• 瀏覽: 3,316
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
打算自己名一層,家人名一層,每間$6.5m 內, 出租果間一定做5成mortgage, 自住就做8成

熱賣及精選
這件事我之前都想過。
吾怕煩(搬屋、租務、維修),應該有賺嘅。

你租得另一層樓,即是吾夠住,你開左雙,之後換樓應該會幾麻煩

回覆 引用 TOP

有能力一定1開2比一間3房靈活好多,進可攻退可守,話唔定隔多幾年升幅仲可以2間加埋換間4房

頂帽大左D喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jl8263 於 2020-6-29 03:39 PM 發表

原本想換一間大三房自住,但如果一開二, 然後兩間都出租, 再租回一間大三房, 咁樣係咪可行?有冇雙租族CH 可以分享一下經驗?

好處係資金安排有彈性,有剩可買車位或其他細投資;唔好處就怕自己唔慣租樓(N年前冇物業租過, 業主好好), 另外税項同支出會唔會大咗?

求CH意見,先謝謝 ...
你呢個做法我諗得AA會舉腳贊成!

因為佢可以同你先賣一間。
之後買入兩間。
跟住幫你租出兩間
再幫你搵租一間

呢度有3買/賣3租共6單成交

就算你係加按一開二?
佢都有5宗成交去做

引用:
原帖由 jl8263 於 2020-6-29 10:11 PM 發表

打算自己名一層,家人名一層,每間$6.5m 內, 出租果間一定做5成mortgage, 自住就做8成
要計這一個變動要用幾多錢手續費喎。

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新手now仔 於 2020-6-29 11:30 PM 發表

有能力一定1開2比一間3房靈活好多,進可攻退可守,話唔定隔多幾年升幅仲可以2間加埋換間4房
都係咁諗呀,希望做到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sailing_ship 於 2020-6-29 10:25 PM 發表

這件事我之前都想過。
吾怕煩(搬屋、租務、維修),應該有賺嘅。
冇錯,管理上係會有d麻煩,同埋驚唔慣租樓。要同時有好租客,又要有好業主, 係呢度難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新手now仔 於 2020-6-29 11:30 PM 發表

同埋Now 哥你知啦,我都仲係睇好車位,如果可以入多一個,對我黎講fit 晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esmp!!! 於 2020-6-30 11:37 AM 發表

你呢個做法我諗得AA會舉腳贊成!

因為佢可以同你先賣一間。
之後買入兩間。
跟住幫你租出兩間
再幫你搵租一間

呢度有3買/賣3租共6單成交

就算你係加按一開二?
佢都有5宗成交去做 ...
係呀,所以唔係短期內可以做晒,同埋講開AA真係怕咗佢哋,十個九個都差,真的

引用:
原帖由 jl8263 於 2020-6-30 01:43 PM 發表

係呀,所以唔係短期內可以做晒,同埋講開AA真係怕咗佢哋,十個九個都差,真的
AA係唔會有一個好!
好果個只係佢講大話同吹水特別叻咁解咋。。

通常最老實叫onQ果個?
你就擔心佢幫唔到你攞到個最好嘅offer

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2020-6-29 06:16 PM 發表

D所謂大三房得個八百呎
大三房 是千二尺以上吧⋯⋯ 政府定下 千二尺上 才叫大單位。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右