• 瀏覽: 35,668
  • 回覆: 397
  • 追帖: 5
呢度有三個討論點:

1. 回95%係咪太大貪唔現實,一般八成已經好好,你畀0.5AA食不如直接喂狗。
2.  中原應該口碑好過美聯,定係睇個別AA,邊間AA最唔守信用?
3. 個AA唔肯,點解唔現場即刻找個AA,回五成一定有AA肯,個買家肯定要咬死95%先冇代理睬佢。

【回佣爭議】事前簽紙「回佣95%」 Sea to Sky準買家:簽臨約前經紀話不回
https://hk.appledaily.com/finance/20200630/IESFN7TES5O34SGC4RRKFZ4J3Y/

長實(1113)及港鐵(066)合作發展的將軍澳日出康城Sea to Sky上周末首輪銷售462伙,售出456伙,佔首輪發售單位98.7%,及後連環加推兩張價單。不過,上周末有出席揀樓的準買家陳生就在簽臨約前一刻離場,他表示經紀出爾反爾,明明事前白紙黑字簽訂「回佣紙」,臨門一腳才反口,估計涉及回佣金額約35萬元。結果原本抽到前籌可揀心儀3房單位的他決定離場,他批評經紀回佣的手法𠱁買家落沓,及後已向地監局作出投訴。地監局發言人回覆,不會評論個別個案。

AA 都係人,都要食飯,回 50% 算啦。

第三點內文已經答咗你,入咗飛就唔可以換Aa

引用:
原帖由 johnlamhk8822 於 2020-6-30 12:30 AM 發表

簽訂「回佣紙」,臨門一腳才反口

香港仲有無法治???

contact law...仲work吾work????
中原咁大間野都敢臨時反口,佢張回佣紙肯定有伏,你睇內文個律師點講已經知應該冇得告

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-6-30 00:20 發表

呢度有三個討論點:

1. 回95%係咪太大貪唔現實,一般八成已經好好,你畀0.5AA食不如直接喂狗。
2.  中原應該口碑好過美聯,定係睇個別AA,邊間AA最唔守信用?
3. 個AA唔肯,點解唔現場即刻找個AA,回五成一定有AA肯,個買家肯定要咬死95%先冇代理睬佢。

【回佣爭議】事前簽紙「回佣95%」 Sea to Sky準買家:簽臨約前經紀話不回
h ...
我上次抽回海日灣2
AA回50%
我立刻說不
找另一個aA至少都回70%

引用:
原帖由 CKL28 於 2020-6-30 12:42 AM 發表

我上次抽回海日灣2
AA回50%
我立刻說不
找另一個aA至少都回70%
提早傾80%唔過份,不過有D多人抽盤可能唔回咁多

引用:
原帖由 johnlamhk8822 於 2020-6-30 12:49 AM 發表

所以各位 準買家

簽呢類回水協議 記得:
1-拒絕送贈 等字眼
2-最好選用:分成 提成 等⋯⋯
3-強調AA方的收益 那怕一蚊!

咁一份商業合約 基本上已經成立! ...
人哋AA行有固定文件格式

因為太貪心 太大咬 所以比人玩
以為冇損失 哈哈 咁就太天真
收樓後 佢地就知道 損失慘重
估計應該最少5球

引用:
原帖由 K.Owen 於 2020-6-30 12:37 AM 發表

第三點內文已經答咗你,入咗飛就唔可以換Aa
篇報道冇講AA點還價,例如八成個客依然唔制就各有唔啱

九成半真係太貪心賤格

抵撚死

引用:
原帖由 最緊要有女2 於 2020-6-30 12:59 AM 發表

九成半真係太貪心賤格

抵撚死
問題個AA肯同佢簽回佣紙又有上司簽名,應該之後太多人入票不愁冇生意所以反口,AA都係PK幫唔落見利就反口

可能AA之前聽了財仔講銷情慘淡,所以95%都肯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]