• 瀏覽: 9,993
  • 回覆: 66
  • 追帖: 2
本主題由 WYJIMMY 於 2020-7-3 05:32 PM 移動
引用:
原帖由 anonymoushero 於 2020-7-2 02:03 PM 發表

下期幾時有得抽?
10月抽,今個月開始申請。
https://www.1823.gov.hk/tc/faq/the-schedule-and-details-of-the-flats-for-sale-of-the-sale-of-home-ownership-scheme-hos-2020

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-7-2 04:15 PM 發表

鳳庭都18年
所以咪話好難囉

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-7-2 02:13 PM 發表

未公報
公布左啦,今個月又有得玩,有無興趣?
[td]
地區屋苑大廈數目
(幢)
單位數目
(個)
大約實用面積(平方米)折減37%後的售價
(港元/單位)
火炭彩禾苑180636.6至57平方米253萬至489萬
鑽石山啟翔苑294027.4至46.6平方米229萬至513萬
馬鞍山錦駿苑52,07928.9至45.9平方米199萬至406萬
粉嶺山麗苑63,22225.8至41.9平方米123萬至272萬
共7,047

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-7-2 03:30 PM 發表

我睇天水圍屏欣苑
你本身是住天水圍元朗屯門嗎  因不是住開裡面的人是好少選擇果邊 我住過屯門 出市區返工真係好難頂

引用:
原帖由 fwho 於 2020-7-2 04:22 PM 發表

公布左啦,今個月又有得玩,有無興趣?
地區屋苑大廈數目
(幢)單位數目
(個)大約實用面積(平方米)折減37%後的售價
(港元/單位)火炭彩禾苑180636.6至57平方米253萬至489萬鑽石山啟翔苑294027.4至46.6平方米229萬至513萬馬鞍山錦駿苑52,07928.9至45.9平方米199萬至406萬粉嶺山麗苑63,22225.8至41.9平方米123萬至272萬 共7 ...
有呀 兩公婆分兩次抽 加白居二

引用:
原帖由 12058317 於 2020-7-2 04:23 PM 發表

你本身是住天水圍元朗屯門嗎  因不是住開裡面的人是好少選擇果邊 我住過屯門 出市區返工真係好難頂
份綠表係婆婆架 佢就90歲了 想用綠表買居屋 因為一人單位 但選擇極少

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-7-2 03:16 PM 發表

灰到
唔洗灰市區重建應有得抽,二邊等應有機會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-7-2 04:22 PM 發表

所以咪話好難囉
如果綠表買公屋 有無政府擔保期? 因為我見所有賣既公屋都30年以上

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-7-2 04:23 PM 發表

有呀 兩公婆分兩次抽 加白居二
夫妻唔係一定要同一張表抽咩

引用:
原帖由 我要做供供 於 2020-7-2 04:52 PM 發表

唔清楚呀 到時再問下

引用:
原帖由 我要做供供 於 2020-7-2 02:52 PM 發表

一定要,唔係會被DQ架。會當重覆申請。
//
如有重複申請,不論任何原因,所有申請一律作廢。
//
男女朋友就無問題。

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-7-2 04:29 PM 發表

如果綠表買公屋 有無政府擔保期? 因為我見所有賣既公屋都30年以上
公屋擔保期正常是他第1次買入時計起
但聽過某些因為太舊而要俾足4成首期

同埋你用綠表買公屋根本冇著數!
又要自己維修! 一動不如一靜啦

引用:
原帖由 12058317 於 2020-7-2 04:23 PM 發表

屏欣苑係西鐵站隔離
同埋天水圍出市區行大欖
要俾錢冇咁多車

引用:
原帖由 明日真香 於 2020-7-2 05:09 PM 發表

公屋擔保期正常是他第1次買入時計起
但聽過某些因為太舊而要俾足4成首期

同埋你用綠表買公屋根本冇著數!
又要自己維修! 一動不如一靜啦
但我情況係婆婆差不多90
一人單位 所以我唔想有咩事比返間屋政府

引用:
原帖由 ~小明~~ 於 2020-7-2 03:41 PM 發表

屯元天有無選擇呀 大家交流下
點解係要18年樓呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]