慮以下因素

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

2. 層樓賣了,香港樓股飛升,又會錯失資產增值

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
正確
移民要放棄香港永久居民身份好合理

支持中國反制,最緊要人口多

移民,緊係放租,收返嚟,
去外國d 小鎮,租地方,
仲有淨少少可以當使費,
隨時想返香港都可以。
賣樓,97前班友,有版你睇。

回覆 引用 TOP

如果香港人冇香港身份證,在外西人當你華人新移民,在中國又冇身份,兩邊不是人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 04:40 PM 發表

咁要睇英國逗留條件係點針對步署囉⋯⋯
頭先各取所需忘了說留下的香港人好處:香港人太多,可以少D人梗好啦,年輕人不滿好大程度因為上唔到位,老seefood唔肯退落嚟,如果現在二三十歲出現斷層影響當然有,但何嘗唔係比下一代上位機會? ...
當你英國真係咁做 其實香港好難阻 ,最多你咪中國限返人地
除非你真係玩得唔俾人去英國JI ,如果唔係基本上你阻唔到人用BNO身份做咩

好唔好處就因人而議LA ,只係講緊BNO 事件上冇咩好做
一係令英國主動唔做先係方法

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020-7-3 01:51 PM 發表

對, 移民也不要賣樓
唔怪得之租金越來越低。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:39 PM 發表

你點改 , 你點肯人地用BNO 係居留 / 申請入籍 。 唔通讀書又唔俾

取消中國籍仲可能 ,香港人身份 你用邊條例取消  你可以加咩條件
美國英國咁民主既國家都可以隨時取消國民國藉啦
中國香港咁唔民主,點解唔得?

引用:
原帖由 winwonwin 於 2020-7-3 05:37 PM 發表

美國英國咁民主既國家都可以隨時取消國民國藉啦
中國香港咁唔民主,點解唔得?
取消國民國籍例子有幾多
同埋你個取消條件係咩

講緊可行性問題,除非禁去英國 ,唔係你點做到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 05:04 PM 發表

當你英國真係咁做 其實香港好難阻 ,最多你咪中國限返人地
除非你真係玩得唔俾人去英國JI ,如果唔係基本上你阻唔到人用BNO身份做咩

好唔好處就因人而議LA ,只係講緊BNO 事件上冇咩好做
一係令英國主動唔做先係方法 ...
https://hk.appledaily.com/local/20200703/6CO2TE2BNH6NY22VDXSUKNQ4E4/

籃滔文唔係咁講喎
Anyway ,要走咪走囉,走咗咪返轉頭!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]