• 瀏覽: 33,786
  • 回覆: 236
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 Silver@printer 於 2020-7-3 01:14 PM 發表

真的, 我見議你先了解一下當地生活水平, 生活質素先評論, 最重要當地樓價租金洗費, 退休生活舒適比香港高一大截,

主要係比計劃退休生活的人而設, 當地國際學校為例, 只是香港1/3, 醫療水平比香港更高

如果你喜歡玩投票, 去五眼地方啦 ...
完全同意!!!
我有幾個朋友過左去新山, 個仔女就喺外國讀書。佢哋話果邊生活好休悠, 好舒適, 退休一流。
另一個朋友過左去檳城, 又係仔女喺外國, 自己同老婆就50歲人享退休生活。佢話當地有啲地方令你有香港八十年代時感覺, 住空間又大左, 又休閒左, 身體都好左。
當然最重要係要喺當地買份醫療保險...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Silver@printer 於 2020-7-3 01:14 PM 發表

真的, 我見議你先了解一下當地生活水平, 生活質素先評論, 最重要當地樓價租金洗費, 退休生活舒適比香港高一大截,

主要係比計劃退休生活的人而設, 當地國際學校為例, 只是香港1/3, 醫療水平比香港更高

但係宜家想走既係示威人士,所以馬來西亞洗咩怕,因為示威人士都唔會大量移居馬來西亞啦。

馬來西亞醫療水平高過香港? 我就好有保留。可能退休係唔錯既,但真係遠遠唔及香港方便。我以前年年去馬來西亞玩,結論係玩一兩個星期無問題,住就免喇。

引用:
原帖由 Silver@printer 於 2020/7/3 13:14 發表

對, 退休和創業都不錯。 因為生活開支低。 但是教育和醫療都是世界級。又講英文。

做個比如,我認識很多英國商人朋友。 老了退休就是搬曬去泰國和馬來西亞。
點解?因為還可以他們理想的生活水平。
如果留在英國會越來越節衣足食。
越老越慘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020/7/3 13:24 發表

但係宜家想走既係示威人士,所以馬來西亞洗咩怕,因為示威人士都唔會大量移居馬來西亞啦。

馬來西亞醫療水平高過香港? 我就好有保留。可能退休係唔錯既,但真係遠遠唔及香港方便。我以前年年去馬來西亞玩,結論係玩一兩個星期無問題,住就免喇。 ...
醫療水平是很高的。
因為很多和西方醫療機構合作的管理和醫療培訓。

不過,就算有保險,世界上還是沒有地方可以比較香港政府的公共醫療服務。 真係又平又好(以那價錢來提供的服務和技術比較)

如果私家醫院。 無論在任何國家,在專科醫生,重症時,都係要認識和找多幾個醫生比較。 找最好選擇的醫生操刀。 這不關國家,是醫生本身技術。

但係, 私人醫生服務一定和個人財力有關。
想節省開支也要作出很多考慮和取捨。

*講到好像只相信大國。
你知不知道美國有差不多4000萬人是沒有保險,只靠公共醫療。
但是基本上連普通流感都係因為成本開支,只會叫病人自己留家中。
部份人因為長期得不到足夠水平的醫療照顧而病死。

OBAMA在位時就是全力想改善這情況。
只是新總統全部計劃推翻。

97年發生了禁止帶外匯出國事情

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-7-3 01:29 PM 發表

醫療水平是很高的。
因為很多和西方醫療機構合作的管理和醫療培訓。

不過,就算有保險,世界上還是沒有地方可以比較香港政府的公共醫療服務。 真係又平又抵。

如果私家醫院。 無論在任何國家,在專科醫生,重症時,都係要認識和找多幾個醫生比較。 找最好選擇的醫生操刀。 這不關國家,是醫生本身技術。

但係, 私人醫生服務一定和個人財力有關。
想節省開支也要作出很多考慮和取捨。 ...
聽人說那邊警察要收錢才做事, 不知是真還是假?

有人覺得好正架! 回教國家,巫統執政,十年居住不准打工

沙巴有菲律賓油擎隊,同黃絲一樣耐唔耐就會攪下恐佈活動。

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020/7/3 13:33 發表

聽人說那邊警察要收錢才做事, 不知是真還是假?
是有這情況。泰國也有, 越南都有。

要明白,不是咁多國家像香港有ICAC形成一個強大的反貪文化。

我以前和美國澳洲中國客戶做生意。 都也遇到採購講出口想有機會做生意就要點點點。

我試過和個澳洲客見面商談了5年。最後就是一個回應, over my dead body。 即是他一日在位都不會比生意我。就是他一直有收受某人利益。

遇到這類事情, 最重要自己本身心態要保持個人原則。

馬來西亞上屆政府被趕下台就是因為貪過頭。(後來就被捉去審判)
馬來西亞當地人以講笑方式說, 「貪唔緊要。 不要只識貪,但是什麼基建和經濟發展都唔做。」

引用:
原帖由 Beyond2014 於 2020/7/3 13:39 發表

沙巴有菲律賓油擎隊,同黃絲一樣耐唔耐就會攪下恐佈活動。
沙巴不能住的。
很多菲律賓人和印尼人過來。 晚上治安不理想。

去沙巴辦MM2H。 到期續期要擁有沙巴物業呢。 我就永遠不會買沙巴樓啦。

要陽光海灘會去檳城。次要馬六界Melaka。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-7-3 01:42 PM 發表

是有這情況。泰國也有, 越南都有。

要明白,不是咁多國家像香港有ICAC形成一個強大的反貪文化。

我以前和美國澳洲中國客戶做生意。 都也遇到採購講出口想有機會做生意就要點點點。

我試過和個澳洲客見面商談了5年。最後就是一個回應, over my dead body。 即是他一日在位都不會比生意我。就是他一直有收受某人利益。

遇到這類事情, 最重要自己本身心態要保持個人原則。

馬來 ...
澳州有ICAC的, 你沒事吧

引用:
原帖由 座北向南 於 2020/7/3 13:39 發表

有人覺得好正架! 回教國家,巫統執政,十年居住不准打工
都講MM2H不是唯一方法。

另外, 子女讀書 7歲至17歲可以帶一位親人或家長以監護人身份陪同居留。
一般不會批父親,因為是家庭收入支柱。 只會批母親。

所以其實只需要考慮是否投資物業或租樓。

投資物業建議是做到Airbnb咁就有較高回報。 扣除稅收,每年門牌費,雜項收費,管理費, 都預到有 3.5-5.3% 每年收入。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020/7/3 13:47 發表

澳州有ICAC的, 你沒事吧
我只是想講就算先進大國都有這些人。

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-7-3 01:54 PM 發表

我只是想講就算先進大國都有這些人。
你為什麼不去舉報?

引用:
原帖由 西北禪師 於 2020/7/3 13:31 發表

97年發生了禁止帶外匯出國事情
現在無問題。

如果是商業匯款,有訂單等文件證明就ok。

個人就是兩邊都是自己擁有的戶口和款額是合理。

如果是匯給子女和監護人的。 是合理的生活開支費用。

如果是個人匯去第三方就會有限額和必須提供充分理由。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]