• 瀏覽: 20,342
  • 回覆: 175
  • 追帖: 1
透過一地產代理買入一物業。
我是比1%佣金。3個月後成交。現時業主已不在香港,透過委托人進行。

由於未要住,我想先放租,電話上透過這位地產代理放租,租金約32k/month,也說如果有租客我會提早成交。

一星期過去,未有消息。我客氣地問現時放租情況。他說「正在放」。過一陣話他聯絡業主唔會提早成交,放租要等2個月後先。

我再問如何放,他說貼街招。

我覺得這代理破壞了我對他的信任。
第一,我唔信他有放。問他說放緊,過一陣又話業主唔會提早成交。
第二,私下聯絡業主唔提早成交,搞破壞。至於是否真的業主不想提早成交,實情不知道。

代理工作我不熟悉,但我感到他作為代理人没有覆行應有工作,還搞破壞。
我想問到底是他有問題還是我有問題?
如他有問題,我如何投訴他?

T
咁我覺得佢唔會有生意唔做既!
你搵佢放租租得出佢又收你同租客分別16K佣
其實會唔會係你放租價太進取令到佢覺得唔會放到,所以敷衍你啊!不過佢態度就認真麻麻,話晒你係老闆,下次唔好用佢啦!

回覆 引用 TOP

市價租33k。成交都差不多。32k算係平少少。

T
你唔係業主? 咁你係咩身份?

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-7-3 01:07 AM 發表

你唔係業主? 咁你係咩身份?
已簽臨約,我是新買家。由於未成交,現時業主不在港

T
引用:
原帖由 tungwl 於 2020-7-3 01:08 AM 發表

已簽臨約,我是新買家。由於未成交,現時業主不在港
你咁既情況,AA其實好難做
你想未收樓就登放租,但收樓日成3個月後
你話搵到租客先提早成交,就算業主知你想早成交但無個期都係唔會理你
調返轉租客又會奇怪你未成交但放租,萬一佢搬入既日子你都未成交咁點?
根本租客都唔敢搏,你話AA玩野我又覺得唔係
其實公平D,一買一賣,你做哂成交手續先放租啦

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-7-3 01:24 AM 發表

你咁既情況,AA其實好難做
你想未收樓就登放租,但收樓日成3個月後
你話搵到租客先提早成交,就算業主知你想早成交但無個期都係唔會理你
調返轉租客又會奇怪你未成交但放租,萬一佢搬入既日子你都未成交咁點?
根本租客都唔敢搏,你話AA玩野我又覺得唔係
其實公平D,一買一賣,你做哂成交手續先放租啦 ...
何解業主知我想提早成交,冇期會唔理?
現時樓已吉,業主已不在港,由授權人簽。

T
引用:
原帖由 tungwl 於 2020-7-2 09:59 PM 發表

透過一地產代理買入一物業。
我是比1%佣金。3個月後成交。現時業主已不在香港,透過委托人進行。

由於未要住,我想先放租,電話上透過這位地產代理放租,租金約32k/month,也說如果有租客我會提早成交。

一星期過去,未有消息。我客氣地問現時放租情況。他說「正在放」。過一陣話他聯絡業主唔會提早成交,放租要等2個月後先。

我再問如何放,他說貼街招。

我覺得這代理破壞了我對他的信任。
第一,我唔 ...
1,未正式交付成交樓價的餘數怎能放租?
2,你不去詢問代表你律師的專業意見?
3,如屬實未能提早成交,那投訴什麼呢?
4,就算能提早成交,未完成一切買賣手續下,準租客可睇樓/可入住/可簽租約?

[今夕吾軀歸故土,他朝君體也相同]
[I was once what you are, and what I am you will become]

凡 事 都 有 定 期 、天 下 萬 務 都 有 定 時 .
比錢唔係大哂架 傻人 早成交早放租 可能係你一相情願

你唔係業主憑咩放租?就算有租客都唔夠膽同你簽租約,因為你都唔係業主。一日未成交間樓都唔係你架喎?你其實知唔知發生緊咩事

有生意點會攪破壞?對個agent有咩好處?

再入正題

新租客,睇吾睇屋先?睇的話,邊個開門?驗樓都係成交前一天兩天,上任業主點解要就你方便?
就算吾睇樓,照租,租客都會check下填土廳業主個名,寫你個名?會吾會係騙案?

引用:
原帖由 iapple2 於 2020-7-3 03:20 AM 發表

有生意點會攪破壞?對個agent有咩好處?

再入正題

新租客,睇吾睇屋先?睇的話,邊個開門?驗樓都係成交前一天兩天,上任業主點解要就你方便?
就算吾睇樓,照租,租客都會check下填土廳業主個名,寫你個名?會吾會係騙案? ...
X2

回覆 引用 TOP

我覺得樓主你玩搞事喔,一日未成交,你都吾系業主,憑乜野拎人層樓去放租???你甘样諗不如搵定租客先去買果屎樓拉🤣

樓主應該係第一次買樓吧?業權未轉名怎可能放租啊?掉返轉,將來有新買家未付樓價尾數和未做轉名手續就要求將層樓租出去,你會應承?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]