• 瀏覽: 5,579
  • 回覆: 27
原本想換一間大三房自住,但如果一開二, 然後兩間都出租, 再租回一間大三房, 咁樣係咪可行?有冇雙租族CH 可以分享一下經驗?

好處係資金安排有彈性,有剩可買車位或其他細投資;唔好處就怕自己唔慣租樓(N年前冇物業租過, 業主好好), 另外稅項同支出會唔會大咗?

求CH意見,先謝謝

熱賣及精選
唔可行

回覆 引用 TOP

一開二,變左兩間都要供。正常按揭大約5成,租金剛剛cover,何來有額外現金流比你租三房?

當兩間細樓可各租$15,000,然後用$30,000內租三房,又可以keep 住兩間樓

引用:
原帖由 jl8263 於 2020-6-29 16:07 發表

當兩間細樓可各租$15,000,然後用$30,000內租三房,又可以keep 住兩間樓
要看閣下2間細樓是否值租
另外,租那裡是否不值租

如有小孩,是否要想校綱問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jl8263 於 2020-6-29 03:39 PM 發表

原本想換一間大三房自住,但如果一開二, 然後兩間都出租, 再租回一間大三房, 咁樣係咪可行?有冇雙租族CH 可以分享一下經驗?

好處係資金安排有彈性,有剩可買車位或其他細投資;唔好處就怕自己唔慣租樓(N年前冇物業租過, 業主好好), 另外稅項同支出會唔會大咗?

求CH意見,先謝謝 ...
數學題要有數字才能討論

回覆 引用 TOP

你山頂已full pay2房,換2間天水圍2房當然有錢剩

你要講而家係咩樓,full pay定欠多少,想買邊度等

回覆 引用 TOP

有冇計過租金收入報稅,差餉,地租,管理費,放租經紀佣金,放租單位空置日子(影響租金收入),放租單位維修, 銀行按揭比例,印花稅。。。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jl8263 於 2020-6-29 03:39 PM 發表

求CH意見,先謝謝 ...
之後你會發現換三房蝕印花蝕到pk , 千奇要滿足自住先投資,收租要俾稅,自住利息又扣小左

引用:
原帖由 COMCAST123 於 2020-6-29 17:29 發表

之後你會發現換三房蝕印花蝕到pk , 千奇要滿足自住先投資,收租要俾稅,自住利息又扣小左
如果公司肯
租樓是可以合法扣稅

回覆 引用 TOP

D所謂大三房得個八百呎

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-6-29 18:16 發表

D所謂大三房得個八百呎
如果有車,不介意遠
整間新界
house住下都好
似30000租
應該不足夠住天巒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jl8263 於 2020-6-29 04:07 PM 發表

當然可以,條件係唔洗供銀行已fullpay ,仲有雖然細單位好租但都唔係百份百一定順,其間皮費唔小,加上失業率上升有一定程度影響。
PS:轉業收租佬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2020-6-29 03:47 PM 發表

一開二,變左兩間都要供。正常按揭大約5成,租金剛剛cover,何來有額外現金流比你租三房?
第二層按揭仲要減一成,出租嘅又減一成,樓主要計清楚條數。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-6-29 06:16 PM 發表

D所謂大三房得個八百呎
係800實呎都冇,有約700實呎已好好

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]