• 瀏覽: 27,955
  • 回覆: 551

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:49 PM 發表

你用咩條件去改先係一個問題
唔通你唔可以去讀書 唔可以去工作 定係直接話唔俾人有BNO

正常3樣都唔會做到LA
如天堂一樣偉大的中國加例唔出奇,但你做到出國讀書E D 都唔俾就唔會係現在做LA 不如等BNO果班死埋 老喇 先攪LA 咁新一代已經係唔會有BNO果D人LA ...
英國可以刪改收有bno香港人,點解香港唔可以改規則?
話中國違反中英聯合聲明又違反咗邊條?

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 03:58 PM 發表

英國可以刪改收有bno香港人,點解香港唔可以改規則?
話中國違反中英聯合聲明又違反咗邊條?
兩國之間爭執唔評價LA

你話改的話你點改
唔俾人有BNO 定唔俾人出國

前者你點check 後者你點做

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:49 PM 發表

你用咩條件去改先係一個問題
唔通你唔可以去讀書 唔可以去工作 定係直接話唔俾人有BNO

正常3樣都唔會做到LA
如天堂一樣偉大的中國加例唔出奇,但你做到出國讀書E D 都唔俾就唔會係現在做LA 不如等BNO果班死埋 老喇 先攪LA 咁新一代已經係唔會有BNO果D人LA ...
好簡單,學番英帝咁,住唔夠連續三年,所有福利取消,住院收外國人價

加狗澳狗一樣適用

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 13:50 發表

呢刻賣樓移民,要老慮以下因素

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

2. 層樓賣了,香港樓股飛升,又會錯失資產增值

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
合理丫,好多移民左外國既二等公民,一邊拎港府錢一邊又反香港政府

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有女2 於 2020-7-3 04:02 PM 發表

好簡單,學番英帝咁,住唔夠連續三年,所有福利取消,住院收外國人價

加狗澳狗一樣適用
你點計連續  讀書果D呢
返左之後你福利點計

除非你成個醫療系統大更改 唔用single-payer system

香港本身唔係US 冇分resident citizen 香港人身份又唔係一個國籍

基本上除非你成個HKID 取消 唔係好難做到

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 03:22 PM 發表

門欖低嘛,用BNO去英國根本唔係叫移民,先5年避戶,有能力才可以留低申請移民!無能力又犯事就bye bye,到時香港人身份又無埋就唔知可以點啦 ...
唔好咁大聲嗰班黃友仲喺度打緊飛機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有女2 於 2020-7-3 03:52 PM 發表

最憎加狗回流搶食
唔知點解,加拿大果班又真係乞人憎嘅。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 04:08 PM 發表

你點計連續  讀書果D呢
返左之後你福利點計

除非你成個醫療系統大更改 唔用single-payer system

香港本身唔係US 冇分resident citizen 香港人身份又唔係一個國籍

基本上除非你成個HKID 取消 唔係好難做到 ...
點會分唔到

英帝都係咁

引用:
原帖由 Man208 於 2020-7-3 03:45 PM 發表

大家都無水晶球,已經去到2020年6月,世界上已經唔可以講有乜嘢冇可能。
記錯日子
現在係2047年 7月3日

回覆 引用 TOP

移民過班通常都係年青人同退休老人,年青人就唔講啦,選擇咩國籍係佢哋嘅自由,老果班(例如我老爺奶奶)去得外國都預咗老死他鄉,國同家對於佢哋黎講真係冇乜感情,佢哋唔會懷念香港生活嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 709394959818 於 2020-7-3 04:11 PM 發表

唔知點解,加拿大果班又真係乞人憎嘅。
九七時,佢地坐完移民監就回流搶位賺錢
錢賺晒,有乜事拍拍屁股就走

上次派六千,班仆街都有份拿

曱甴有好多係加二代,攬炒成功香港衰左就可以返加拿大,我地普通人就要承擔

回覆 引用 TOP

要走的不要留……一雞死一雞鳴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 04:01 PM 發表

兩國之間爭執唔評價LA

你話改的話你點改
唔俾人有BNO 定唔俾人出國

前者你點check 後者你點做
以bno逗留在英國半年以上的立即取消中國公民身份!
唔係用bno留英國,英國冇理由比香港人逗留咁耐!
其實各取所需啫,唔睇好中國香港前途又冇能力走果D(依家有能力都可以隨時走架,仲可以有雙重國籍添),依家就有機會啦,但仲想有保障,仲有返頭機會就免啦!

引用:
原帖由 最緊要有女2 於 2020-7-3 04:12 PM 發表

點會分唔到

英帝都係咁
你諗真D 英國果套係點先
正常你係英國點會冇 NHS啊
你香港可以點行
點知你係咪連續3年

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]