• 瀏覽: 3,264
  • 回覆: 28
  • 追帖: 2
中小企公司會計 稅務 公司秘書 開公司 你問我答
我多年會計公司經驗可盡量幫大家解答

(會計王生)

熱賣及精選
我想問其實一年營業額得幾十萬的無限公司的話,其實稅局係咪真係好少查?據聞因為查到可能收返你幾千蚊稅,都唔夠cover稅務員人工
引用:
原帖由 aden_wong 於 2020-6-24 10:25 AM 發表

中小企公司會計 稅務 公司秘書 開公司 你問我答
我多年會計公司經驗可盡量幫大家解答

引用:
原帖由 randy4champ 於 2020-6-24 01:49 PM 發表

我想問其實一年營業額得幾十萬的無限公司的話,其實稅局係咪真係好少查?據聞因為查到可能收返你幾千蚊稅,都唔夠cover稅務員人工
有時查係random 有時係因為盤數有可疑 或者遲交等因素而引起稅局查
如果出面有搵開人每年跟得穩穩妥妥 咁查的機會較細

回覆 引用 TOP

開咗有限公司未夠一年,冇營運,之後應該唔續,咁係咪唔需要做audit report? 唔該你

引用:
原帖由 oceanic6 於 2020-6-27 02:18 PM 發表

開咗有限公司未夠一年,冇營運,之後應該唔續,咁係咪唔需要做audit report? 唔該你
可以以不活動之公司(dormant company)方式, 報稅零申報, 唔做audit report

引用:
原帖由 aden_wong 於 2020-6-27 05:06 PM 發表

可以以不活動之公司(dormant company)方式, 報稅零申報, 唔洗做audit report
網上可以查到不活動之公司(dormant company)意思

會計王生

回覆 引用 TOP

我想問想轉會計公司有咩要注意? (原本果間已經用左好多年)

你好 會計王生
小弟間網店最近開左間無限公司一個月
想問下我需唔需要搵審計幫我每月執一執條數
以便日後報稅用
但現時冇乜利潤 未知公司維唔維持到一年
再果咁既情況下 我應該幾時先搵人執數好?
係咪買水買飯錢 都應該Keep單 可以當開支入數我冇會計經驗 唔知應該點執條數 所以每月花幾百蚊比人做
請求指點一下

引用:
原帖由 阿爺' 於 2020-6-29 07:54 PM 發表

我想問想轉會計公司有咩要注意? (原本果間已經用左好多年)
拎回以下文件以便下手跟進和報價:
1) 最近一次的audit report審計報告 (only有限公司)
2) 最近一次的tax computation稅務計稅表 (顯示有幾多tax loss帶落今年, tax depreciation等)
3) 最近一次的tax return稅表 (如有就最好)

會計王生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 司徒細鋒 於 2020-6-30 12:21 AM 發表

你好 會計王生
小弟間網店最近開左間無限公司一個月
想問下我需唔需要搵審計幫我每月執一執條數
以便日後報稅用
但現時冇乜利潤 未知公司維唔維持到一年
再果咁既情況下 我應該幾時先搵人執數好?
係咪買水買飯錢 都應該Keep單 可以當開支入數我冇會計經驗 唔知應該點執條數 所以每月花幾百蚊比人做
請求指點一下 ...
睇返間公司size幾大, 如果唔算特別好大 可以自己平時用自己方法記錄低(for你自己睇返賺幾多蝕幾多),
然後一年先做一次數去汁返正條數和報稅, 咁就省返每個月的會計費用和時間, 一般中小企都係咁做
所有單都照keep好, 做年度報稅時, 會計便識執返條數同決定邊D扣得同唔扣得
會計王生

回覆 引用 TOP

想請教🙏🏻
最近開左間零售,會開有限公司
1.做數方面需要有咩項目要記低,我地只係做左普通入貨紀錄同出貨紀錄、庫存,是否要做財務報表
2.自己入貨好多都係微信既商家 佢地全部手寫單
3.同埋匯率方面 每日兌換率都唔同
我地兌換錢日子 同入貨日子唔同 匯率計邊日
4.我地初開,用緊自己戶口後收錢同入貨,報稅會否好麻煩

謝謝你🙏🏻

引用:
原帖由 吳紀兒 於 2020-7-5 12:18 PM 發表

想請教🙏🏻
最近開左間零售,會開有限公司
1.做數方面需要有咩項目要記低,我地只係做左普通入貨紀錄同出貨紀錄、庫存,是否要做財務報表
2.自己入貨好多都係微信既商家 佢地全部手寫單
3.同埋匯率方面 每日兌換率都唔同
我地兌換錢日子 同入貨日子唔同 匯率計邊日
4.我地初開,用緊自己戶口後收錢同入貨,報稅會否好麻煩

謝謝你🙏🏻 ...
1. 財務報表唔洗做, 最基本每日收入幾多要mark低, 如果收銀機可以print日結會更好, 買貨單要keep好, 年結做audit時會check
2. 盡量keep幾多就幾多, 最完美當然叫個供應商開張有佢地抬頭的正式發票
3.你地內部日常匯率用邊日都無所謂, 做年結時可用稅局平均匯率去幫你調整
4. 唔會, keep整單據就可

會計王生

回覆 引用 TOP

我想將所有野電子化,而且而家好多野都上網買,大部份買野剩係得PDF單,
我想問實體單影左相後丟左去得唔得?因為儲實體單其實好麻煩,只儲電腦相片單可以嗎?

引用:
原帖由 randy4champ 於 2020-7-6 03:10 PM 發表

我想將所有野電子化,而且而家好多野都上網買,大部份買野剩係得PDF單,
我想問實體單影左相後丟左去得唔得?因為儲實體單其實好麻煩,只儲電腦相片單可以嗎? ...
可以的, 稅例上無話一定要實單, 做audit時睇電子單都可以

(會計王生)

回覆 引用 TOP

大家留意
31/12/2019年結公司可延至2020年9月15日

有 關 整 批 延 期 提 交 2 0 1 9 / 2 0 年度報稅表的安排 延 展 結 帳 日 期 「 D」 類 報 稅 表 提 交 日 期 的 安 排 事 宜 稅 務 局 現 決 定 將 結 帳 日 期「 D」類 (即 結 帳 日 介 乎 2 0 1 9 年 1 2 月 1 日 至 2 0 1 9 年 1 2 月 3 1 日之間 )的 2 0 1 9 / 2 0 年度利 得 稅 報 稅 表 的 最 後 提 交 限 期 由 2 0 2 0 年 8 月 1 7 日延展 至 2 0 2 0 年 9 月 1 5 日 。 惟 稅 務 代 表 應 盡 量 安 排 大 部 分 的 報 稅 表 在 展 延 限 期 以 前 提 交 。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]