• 瀏覽: 78,836
  • 回覆: 812
  • 追帖: 44
好多朋友發問,住大陸會唔會怕好悶娛樂問題,上唔到香討或youtube,仔女讀大陸學校有無前途,做生意難唔難,稅務問題,治安問題,買車問,駕照問題,租樓定買樓問題,生活使費問題,識朋友問題,好多問題

買了公寓復式兩房,想做點小生意,交點稅,方便買社保及出中港牌
初步路向比較實際,要容入大灣區生活,總不能坐食山崩

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
熱賣及精選
生活資金方面,現有流動資金三十個,收息股票年收三萬息,
唔係好多,應該買部國產車,買家俬電器,生活用品,唔使省住省住!
預計住一兩年後安定下來,賣晒股票,攪D小生意做下老板
最新網友提示,如在大陸住多過185天,香港收租樓不能以個人入息稅申報,只能按物業稅申報(未証實)
即是香港樓收租退休返大陸住,要交物業稅!
如果屬實,可能要考慮改變策略,賣港樓轉買收租或收息股(賺息蝕通漲)

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
人總要向前看,香港已經心灰意冷(不討論政治,政見)
不過港樓一定唔賣,留返條後路和收入來源有保証

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
恭喜恭喜師兄

回覆 引用 TOP

師兄,大陸有家俬城,定制,現成都有

電器肯定去某宝網購,包送貨,安裝

其他問題等其他師兄答你啦

不過你記得那那聲換返個大陸駕駛證

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-15 12:40 AM 發表

家人開會決定,年尾收樓搬返中山住,港樓租比人萬五蚊,夠生活使費,到時日日去玩
大家一齊討論搬返中山住,如何著手?
例如買家俬電器,上網,買車,辦理居住証,有仔女既,讀書安排,各種容入國內生活要處理既事情! ...
樓主買左中山邊區?我都有相同諗法,但唔知邊區好或啱自己,不過都仲有時間,大約2年後

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-15 12:49 AM 發表

生活資金方面,現有流動資金三十個,收息股票年收三萬息,
唔係好多,應該買部國產車,買家俬電器,生活用品,唔使省住省住!
預計住一兩年後安定下來,賣晒股票,開間港式茶餐廳做下老板 ...
恭喜師兄!你本身做開飲食業嗎?

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-6-15 01:14 AM 發表

師兄,大陸有家俬城,定制,現成都有

電器肯定去某宝網購,包送貨,安裝

其他問題等其他師兄答你啦

不過你記得那那聲換返個大陸駕駛證
大陸駕使証十年前拿了
但是過期無續,去續証得嗎?

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-15 01:58 AM 發表

大陸駕使証十年前拿了
但是過期無續,去續証得嗎?
應該可以,但有機會要求你驗身,可能其他師兄清楚D

引用:
原帖由 20131112sing 於 2020-6-15 01:54 AM 發表

恭喜師兄!你本身做開飲食業嗎?
無喔!不過如果要做一定要先入行
或者揾份工打半年,摸通門路先

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 danhealth 於 2020-6-15 01:14 AM 發表

樓主買左中山邊區?我都有相同諗法,但唔知邊區好或啱自己,不過都仲有時間,大約2年後
我買個度應該近市區,五分鐘到商業區
有大型商場和銀行集中地

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
香港人除了做茶記,仲有什麽做生意的好提議?
我住那区/是商業中心,有人流車流
例如汽車精品,
做地產AA,服務港人

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
上网会有少少麻烦

我十幾年前就有過樓主一樣嘅想法,而且付諸行動,結果失敗收場,總結經驗教訓〈一〉最好係國內來港唔超過十年之內嘅新移民。〈二〉年齡不超過40歲。〈三)要與所在地官方有人脈關系。最好具備以上三項基本條件。

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-15 02:16 AM 發表

香港人除了做茶記,仲有什麽做生意的好提議?
我住那区/是商業中心,有人流車流
例如汽車精品,
做地產AA,服務港人
會否考慮做加盟店,珍珠奶茶,日式便當外賣,有好多加盟店提供培訓,相對失敗機會較低,但利潤部分去咗加盟商,我聽大灣區達人揾嘢食,讚部分加盟品牌的飲品好味,有特色,呢啲品牌香港冇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]