• 瀏覽: 27,953
  • 回覆: 551
走得重諗住返嚟? 唔信陰國呀? 你一日有錢佢都畀你留低啦, 唔系點叫幫BNO人啊.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:22 PM 發表

冇咩可能 ,第一 你點check  第二 現存的人你點計

你話現在出生的人加E條條款仲可能 ,現在的港人唔會多
唔使太大反應,要做到唔難……只需在好好多的地,要求申報國籍,例如:
更換香港身份證時、
特區護照、
銀行開戶口時、
報稅時……

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 03:27 PM 發表

英國可以修改bno規則,香港政府也可以改,以bno去英國居留直接取消香港/中華人民公和國身份!走啦,走咗唔好返嚟
你點改 , 你點肯人地用BNO 係居留 / 申請入籍 。 唔通讀書又唔俾

取消中國籍仲可能 ,香港人身份 你用邊條例取消  你可以加咩條件

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 01:50 PM 發表

呢刻賣樓移民,要老慮以下因素

1. 中國可能反制,所有接受英國移民嘅人都會同步失去香港人權利,日後要用護照回港,仔女也無得兩重身份回中港發展。

2. 層樓賣了,香港樓股飛升,又會錯失資產增值

3. 去到外國要花大量成本去適應當地社會,賣樓所得全部付諸東流。 ...
趕快走吧,香港不歡迎去外國做二等公民吧😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Man208 於 2020-7-3 03:37 PM 發表

唔使太大反應,要做到唔難……只需在好好多的地,要求申報國籍,例如:
更換香港身份證時、
特區護照、
銀行開戶口時、
報稅時…… ...
唔係大反應 ,係可行性
你中國有外國護照的不在少數LA ,中國仲要講到明唔可以有其他國籍

你話後來申請香港人身份的一定要跟中國籍都仲可能做到 ,唔係的話本身唔係的人你打算點處理

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-7-3 02:32 PM 發表

如果一有外國國籍就冇左id,咁你叫林鄭老公點算?
特事特辦

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-7-3 03:39 PM 發表

你點改 , 你點肯人地用BNO 係居留 / 申請入籍 。 唔通讀書又唔俾

取消中國籍仲可能 ,香港人身份 你用邊條例取消  你可以加咩條件
最細有bno都23歳啦,
不在港長住三年會取消三粒星,
點解唔可以再改?以前冇國安法依家都有啦

提示: 違規內容已被屏蔽
大家都無水晶球,已經去到2020年6月,世界上已經唔可以講有乜嘢冇可能。

引用:
原帖由 seven3137 於 2020-7-3 03:44 PM 發表

特事特辦
移民同難民好難分咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batboy27 於 2020-7-3 03:45 PM 發表

最細有bno都23歳啦,
不在港長住三年會取消三粒星,
點解唔可以再改?以前冇國安法依家都有啦
你用咩條件去改先係一個問題
唔通你唔可以去讀書 唔可以去工作 定係直接話唔俾人有BNO

正常3樣都唔會做到LA
如天堂一樣偉大的中國加例唔出奇,但你做到出國讀書E D 都唔俾就唔會係現在做LA 不如等BNO果班死埋 老喇 先攪LA 咁新一代已經係唔會有BNO果D人LA

引用:
原帖由 Man208 於 2020-7-3 02:29 PM 發表

如果黎緊會有政策,離開香港移民的一刀切,沒有了香港人身份,應該之前移民嗰班都有份。
最憎加狗回流搶食

曱甴有鬼樓咩

回覆 引用 TOP

咁早講呢D做乜,等英國佬"真係"實施係擔心都未遲啦,我就話你一世都唔會等到呢個擔心。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 13:53 發表

但唔係咁多人除了層樓外有大把錢過去適應
所以我覺得移民得兩種人,1. 年輕無負擔 2.年老已退休
Wisdom

--------------------------------------------------------
It is not what you have, but how you use it.
Truth may hurt, but lies kill.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]