• 瀏覽: 18,575
  • 回覆: 161
  • 追帖: 22
呢排陸續經找換店匯了約60萬人仔,已轉出30萬俾發展商,  現剩26萬但銀行戶口被凍結,點算?有冇人有經驗?

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-6-23 06:13 PM 發表

呢排陸續經找換店匯了約60萬人仔,已轉出30萬俾發展商,  現剩26萬但銀行戶口被凍結,點算?有冇人有經驗?
要先知比邊區公安局凍結:然後去當地公安局,提供匯款証明,可能要比罰款,視乎公安。

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-6-23 06:13 PM 發表

呢排陸續經找換店匯了約60萬人仔,已轉出30萬俾發展商,  現剩26萬但銀行戶口被凍結,點算?有冇人有經驗?
師兄,請問幾多天內匯咗60萬?

月華、敏棋你們現在好嗎?

回覆 引用 TOP

樓主的情況係叫司法凍結。你唔使理,等半年自動解封。或者你自己去證明你銀行戶口的錢及來往是正當。通常係同你錢有來往的戶口出事,連帶你的戶口被凍結。香港兌換店在大陸轉錢出入的戶口就是這樣出事。

我曾經轉錢8位數,當時都怕,好在錢的來源全部正當,及已經納稅的錢。都有一個相關戶口被凍結,內裡錢唔多,幾萬,等左半年自動解封。

回覆 引用 TOP

正當匯款經過銀行每次匯款上大陸同名户口不超过八萬,每年只可以匯款五萬蚊美金即係大概350,000人仔。超過左係唔可以銀行会退款。大陸银行四大行用咗10幾年一啲事都冇。成日聽外面啲人造謠,話乜乜係假嘅。

咁匯錢返內地買樓只可以幫襯找換店?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安迪2000 於 2020-6-23 09:10 PM 發表

樓主的情況係叫司法凍結。你唔使理,等半年自動解封。或者你自己去證明你銀行戶口的錢及來往是正當。通常係同你錢有來往的戶口出事,連帶你的戶口被凍結。香港兌換店在大陸轉錢出入的戶口就是這樣出事。 ...
唔一定係半年,有人一年,有人半年,聽過最長既凍左3年,係可以唔理,但如果公安一日未結案,可申請延續凍結,舊錢無得旭,利息照計。

引用:

首先去銀行問乜公安局凍,乜檔案號,負責執行人係邊位,電話幾多,銀行會知道,亦可以話你知。
打去俾執行人佢會教你點做。

檔案號一般會包含#凍財字#呢3個字

真定假

回覆 引用 TOP

引用:

呢排陸續經找換店匯了約60萬人仔,已轉出30萬俾發展商,  現剩26萬但銀行戶口被凍結,點算?有冇人有經驗?
應該會叫你返去調查, 証明對你果d錢唔係黑錢幾年內會俾番你, 不過找換店在上面入落你戶口的錢, 多數都唔係見得光, 所以我之前買樓都唔敢咁做

回覆 引用 TOP

引用:

我親戚由尾國轉70萬返東莞買樓都無呢個問題,找換店用地下錢莊應該有風險,樓主好運,應該無咩問題嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 comton36 於 2020-6-24 02:58 AM 發表

首先去銀行問乜公安局凍,乜檔案號,負責執行人係邊位,電話幾多,銀行會知道,亦可以話你知。
打去俾執行人佢會教你點做。

檔案號一般會包含#凍財字#呢3個字 ...
你好似好有經驗喎,最後能拿得番錢嗎?需時幾耐?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]