• 瀏覽: 51,768
  • 回覆: 321
  • 追帖: 3

回覆 引用 TOP

但中国都唔可以骄傲自满,毕竟中国同美国噶差距仲有好大噶距离,美国有好多领域领先噶技术中国好多。中国还需继续努力!另外,呢条友系中国开车厂,唔排除距只系系度拍马屁。

幾十年應該得

呢個世界上 有精仔、有懵仔、有叻仔、散仔、賭仔、重有戇居仔
引用:
原帖由 anonymoushero 於 2020-6-28 06:51 AM 發表

連佢培養出黎既o靚都咁講。。。
中國會是世界的皇者,我估計三年後人民幣可全面取代美元,五年後全世界都實行共產主義。

有好多人係接受唔到呢個事實㗎
引用:
原帖由 anonymoushero 於 2020-6-28 06:51 AM 發表

由始至終閣下的言論都虛無飄渺.一丁點實質證據也提供不出來.似夢囈多過舉證.
或者等你真有實證(或瞓醒)再來吧
不要傻了, 請用腦袋想想. 人家在大陸有生意才故意唱好大陸. 
現在大陸GDP大約是美國68%. 假設美國GDP停滯不前, 而大陸GDP double 比美國GDP多出4成. 如按7%增長,所需時間是10年. 如侮年增長10%, 也需要用上7年.
大陸現在還能保7嗎? 又如何談得上比美國多3倍.

而且這只是基本GDP計算. 如按實際GDP增長, 還要減去通漲率, 美國是1.2%左右, 而大陸近幾年通漲上3%. 所以美國實際GDP每年上升是2%, 而大陸是4%, 大陸GDP要DOUBLE要用上18年.

地球係圓嘅,
美國唔會永遠獨大,
尤其是呢個僞善國家,
多行不義!
中國亦唔會一世都食樹皮過活,
俾外國人歧視同蝦蝦霸霸!
呢幾十年中國一步一步努力地活出了新天地,
雖然很多地方仍然落後,但很多範疇已經越過了其他大國,
只可以話,
美國而家先至醒覺全力打壓中國,
已經太遲了!
或者呢啲就係世界輪流轉!
又或者係天意難逆

五大清算,缺一不可!
黑暴黑護,黑媒黑教黑議員!
引用:
原帖由 sexkiller3 於 2020-6-28 07:27 AM 發表

不要傻了, 請用腦袋想想. 人家在大陸有生意才故意唱好大陸. 
現在大陸GDP大約是美國68%. 假設美國GDP停滯不前, 而大陸GDP double 比美國GDP多出4成. 如按7%增長,所需時間是10年. 如侮年增長10%, 也需要用上7年.

而且這只是基本GDP計算. 如按實際GDP增長, 還要減去通漲率, 美國是1. ...
有冇計及美國海量印鈔?

回覆 引用 TOP

美國恐怖侵略世界即將完結,世界和平,世界將跟隨着地球上唯一五仟年文明古國中國走向光輝歲月

引用:

其實唔係中國升得快, 而係美國跌得快

引用:
原帖由 situ来自中山 於 2020-6-28 07:09 AM 發表

但中国都唔可以骄傲自满,毕竟中国同美国噶差距仲有好大噶距离,美国有好多领域领先噶技术中国好多。中国还需继续努力!另外,呢条友系中国开车厂,唔排除距只系系度拍马屁。 ...
經濟係計算人與人之間貿易活動。中國有14億人口,美國只有3億人,3至4倍好正常。

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2020-6-28 07:27 AM 發表

而且這只是基本GDP計算. 如按實際GDP增長, 還要減去通漲率, 美國是1.2%左右, ...
再加埋新冠疫情,美國增長率只會越黎越弱,甚至倒退,而中國會越黎越強,你未計埋呢點,點會要十八年咁耐?

美國人要好好記住係特朗普這條破產狗總統令到你哋美國加速滅亡

回覆 引用 TOP

引用:

而且這只是基本GDP計算. 如按實際GDP增長, 還要減去通漲率, 美國是1. ...
你嘅推論好似啱,但佢預期美元係未來幾年爆破而大幅眨值50%以下,所以最近連在美國兩間屋都賣。

美國以消費去支持經濟,佔GDP60%以上,當美元爆破後,美國人還可以印銀紙去消費嗎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]