• 瀏覽: 20,110
  • 回覆: 128
  • 追帖: 3
好多心片因為版權嘅問題中國唔做,不是做不到!現在28/14nm 冇問題. 再過多十年分分鐘美國要由中國入口高級芯片!
制裁不 供應,即係叫自己工人早D收工 !!

引用:
原帖由 lttsang888 於 2020-7-1 11:01 PM 發表

好撚驚,郁d就唔賣嘢比我
尾國唔係想中國買佢哋啲貨咩?而家想點呀?又話貿易赤字...
我好亂啊!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Frank1997 於 2020-7-2 09:29 AM 發表

好多心片因為版權嘅問題中國唔做,不是做不到!現在28/14nm 冇問題. 再過多十年分分鐘美國要由中國入口高級芯片!
制裁不 供應,即係叫自己工人早D收工 !! ...
應該唔會!
假設台積電真在美國開新廠房!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ho3218 於 2020-7-2 09:00 AM 發表

以前有香港走私回國,現在香港私人電腦都有問題?
80, 90年代係!
286,386,486

現在中國內地買唔到外國新電腦?

回覆 引用 TOP

驚撚咩,琴日有條柒頭話哩d野全部大陸組裝,唔駛靠外地入口,乜唔係真嘅咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大北997 於 2020-7-1 09:14 PM 發表

「港區國安法」通過後,中美角力愈演愈烈,有消息指,在A股上市的浪潮信息(深:000977)因被納入美國出口管治名單,令英特爾(Intel)不得不暫停供貨,一度令浪潮信息在周三(1日)在A股跌停。

據英特爾回應內地傳媒,公司因需要根據美國相關法律對其供應鏈作出一些相應的調整,故不要不臨時性的暫停對此客戶供貨,預計在兩周以內,將恢復供貨。

冇精片用 點算 ...
自己產吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 漆哥 於 2020-7-2 03:48 AM 發表

任何阻止或終止交易,最終都係罰供應或賣貨一方,點會係罰俾錢一方
如果有人阻止你上淘寶買野,你估你損失大D,定係淘寶D商家?
轉用小米澎湃S2

回覆 引用 TOP

Another fake news...from Yellow L 

Intel Xeon L5420 @ 2.50GHz Harpertown Quad Core 12MB Level 2 Cache, Windows 10 x64 Pro, 2x4GB DDR3, ATI 7770 Graphics.

回覆 引用 TOP

Intel 出唔到貨 侵侵快啲搵人食晒佢

不要美金,只愛黃金 !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2020-7-2 05:32 AM 發表

中美貿易戰初期
美國為了生產商完成交貨
推遲了開啟關稅戰

即使唔駛賠
批貨都要即使找其他買家接貨
窄貨都要比借貸利息支出
對的,最終買方會找替代品,除美國外大把供應商,如無同類最多找國內低一級更便宜產品代替

回覆 引用 TOP

中國不是一個小國,在自己生態都已五千年,自給自足都可以生存,只是現在接觸到外面,電子科技等,所以制裁中國一定行不通,只是生活得差點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2020-7-2 08:32 AM 發表

美國80%以上生活必須品, 醫療用品, 藥物, 都係made in China, 中國人1000元收入前, 美國已經因為暴動而亡國
絕對是,習大人一早已盤算過,今次中美是耐力戰,睇下邊個死先,所以先和美國較量

回覆 引用 TOP

唔賣農產品重有效呀.

回覆 引用 TOP

迫外國公司去中國開生產線

回覆 引用 TOP

屌 用amd

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]